6 Μύθοι Για Την Κύστη Κόκκυγος

6 Μύθοι για την Κύστη Κόκκυγος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η κύστη κόκκυγος είναι μία πάθηση που εμφανίζεται κοντά στον πρωκτό, στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά), και αποτελεί μία συνηθισμένη κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τον αντρικό πληθυσμό και τις ηλικίες 15-30 ετών.

    Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στις θεραπευτικές τεχνικές έχει κάνει τις διαδικασίες αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος πιο απλές, ασφαλείς και αποτελεσματικές. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι παρανοήσεις γύρω από τις μεθόδους θεραπείας, πρόληψης και μετεγχειρητικής πορείας, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί ποικίλοι μύθοι σχετικά με τη συγκεκριμένη πάθηση.

    Παρακάτω αναφέρονται οι 6 συνηθέστεροι μύθοι που αφορούν την κύστη κόκκυγος, καθώς και αυτά που πραγματικά ισχύουν για τον καθένα από αυτούς.

    Κύστη Κόκκυγος: Μύθος #1

    Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας.

    Αλήθεια

    Όσον αφορά στα ποσοστά επιτυχίας, η ενδοσκοπική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος κατέχει την πρώτη θέση.

    Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στη χρήση διοδικού Laser 1470nm σε συνδυασμό με οπτική ίνα κυκλοτερούς εκπομπής. Η επαναστατική αυτή τεχνική ονομάζεται FiLaC και συνδυάζει αυξημένη αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής ταλαιπωρίας.

    Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία θεραπείας της κύστης κόκκυγος γίνεται αναίμακτα και ανώδυνα, καθώς επιτυγχάνεται ακριβής στόχευση στην πάσχουσα περιοχή χωρίς να τραυματίζονται οι γειτονικοί υγιείς ιστοί, αφού δεν εκτελείται αφαίρεση ιστών. Ο ασθενής απαλλάσσεται από την κύστη, ενώ το γεγονός ότι δε δημιουργούνται ουλές εξασφαλίζει μία ταχεία επουλωτική διαδικασία.

    Κύστη Κόκκυγος: Μύθος #2

    Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος αφορά σε μία επώδυνη διαδικασία.

    Αλήθεια

    Οι σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος γλιτώνουν τον ασθενή από την επώδυνη διαδικασία του κλασικού ανοικτού χειρουργείου. Το Laser είναι μία ανώδυνη μέθοδος θεραπείας που δεν απαιτεί παρέμβαση με νυστέρι και συνεπώς δεν προκαλεί τραυματισμούς. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας των εξελιγμένων αυτών τεχνικών μειώνει ή εκμηδενίζει τον πόνο.
    Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και είναι απλή, ασφαλής και σύντομη (η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά στους περισσότερους ασθενείς).

    Κύστη Κόκκυγος: Μύθος #3

    Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος συνεπάγεται πολύ μεγάλη ταλαιπωρία.

    Αλήθεια

    Η εξέλιξη στους τρόπους αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος με τις νέες πρωτοποριακές θεραπευτικές τεχνικές, διευκολύνουν τόσο τη δουλειά του χειρουργού όσο και τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, προσφέροντας μία διαφορετική εμπειρία, χωρίς την ταλαιπωρία των παλαιότερων μεθόδων και τη μακράς διάρκειας μετεγχειρητική φροντίδα.

    Κύστη Κόκκυγος: Μύθος #4

    Αφού χειρουργηθώ δε θα μπορώ να καθίσω και να αθληθώ για μεγάλο χρονικό διάστημα

    Αλήθεια

    Πρόκειται για μύθο τον οποίο οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της κύστης κόκκυγος έχουν καταρρίψει. Ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του αμέσως μετά την επέμβαση και μπορεί να συνεχίσει φυσιολογικά της καθημερινές δραστηριότητές του, ενώ είναι σε θέση να κάνει ντους την επόμενη ημέρα. Έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ξεκινήσει τις αθλητικές ασχολίες του, φυσικά, πάντα κατόπιν επίβλεψης και οδηγιών του πρωκτολόγου.

    Κύστη Κόκκυγος: Μύθος #5

    Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος απαιτεί επώδυνες αλλαγές μετά την επέμβαση.

    Αλήθεια

    Με τις μεθόδους Laser διοξειδίου του άνθρακα και FiLaC η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ιδιαίτερα ομαλή, ενώ συνήθως δεν απαιτούνται αλλαγές μετά την επέμβαση. Λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας των συγκεκριμένων τεχνικών, η περιοχή δεν τραυματίζεται κάτι που εξασφαλίζει ταχύτερη επούλωση, μηδενική αιμορραγία και συνεπώς απαλλαγή από τις επώδυνες αλλαγές μετά την επέμβαση.

    Κύστη Κόκκυγος: Μύθος #6

    Η αποτρίχωση με λέιζερ δεν προσφέρει κάτι στην πρόληψη της υποτροπής της κύστης κόκκυγος.

    Αλήθεια

    Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η αποτρίχωση με λέιζερ μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής της κύστης κόκκυγα. Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται από το γιατρό για να προχωρήσουν στη διαδικασία της μόνιμης αποτρίχωσης στην περιοχή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση του τραύματος μετά την επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο, τα αποδυναμωμένα τριχοθυλάκια και η σταδιακή απαλλαγή από τις τρίχες στον κόκκυγα αποτρέπουν το μηχανισμό που οδηγεί στην επανεμφάνιση κύστης.

     

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία