κλύσμα εντέρου

Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε Για Το Κλύσμα Εντέρου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το κλύσμα εντέρου είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την ενεργοποίηση της κένωσης του εντέρου από τα κόπρανα. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία εφαρμόζεται με την εισαγωγή υγρών στο έντερο, μέσω του πρωκτού. Το κλύσμα βοηθά στην ώθηση και αποβολή των κοπράνων και επιλέγεται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, τη χορήγηση φαρμάκων ή βαρίου ή ως μέρος κάποιας διαγνωστικής αξιολόγησης (όπως προετοιμασία για την εξέταση της κολονοσκόπησης).
  Τα κλύσματα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία για οικιακή χρήση. Ωστόσο, πριν προχωρήσει στη χρήση του, ο ασθενής είναι σημαντικό να συμβουλευθεί ειδικό ιατρό, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή εφαρμογή του και να αποφευχθεί ενδεχόμενος τραυματισμός του εντέρου ή του πρωκτικού σωλήνα.

  Κλύσμα Εντέρου – Πώς Χρησιμοποιείται;

  Το κλύσμα εντέρου χρησιμοποιείται, τις περισσότερες φορές, είτε από το ίδιο το άτομο στον προσωπικό του χώρο είτε σε νοσηλευτικό περιβάλλον. Ένα κλύσμα αναφέρεται τόσο στην ίδια τη συσκευή όσο και στην πράξη εφαρμογής του. Η συσκευή αποτελείται από ένα ελαστικό δοχείο (τσάντα) το οποίο στην άκρη του συνδέεται με ένα ακροφύσιο (σωληνάκι).

  Η χρήση του κλύσματος είναι η εξής:

  • Το δοχείο γεμίζει με το υγρό που πρόκειται να εγχυθεί στο έντερο.
  • Το ακροφύσιο εισάγεται στον πρωκτό.
  • Το δοχείο συμπιέζεται, στέλνοντας το υγρό έξω από το ακροφύσιο και ωθώντας το στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου (το ορθό).

  Το υγρό συνήθως διατηρείται στο ορθό για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως ότου προκύψει μια έντονη παρόρμηση για κένωση. Σε αυτήν τη φάση, ο ασθενής πρέπει να καθίσει στην τουαλέτα. Στη συνέχεια, το κλύσμα και τα κόπρανα που βρίσκονται στο ορθό απελευθερώνονται.

  Κλύσμα Εντέρου Προετοιμασία

  Συχνά η προετοιμασία για το κλύσμα εντέρου περιλαμβάνει νηστεία ή συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα για μερικές ημέρες πριν τη διενέργειά του. Οι οδηγίες ποικίλλουν, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

  Εάν το κλύσμα εντέρου πραγματοποιηθεί στο σπίτι, ο ασθενής πρέπει να έχει εξασφαλίσει ότι διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να είναι καθαρός. Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το λιπαντικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία εισαγωγής του ακροφυσίου στον πρωκτό.

  Μια επιπλέον τακτική για την προετοιμασία του κλύσματος εντέρου είναι ο ασθενής να έχει εξασφαλίσει πως η ουροδόχος κύστη του είναι άδεια. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η αίσθηση πόνου ή ενόχλησης στην περιοχή του εντέρου που ενδεχομένως μπορεί να νιώσει.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

   

  Χρήσιμες Οδηγίες Για Τη Χρήση Του Κλύσματος Εντέρου

  Οι οδηγίες για τη χρήση κλύσματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος και τη μάρκα. Εντούτοις, οι παρακάτω γενικές οδηγίες ισχύουν στις περισσότερες περιπτώσεις:

  1. Επιλέξτε ένα μέρος με ησυχία και αρκετό χώρο ώστε να μπορείτε να ξαπλώσετε, ιδανικά ένα μπάνιο.
  2. Εκτός από το κλύσμα, μαζί σας θα πρέπει να έχετε πετσέτες και έναν χρονομετρητή.
  3. Αφαιρέστε όλα τα ενδύματα και τα εσώρουχα από τη μέση και κάτω.
  4. Καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι και χλιαρό νερό και φροντίστε να έχουν στεγνώσει καλά.
  5. Απλώστε μια πετσέτα στο πάτωμα και ξαπλώστε προς την αριστερή πλευρά του σώματος εάν είστε δεξιόχειρες ή στη δεξιά πλευρά του σώματος εάν είστε αριστερόχειρες.
  6. Λυγίστε το γόνατο του ποδιού που βρίσκεται στο πάνω μέρος και τοποθετήστε μια τυλιγμένη πετσέτα κάτω από το γόνατο για να το στηρίξετε.
  7. Τραβήξτε το καπάκι από το ακροφύσιο ώστε μετέπειτα να μπορεί να απελευθερωθεί το περιεχόμενο του κλύσματος.
  8. Εισάγετε με ήπιες κινήσεις το αρχικό τμήμα του ακροφυσίου στον πρωκτό και συνεχίστε να το προωθείτε προς τα μέσα για περίπου 10 εκατοστά, μέχρι το ορθό.
  9. Πιέστε αργά το υγρό από το δοχείο μέχρι να αδειάσει και στη συνέχεια εξάγετε αργά και προσεκτικά το ακροφύσιο από το ορθό.
  10. Αναμένετε μέχρι να δράσει το κλύσμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2 λεπτά έως 1 ώρα. Συνήθως οι οδηγίες της συσκευασίας παρέχουν μια πιο ακριβή εκτίμηση.
  11. Μεταφερθείτε στην τουαλέτα για την κένωση.

  Τι πρέπει να αποφύγουμε κατά τη χρήση του κλύσματος εντέρου;

  Κατά τη χρήση του κλύσματος εντέρου θα πρέπει να αποφύγουμε τα εξής:

  • Υπερβολική ποσότητα υγρού
  • Χρήση υγρού σε ακατάλληλη θερμοκρασία (πολύ κρύο ή πολύ ζεστό)
  • Άσκηση έντονης πίεσης κατά την κένωση

  Παρόλο που το κλύσμα συστήνεται σε αρκετές ιατρικές περιπτώσεις, η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπλοκές του γαστρεντερικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο δε θα πρέπει να το χρησιμοποιεί αλόγιστα ενώ πριν τη χρήση του θα πρέπει να λαμβάνει ιατρική συμβουλή.

  Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά την εφαρμογή του κλύσματος εντέρου ή μετά από αυτήν θα πρέπει να επικοινωνήσετε με πρωκτολόγο.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811