Φυσικοθεραπεία Πυελικού Εδάφους στους Άντρες

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους στους άνδρες είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της φυσιοθεραπείας που ασχολείται με τον ανδρικό πυελικό πόνο και τη δυσλειτουργία των πυελικών οργάνων του άνδρα. Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους στους άνδρες ενδείκνυται συνήθως στις παρακάτω περιπτώσεις:

    • Καρκίνος του προστάτη
    • Προστατίτιδα
    • Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου
    • Σύνδρομο Hard Flaccid
    • Στυτική δυσλειτουργία
    • Πόνος στο Περίνεο
    • Πόνος μετά την συνουσία
    • Πρόωρη εκσπερμάτωση
    • Ακράτεια ούρων και/ή κοπράνων

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Ποιος εμφανίζει πυελικό πόνο και προβλήματα στο πυελικό έδαφος;

    Οποιοσδήποτε άνδρας μπορεί να παρουσιάσει πυελικό πόνο και δυσλειτουργίες στο πυελικό έδαφος. Προβλήματα που επηρεάζουν τα οστά τηςπυέλου ή τους μύες του πυελικού εδάφους θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Καθώς αυξάνεται η ηλικία,η πιθανότητα εμφάνισης πυελικών προβλημάτων μεγαλώνει. Ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται στο 50% περίπου των ανδρών με αναφερόμενα προβλήματα στη 2η δεκαετία της ζωής τους με συχνότητα εμφάνισης περίπου 13%. Στην ηλικία άνω των 40 ετών, υπάρχει μια αναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης του 1/3 των ανδρών που πάσχουν από κάποια μορφή δυσλειτουργίαςτου ουροποιητικού. Η τόσο μεγάλη συχνότητα των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους στο γενικό πληθυσμό, δημιουργεί την αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί επαρκώς και αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.

    Ο πόνος και η δυσλειτουργία της πυέλου δεν σχετίζεται μόνο με ηλικιωμένους, αλλά είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στους πιο αθλητικούς ανθρώπους. Πολλοί αθλητές ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με το πυελικό έδαφος ως αποτέλεσμα της δραστηριότητάς τους. Τα προβλήματα του ισχίου και της βουβωνικής χώρας είναι πολύ συχνά στους αθλητές και η κακή διαχείρισή τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία στην περιοχή της πυέλου ή ακόμα και στην ανάπτυξη χρόνιου πυελικού πόνου.

    Ποια είναι η ανατομία του πυελικού εδάφους;

    Η λεκάνη αποτελείται από τρία οστά: Τα 2 λαγόνια οστά και το ιερό οστό. Ο πυελικός δακτύλιος υποστηρίζεται προς τα εμπρός μέσω της ηβικής σύμφυσης και προς τα πίσω μέσω των ιερολαγόνιων αρθρώσεων. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μυών που διέρχονται και συνδέονται με τα οστά της λεκάνης. Το πυελικό έδαφος σχηματίζεται από το στρώμα μυϊκού και συνδετικού ιστού που σχηματίζεται και τεντώνεται σαν αιώρα από τον κόκκυγα στο πίσω μέρος, μέχρι το ηβικό οστό μπροστά.

    Το πυελικό έδαφος συμβάλλει στην κίνηση, στην διατήρηση της όρθιας θέσης, στην αποτελεσματική και ισορροπημένη ευκινησία καθώς και στην διατήρηση της στύσης. Ακόμα συμβάλει στην διαδικασία της ούρησης και στην λειτουργία του εντέρου. Επομένως, ένα ισχυρό πυελικό έδαφος βελτιστοποιεί μερικές από τις πιο βασικές λειτουργίες της ζωής.

    Στον ανδρικό πληθυσμό το πυελικό έδαφος πρέπει να θεωρείται ως ένα μυϊκό σύνολο, παρόμοιο με άλλες περιοχές του σώματος όπου οι μύες μπορούν να συμπεριφέρονται διαφορετικά, να γίνονται δυσλειτουργικοί, να εξασθενούν, να γίνονται ευαίσθητοι και επομένως να μην εκτελούν βέλτιστα την εργασία για την οποία προορίζονται. Το πυελικό έδαφος μπορεί να εξασθενήσει, να χάσει την ικανότητα συντονισμού του και ακόμη και να αναπτύξει σύνδρομα πόνου. Απλές και κανονικές καθημερινές εργασίες μπορεί να γίνουν αδύνατες ή ακόμα να πραγματοποιούνται με μεγάλη δυσκολία.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πυελικό έδαφος στους άνδρες;

    Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση δυσλειτουργιών στην περιοχή του πυελικού εδάφους είναι :

    • Χειρουργική επέμβαση για προβλήματα ουροδόχου κύστης ή εντέρου
    • Αυξημένο μέγεθος προστάτη
    • Πυελικός πόνος (χρόνιος)
    • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της πυέλου
    • Δυσκοιλιότητα
    • Αυξημένο σωματικό βάρος
    • Ανύψωση βάρους
    • Βήχας που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως βήχας καπνιστή, βρογχίτιδα ή άσθμα)
    • Στρες και άγχος
    • Κακή φυσική κατάσταση
    • Διάφορες κακοήθειες της περιοχής (καρκίνος πρωκτού, ορθού, προστάτη, ουροδόχου κύστης κλπ)

    Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση των πασχόντων;

    Το πρόγραμμα αξιολόγησης της πυέλου χρησιμοποιεί μια ολοκληρωμένη εξέταση όπου προάγεται ο διάλογος από τον ασθενή με σκοπό τη διερεύνηση του προβλήματός του με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Χρησιμοποιούνται ποικίλες ερωτήσεις με σκοπό την ανίχνευση των πιθανών αιτιών του προβλήματος. Η λήψη ενός καλού και στοχευμένου ιστορικού μπορεί κάποιες φορές να αποκαλύψει πολύ περισσότερες πληροφορίες για την υποκείμενη πάθηση από την κλινική εξέταση. Επομένως, αυτή η φάση μπορεί να πάρει λίγο χρόνο καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί λεπτομερειακά. Επίσης χρησιμοποιούνται διάφορα ερωτηματολόγια με σκοπό τον εντοπισμό της αίτιας της δυσλειτουργίας καθώς και τον προσδιορισμό της προόδου του ασθενή στην θεραπευτική προσέγγιση.

    Η εξέταση περιλαμβάνει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τη λεκάνη, τους γοφούς και τους πυελικούς μύες. Το μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης είναι εξωτερικό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει άμεση ψηλάφηση του περινέου ή εντολή στον ασθενή να ψηλαφήσει το δικό του περίνεο. Μπορεί ακόμα να πραγματοποιηθεί ψηλάφηση στο εσωτερικό της λεκάνης. Αυτό ονομάζεται εσωτερική εξέταση και επιτρέπει στον εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή να προσδιορίσει την παρουσία εναυσματικών σημείων πυροδότησης πόνου μέσα στη λεκάνη που ενδέχεται να αναστέλλουν τη μυϊκή λειτουργία ή να προκαλούν πόνο. Η εσωτερική εξέταση πραγματοποιείται πάντα μετά από προφορική ή γραπτή συναίνεση του ασθενή. Ο υπέρηχος πραγματικού χρόνου και η βιοανάδραση (biofeedback) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της λειτουργίας του πυελικού εδάφους. Για ασθενείς με ακράτεια, αυτή είναι συχνά η μόνη μέθοδος αξιολόγησης. Αφού ολοκληρωθούν και οι δύο φάσεις της αξιολόγησης, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή και ξεκινά η θεραπεία.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Ποια είναι η θεραπεία;

    Με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή οι μύες μπορούν να αποκατασταθούν μέσω των ασκήσεων επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους καθώς και να εντοπιστεί η δυσλειτουργία που υπάρχει με σκοπό την θεραπεία της.

    Η θεραπεία πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τεχνικές δια χειρός μέσα στην λεκάνη με σκοπό την ορθή κινητικότητα των αρθρώσεων. Ακόμα πραγματοποιούνται τεχνικές θεραπείας των εναυσματικών σημείων ενεργοποίησης πόνου καθώς η σωστή λειτουργία των μυών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υπερδραστηριότητας τόσο στους μύες της οσφύος, όσο και στους μύες του ισχίου και του πυελικού εδάφους. Οι τεχνικές αυτές ανακουφίζουν τον πόνο σε όλη τη λεκάνη και τα γεννητικά όργανα.

    Παρέχονται ακόμα, συμβουλές κίνησης, προσαρμοσμένες ασκήσεις σωματικής δραστηριότητας καθώς συνιστώνται και ασκήσεις για τη βελτίωση της γενικής υγείας και κινητικότητας του ατόμου με σκοπό την ενίσχυση συγκεκριμένων σημείων του σώματος. Επιπρόσθετα, μπορούν να εφαρμοστούν η ηλεκτροθεραπεία καθώς και η μαγνητική διέγερση στην πλειοψηφία των ασθενών.

    Ακόμα δίνονται συγκεκριμένες ασκήσεις του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης με σκοπό τη βελτίωση του εύρους κίνησης του πυελικού εδάφους. Εξειδικευμένες τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης καθώς και επανεκπαίδευση του πυελικού εδάφους, του ισχίου και των κοιλιακών μυών δίνονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τέλος, πραγματοποιείται εκπαίδευση του ασθενή με την χρήση πολλών τεχνικών για τη διαχείριση του πόνου καθώς ακόμα δίνονται και συμβουλές με σκοπό την βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

    Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η εξωσωματική μαγνητική διέγερση, η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback) και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

    Συγγραφή κειμένου:
    Αντώνιος Αδρασκέλας
    Φυσικοθεραπευτής

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811