Ανάρρωση Μετά Από Επέμβαση Αιμορροΐδων: Τι Πρέπει Να Κάνω;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ανάρρωση Μετά Από Επέμβαση Αιμορροΐδων: Τι Πρέπει Να Κάνω;

    Η ανάρρωση μετά από επέμβαση αιμορροΐδων είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο αλλά και ειδική φροντίδα από τη μεριά του ασθενούς.
    Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις συχνότερες πρωκτολογικές παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, η οποία μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά την καθημερινότητα του πάσχοντος. Ανάλογα με τον τύπο και το βαθμό της πάθησης, οι αιμορροΐδες θεραπεύονται είτε με συντηρητική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση.
    Στις περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης, η μετεγχειρητική πορεία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη συνέπεια του ασθενούς στις οδηγίες που του δίνονται από τον θεράποντα γιατρό για το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει.

    Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πλήρη ανάρρωση μετά από την επέμβαση αιμορροΐδων;

    Ο χρόνος που χρειάζεται για την πλήρη ανάρρωση μετά από την επέμβαση αιμορροΐδων εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές χειρουργικής θεραπείας των οποίων η επιλογή κρίνεται σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε περιστατικού. Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική έχει εισάγει νέες εξελιγμένες μεθόδους οι οποίες εξασφαλίζουν την καλύτερη εμπειρία του ασθενούς, ενώ διευκολύνουν σημαντικά το γιατρό στην εκτέλεση της διαδικασίας.

    Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® αποτελεί μία νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με την οποία αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια απαλλάσσοντας τον ασθενή από τον έντονο πόνο. Ο έμπειρος πρωκτολόγος, Δρ Ιωάννης Δοντάς, εφαρμόζει τη συγκεκριμένη τεχνική στο χώρο της υψηλών προδιαγραφών κλινικής Laser Surgery ή σε συνεργαζόμενες Κλινικές με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μία τεχνική η οποία γίνεται χρήση διοδικού Laser και έτσι δεν προκαλεί αιμορραγία, ενώ δεν αφήνει μετεγχειρητικό τραύμα στον πρωκτό. Με την αιμορροϊδοπλαστική LHP® επιτυγχάνεται συρρίκνωση των αιμορροϊδικών όζων, διατηρώντας τους υγιείς ιστούς της περιοχής ανέπαφους. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες μόνο ώρες. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψει μετά από την επέμβαση είναι μόλις λίγες ημέρες.

    Ποιες πρακτικές είναι οι κατάλληλες για ταχύτερη ανάρρωση μετά από επέμβαση αιμορροΐδων;

    Οι κατάλληλες πρακτικές για μία πιο ομαλή και ταχύτερη διαδικασία ανάρρωσης μετά από επέμβαση των αιμορροΐδων αφορούν στα παρακάτω:

    Σωματική Άσκηση

    • Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, προτιμώντας το περπάτημα.
    • Ξεκουραστείτε όταν αισθάνεστε κούραση.
    • «Ακούστε» το σώμα σας. Μην σηκώνετε βάρη και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις έως ότου νιώσετε καλύτερα.
    • Μπορείτε να κάνετε ντους φυσιολογικά. Αφού τελειώσετε, φροντίστε να παραμείνει στεγνή η πρωκτική περιοχή.
    • Ανάλογα με τη φύση του επαγγέλματός σας, πιθανόν να χρειαστεί να παραμείνετε εκτός εργασίας για μερικές ημέρες.

    Διατροφικό Πρόγραμμα

    • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε τις ημέρες μετά την επέμβαση.
    • Εμπλουτίστε τη δίαιτά σας με φυτικές ίνες 2 με 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία της κένωσης γίνεται πιο εύκολη, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης των αιμορροΐδων.
    • Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα μετά την επέμβαση, ζητήστε από το γιατρό να σας προτείνει τις κατάλληλες εναλλακτικές.
    • Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και πικάντικων τροφών μέχρι την πλήρη ανάρρωσή σας.

    Φαρμακευτική Αγωγή

    • Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για το αν και πότε μπορείτε να ξεκινήσετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή (χάπια, ειδική αλοιφή, κ.α.).
    • Συνήθως δεν χρειάζεται να λαμβάνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα κατά την περίοδο της ανάρρωσης.
    • Εάν ο γιατρός σας συνταγογράφησε φάρμακα για τον πόνο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τον τρόπο λήψης τους και ακολουθήστε τις οδηγίες πιστά. Σε περίπτωση αντιβίωσης, θα πρέπει να ακολουθήσετε την αγωγή έως την ημέρα που σας έχει ορίσει ο γιατρός.
    • Δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υπόθετα ή να κάνετε κλύσμα το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη ανάρρωσή σας.

    Χρήσιμες Συμβουλές

    • Καθίστε σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από μία λεκάνη με ζεστό νερό και επαναλάβετέ το 3 φορές την ημέρα για 20 λεπτά κάθε φορά. Ακολουθήστε τη συγκεκριμένη διαδικασία για όσο διάστημα νιώθετε πόνο στον πρωκτό.
    • Αποφύγετε την παραμονή στην τουαλέτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και προσπαθήστε να μην ασκείτε πίεση κατά τη διαδικασία της κένωσης.
    • Φροντίστε για τη σωστή υγιεινή της πρωκτικής περιοχής.
    • Κατά την αφόδευση τοποθετήστε ένα μικρό σκαμνάκι κάτω από τα πόδια σας έτσι ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία.
    • Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετήστε μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας έτσι ώστε να μειωθεί το πρήξιμο.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία