Σωστές συνήθειες στην τουαλέτα

Σωστές συνήθειες στην τουαλέτα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οι συνήθειες που τηρούμε στην τουαλέτα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη ή και την βελτίωση παθήσεων που εμφανίζονται στον πρωκτό και το έντερο.

  Κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, ο παρατεταμένος χρόνος, η έντονη πίεση, η κακή στάση, η έλλειψη επαρκούς καθαριότητας, καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες, μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα που σχετίζονται με την πρωκτική περιοχή.
  Όταν οι τακτικές που ακολουθούνται στην τουαλέτα είναι σωστές, τότε μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υγεία μας. Έτσι, λειτουργώντας προστατευτικά, μπορούν ακόμα και να αποτρέψουν την εμφάνιση παθήσεων του πρωκτού όπως είναι οι αιμορροΐδες, η δυσκοιλιότητα, οι θρομβώσεις και οι ουρολοιμώξεις (κυρίως στις γυναίκες).

  Συμβουλές για να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας στην τουαλέτα

  • Διάρκεια παραμονής στην τουαλέτα (5 λεπτά)

   Η διαδικασία της αφόδευσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά. Έτσι, είναι σημαντικό να μην έχουμε μαζί μας το κινητό τηλέφωνο, το laptop ή κάτι που θα μας απασχολήσει παραπάνω από τον απαιτούμενο χρόνο (περιοδικό, βιβλίο, εφημερίδα) και θα έχει σαν αποτέλεσμα να παραταθεί η παραμονή μας στην τουαλέτα. Ο χρόνος των 5 λεπτών είναι απαραίτητος για να αποφύγουμε τη διόγκωση των αιμορροΐδων, οι οποίες όταν διογκωθούν δημιουργούν επιβράδυνση στη διαδικασία της κένωσης και δυσκοιλιότητα.

  • Σωστή στάση του σώματος (βαθύ κάθισμα)

   Η στάση του σώματος κατά τη διαδικασία της αφόδευσης είναι πάρα πολύ σημαντική. Η σωστή στάση θα πρέπει να είναι σε βαθύ κάθισμα με κάμψη των ισχίων. Με αυτόν τον τρόπο η μάζα του σώματος δημιουργεί ένα φυσικό τρόπο πίεσης στο έντερο και, μαζί με το διάφραγμα, συντελούν στη μείωση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Επίσης, η συγκεκριμένη στάση αμβλύνει τη γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στον πρωκτό και το ορθό. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη χαλάρωση του ηβοορθικού μυός σε αυτή τη στάση και οδηγεί σε καλύτερη και επαρκέστερη κένωση.
   Η τούρκικη τουαλέτα είναι η ιδανικότερη για την εφαρμογή αυτού του τρόπου καθίσματος και αποτελεί το καταλληλότερο περιβάλλον για τη διαδικασία της αφόδευσης αλλά και γενικότερα της υγιεινής μας.
   Δυστυχώς, στο δυτικό κόσμο η παρουσία της τούρκικης τουαλέτας σπανίζει, με αποτέλεσμα να έχουμε υιοθετήσει έναν λανθασμένο τρόπο στη διαδικασία της αφόδευσης.

  • Καθαριότητα της περιοχής μετά την κένωση

   Μεγάλης σημασίας είναι ο καθαρισμός στην περιοχή του πρωκτού αμέσως μετά την κένωση, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό (όχι κρύο ή καυτό), ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σαπουνιού. Τα αντισηπτικά και τα υγρά μαντηλάκια θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς δρουν αρνητικά στο pH της περιοχής, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να επηρεαστεί και να προκαλέσει προβλήματα, όπως πρωκτίτιδα, φαγούρα πρωκτού κλπ. Τη διαδικασία καθαρισμού με το νερό, θα πρέπει να ακολουθήσει το σκούπισμα. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με μια απαλή πετσέτα ή με το πιστολάκι που χρησιμοποιούμε για τα μαλλιά και όσο μπορούμε να μη χρησιμοποιούμε χαρτί υγείας για την αποφυγή ερεθισμού ή και τραυματισμών στην περιοχή. Επίσης για τους ίδιους λόγους, η καθαριότητα της περιοχής του πρωκτού δεν θα πρέπει να γίνεται σε υπερβολικό βαθμό.

  Επικοινωνία