Αιμορροΐδες Vs Ραγάδα Πρωκτού

Ραγάδα Πρωκτού Vs Αιμορροΐδες

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη ραγάδα πρωκτού και τις αιμορροΐδες;
  Αν και η απάντηση είναι απλή, οι δύο παθήσεις συχνά συγχέονται εξαιτίας της παρόμοιας συμπτωματολογίας τους.
  Το αίμα στα κόπρανα, ο πόνος κατά τη διάρκεια της κένωσης και η φαγούρα στον πρωκτό είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν και στις δύο περιπτώσεις, ενώ και οι δύο παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν μια δύσκολη καθημερινότητα για τον ασθενή.

  Η ραγάδα πρωκτού και οι αιμορροΐδες, εκτός από τα συμπτώματα, μοιάζουν επίσης και σε κάποιους κοινούς παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνισή τους. Ωστόσο, πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές πρωκτολογικές παθήσεις.

  Με λίγα λόγια, η ραγάδα πρωκτού είναι μία σχισμή που δημιουργείται στο πρωκτικό δέρμα ενώ οι αιμορροΐδες αποτελούν διόγκωση των αιμορροϊδικών μαξιλαριών που υπάρχουν φυσιολογικά στην περιοχή.

  Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τη ραγάδα πρωκτού και τις αιμορροΐδες, ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές τους;

  Ραγάδα Πρωκτού

  Η ραγάδα πρωκτού είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει η ονομασία της: Ραγάδα (σκίσιμο) στον πρωκτό. Η ραγάδα συνήθως είναι μικρή, δεν προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα και συχνά θεραπεύεται μόνη της με την πάροδο του χρόνου.
  Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες οι οποίοι αφορούν επίσης και την ανάπτυξη των αιμορροΐδων. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Σκληρά ή μεγάλα κόπρανα
  • Πίεση κατά τη διαδικασία της αφόδευσης
  • Τοκετός

  Σε αντίθεση με τις πρησμένες φλέβες των αιμορροΐδων, η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται με μια ορατή ρωγμή στο δέρμα ή με μια μικρή διόγκωση γύρω από τον πρωκτό. Η ραγάδα πρωκτού, όπως και οι αιμορροΐδες, μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών.

  Ραγάδα Πρωκτού – Επιλογές Θεραπείας

  Η ραγάδα πρωκτού συνήθως δεν απαιτεί κάποια επεμβατική διαδικασία καθώς υποχωρεί με την εφαρμογή συντηρητικής θεραπείας στο σπίτι. Ο εξειδικευμένος γιατρός – πρωκτολόγος κατευθύνει κατάλληλα τον ασθενή με σκοπό τη διατήρηση μαλακών κοπράνων και την αποφυγή εσωτερικού τραυματισμού στον πρωκτό. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η επαρκής κατανάλωση νερού και η -κατά περίπτωση- εφαρμογή ειδικής αλοιφής, εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από ενδεχόμενο τραυματισμό.

  Σε περίπτωση όπου η ραγάδα πρωκτού είναι αυξημένης σοβαρότητας και δε μπορεί να ανταποκριθεί στη συντηρητική θεραπεία, τότε πιθανό να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Ο στρατιωτικός ιατρός, χειρουργός – πρωκτολόγος, Δρ Ιωάννης Δοντάς χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνική με Laser για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο και την ταχεία επούλωση της ραγάδας στην κλινική Laser Surgery και σε άλλες συνεργαζόμενες κλινικές. Πρόκειται για μια ελάχιστης επεμβατικότητας διαδικασία που ολοκληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην οικία του καθώς δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική.

  Αιμορροΐδες

  Από την άλλη μεριά, οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικούς ανατομικούς ιστούς στην περιοχή του πρωκτού οι οποίοι μπορεί να διογκωθούν και να προκαλέσουν αιμορροϊδοπάθεια. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη πάθηση (όπως και στην περίπτωση της ραγάδας πρωκτού) είναι:

  • Εγκυμοσύνη
  • Δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες
  • Παχυσαρκία
  • Δυσκοιλιότητα

  Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης ή και ανεξάρτητα από αυτή
  • Κνησμό στον πρωκτό
  • Αίσθημα διόγκωσης στην πρωκτική περιοχή
  • Πόνο στον πρωκτό

  Αιμορροΐδες Επιλογές Θεραπείας

  Η συντηρητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Χλιαρό μπάνιο και καλή υγιεινή στην περιοχή του πρωκτού
  • Κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού
  • Κατανάλωση φυτικών ινών και τροφών που διευκολύνουν την κένωση
  • Σωστές συνήθειες στην τουαλέτα

  Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητα του πάσχοντα, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η θεραπεία εκλογής.

  Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, την οποία διενεργεί ο Δρ Δοντάς στην κλινική Laser Surgery και σε άλλα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα. Με την τεχνική αυτή ο ασθενής δε βιώνει πόνο ούτε κάποιου είδους ταλαιπωρία, καθώς επιδρά αποκλειστικά στους όζους αφήνοντας ανεπηρέαστα τα υγιή τμήματα του πρωκτικού σωλήνα. Με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα είναι άμεσο ενώ δεν απαιτείται ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του έπειτα από λίγες ώρες.

  Επικοινωνία Επικοινωνία