Κύστη Κόκκυγος: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Κύστη Κόκκυγος: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Κύστη κόκκυγος είναι η χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που παρουσιάζεται υποδόρια στην πτυχή της μεσογλουτιαίας χώρας (ουρά). Ονομάζεται επίσης τριχοφωλεακό συρίγγιο και προκύπτει λόγω των τριχών που διεισδύουν στο δέρμα της περιοχής, ενώ αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση που εκδηλώνεται με ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα για τον ασθενή.

  Πού απαντάται περισσότερο η κύστη κόκκυγος;

  Η κύστη κόκκυγος απαντάται περισσότερο στις εξής ομάδες:

  • Άτομα ανάμεσα στην ηλικία των 15 με 30 ετών
  • Άντρες (η αναλογία σε σχέση με τις γυναίκες είναι 3:1)
  • Άτομα με αυξημένη τριχοφυΐα
  • Άνθρωποι με πλεονάζον βάρος
  • Άνθρωποι με πολύωρη καθημερινή καθιστική στάση (μαθητές, φοιτητές).
  • Σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί στην κοκκυγική περιοχή.

  Η συχνότητα εμφάνισης της κύστης κόκκυγος είναι περίπου 25 περιπτώσεις στους 100.000 ανθρώπους του γενικού πληθυσμού.

  Κύστη Κόκκυγος: Οξεία Φάση

  Η οξεία φάση της κύστης κόκκυγος αφορά στη δημιουργία διόγκωσης, η οποία φλεγμαίνει και προκαλεί οξύτατο πόνο στον ασθενή. Σε αυτή τη φάση η περιοχή του κόκκυγα μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα και εκροή πυώδους υγρού το οποίο αναδίδει ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή. Ο πάσχοντας συχνά παρουσιάζει δέκατα ή πυρετό και η θεραπεία θα πρέπει να είναι άμεση.
  Η αντιμετώπιση γίνεται με τη διάνοιξη του αποστήματος και την παροχέτευση του πύου. Ο ασθενής απαλλάσσεται άμεσα από τον πόνο και η φλεγμονή υποχωρεί.

  Η μέθοδος Laser Abscess Drainage (LAD) είναι μία νέα τεχνική την οποία εφαρμόζει ο Δρ Ιωάννης Δοντάς στην κλινική Laser Surgery, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία. Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι σε άριστη κατάσταση και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην οικία του και τις δραστηριότητές του.

  Κύστη Κόκκυγος: Χρόνια Φάση

  Η χρόνια φάση της κύστης κόκκυγος περιλαμβάνει μία μικρή διόγκωση στην ουρά, η οποία μπορεί να είναι ελαφρώς επώδυνη σε θέση καθίσματος. Επιπλέον, στη χρόνια φάση, η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται με εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού, καθώς και αίματος μέσα από ένα ή πιο πολλά συρίγγια (δερματικοί πόροι). Εάν η παραγωγή του υγρού είναι αυξημένη, ο ασθενής αναγκάζεται να αλλάζει συχνά εσώρουχο και θα πρέπει να κάνει καθημερινή εφαρμογή γάζας στην περιοχή. Κάποιες φορές στη χρόνια φάση δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα από αυτά που προαναφέρθηκαν, οπότε η πάθηση χαρακτηρίζεται ως ασυμπτωματική.
  Στη χρόνια φάση, η κύστη κόκκυγος αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Έχουν περιγραφεί και εφαρμόζονται πολλές χειρουργικές τεχνικές για τη χειρουργική θεραπεία της πάθησης. Παρακάτω αναφέρουμε την κλασική τεχνική, αλλά και τις νέες τεχνικές με Laser που εφαρμόζουμε στην Κλινική Laser Surgery.

  Κλασικό Χειρουργείο

  Στο κλασικό χειρουργείο πραγματοποιείται εκτομή με νυστέρι όπου εξαιρείται η κύστη, καθώς και τα συρίγγια που επικοινωνούν με αυτή. Στη συνέχεια το τραύμα μένει είτε ανοιχτό και επουλώνεται σταδιακά με καθημερινή αλλαγή γάζας (ανοικτή τεχνική) είτε γίνεται συρραφή, κάτι που όμως αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής (κλειστή και ημίκλειστη τεχνική). Για το λόγο αυτό, προτιμάται η ανοικτή τεχνική, γεγονός όμως το οποίο έχει μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς το τραύμα χρειάζεται 2-4 μήνες για να επουλωθεί πλήρως και οι καθημερινές αλλαγές είναι ιδιαίτερα επώδυνες και κουραστικές.

  Σύγχρονες Τεχνικές Αντιμετώπισης της Κύστης Κόκκυγος

  Οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας σημαντικά οφέλη. Ο ασθενής πλέον απαλλάσσεται από το νυστέρι και τη μετεγχειρητική ταλαιπωρία του κλασικού χειρουργείου, ενώ ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να παρουσιάσει υποτροπή.

   

  1. Μέθοδος LaPSiT – Αφαίρεση της κύστης με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2)
   Πρόκειται για την τεχνική LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment) κατά την οποία γίνεται χρήση της ενέργειας Laser που παράγεται μέσω του διοξειδίου του άνθρακα. Η ενέργεια αυτή αφαιρεί επιλεκτικά τον ιστό του δέρματος και του υποδορίου που έχει υποστεί βλάβη με αναίμακτο και αποτελεσματικό τρόπο.
   Με την τεχνική LaPSiT η διαδικασία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και επιτυγχάνεται:
  • Μικρότερος πόνος
  • Γρήγορη επούλωση
  • Ελάχιστη έως σχεδόν μηδενική μετεγχειρητική αιμορραγία
  • Ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής
  1. Μέθοδος FiLaC
   Πρωτοποριακή τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος κατά την οποία εφαρμόζεται διοδικό Laser και ειδική οπτική ίνα κυκλοτερούς εκπομπής. Μέσω της οπτικής ίνας πραγματοποιείται διοχέτευση της ενέργειας, η οποία με κυκλική κίνηση διαχέεται και επιτυγχάνεται η φωτοπηξία των ιστών της κύστης. Το αποτέλεσμα είναι ο ιστός της κύστης κόκκυγος να εξαχνώνεται (καταστρέφεται), χωρίς να επηρεάζεται ο γειτονικός φυσιολογικός ιστός. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και τα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής:
  • Αναίμακτη διαδικασία
  • Ο ασθενής βιώνει ελάχιστο ή καθόλου πόνο
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν τραυματίζεται η περιοχή (δεν υπάρχουν δύσμορφες ουλές)
  • Δεν υπάρχει ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας μετεγχειρητικά
  • Οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία