Ασκήσεις Εκγύμνασης των Μυών του Πυελικού Εδάφους

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Οι μύες του πυελικού εδάφους δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της κένωσης ούρων, κοπράνων και αερίων καθώς και την εγκράτειά τους μέχρι οι κοινωνικές συνθήκες ούρησης και κένωσης να είναι κατάλληλες. Όταν συσπώνται οι μύες του πυελικού εδάφους, ανασηκώνουν τα εσωτερικά όργανα της λεκάνης και σφίγγουν τα ανοίγματα του κόλπου, του πρωκτού και της ουρήθρας. Η χαλάρωση του πυελικού εδάφους επιτρέπει τη διέλευση των ούρων και των κοπράνων. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Εάν οι σφιγκτήρες μύες της ουρήθρας ή του πρωκτού δεν λειτουργούν κανονικά, όπως μπορεί να συμβαίνει μετά τον τοκετό ή μετά από χειρουργική επέμβαση στον προστάτη δημιουργούνται διάφορες δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους που χρήζουν αξιολόγησης και θεραπείας.

    Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι επίσης σημαντικοί για τη σεξουαλική λειτουργία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες, είναι σημαντικοί για τη στυτική λειτουργία και την εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες, οι εκούσιες συσπάσεις (συμπίεση) του πυελικού εδάφους συμβάλλουν στη σεξουαλική αίσθηση και διέγερση. Οι μύες του πυελικού εδάφους στις γυναίκες παρέχουν επίσης υποστήριξη στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρέπει να χαλαρώσουν κατά τη διαδικασία του τοκετού.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Ανατομία της λεκάνης

    Οι μύες του πυελικού εδάφους αποτελούν τη βάση της ομάδας μυών που συνήθως ονομάζεται «πυρήνας». Αυτοί οι μύες συνεργάζονται με τους εν τω βάθει κοιλιακούς μύες και με τους μύες της πλάτης και το διάφραγμα (αναπνευστικός μυς) για να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη και να ελέγξουν την πίεση μέσα στην κοιλιά. Η πύελος αποτελείται από στρώματα μυών και άλλων ιστών. Αυτά τα στρώματα εκτείνονται σαν αιώρα από το ηβικό οστό (πρόσθια) μέχρι τον κόκκυγα (οπίσθια), και από το ένα ισχιακό οστό στο άλλο. Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι συνήθως σταθεροί και παχείς.

    Ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους

    Οι ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους είναι μια σειρά ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους συνιστώνται για:

    • Γυναίκες με ακράτεια ούρων από προσπάθεια
    • Άνδρες με ακράτεια ούρων από προσπάθεια μετά από χειρουργική επέμβαση προστάτη
    • Άτομα που έχουν ακράτεια κοπράνων
    • Ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες άλλες παθήσεις του πυελικού εδάφους

    Οι ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών κάτω από τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο (παχύ έντερο). Μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες που έχουν προβλήματα με ακράτεια ούρων ή ακράτεια κοπράνων.

    Μια άσκηση εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους μιμείται την προσπάθεια για ούρηση και για συγκράτηση των ούρων. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιείται σύσπαση και χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους που είναι υπεύθυνοι τόσο για την διαδικασία της ούρησης όσο και της αφόδευσης. Είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιούνται μόνο οι κατάλληλοι μύες και αυτό επιτυγχάνεται με την σωστή συνειδητοποίησή τους από τον ασθενή με την σωστή καθοδήγηση από ένα εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή καθώς και με την χρήση κατάλληλων μέσων για την επίτευξη αυτού του σκοπού όπως της βιοανάδρασης (biofeedback) και του υπερήχου πραγματικού χρόνου.

    Οι ασθενείς πρέπει να νιώθουν τους μύες στον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και τον πρωκτό να συσπώνται και να κινούνται προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι μύες του πυελικού εδάφους οι οποίοι αν συσπώνται σημαίνει ότι πραγματοποιείται σωστά η άσκηση.

    Όλοι οι μύες του πυελικού εδάφους χαλαρώνουν και συστέλλονται ταυτόχρονα. Επειδή αυτοί οι μύες ελέγχουν την ουροδόχο κύστη, το ορθό και τον κόλπο, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν:

    Γυναίκες: Βάλτε ένα δάχτυλο στον κόλπο σας. Σφίξτε τους μύες σαν να κρατάτε τα ούρα σας και μετά αφήστε τους να χαλαρώσουν. Θα πρέπει να νιώσετε τους μύες να σφίγγονται και να κινούνται πάνω-κάτω.

    Άνδρες: Βάλτε ένα δάχτυλο στο ορθό σας. Σφίξτε τους μύες σαν να κρατάτε τα ούρα σας και μετά αφήστε τα να φύγουν. Θα πρέπει να νιώσετε τους μύες να σφίγγονται και να κινούνται πάνω-κάτω. Αυτοί είναι οι ίδιοι μύες που θα σφίγγατε αν προσπαθούσατε να εμποδίσετε τον εαυτό σας να διαφύγουν αέρια.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται οι παρακάτω μύες χαλαροί ενώ πραγματοποιούνται ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους:

    • Κοιλιακοί
    • Γλουτιαίοι
    • Μηριαίοι

    Μια γυναίκα μπορεί επίσης να ενισχύσει αυτούς τους μύες χρησιμοποιώντας έναν κολπικό κώνο, ο οποίος είναι μια σταθμισμένη συσκευή που εισάγεται στον κόλπο. Στη συνέχεια πραγματοποιείται σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους με σκοπό την διατήρηση της συσκευής στη θέση της. Στην ορθή επιλογή και σύσπαση των συγκεκριμένων μυών συμβάλλουν η χρήση της βιοανάδρασης και της ηλεκτρικής διέγερσης.

    Η βιοανάδραση είναι μια μέθοδος θετικής ενίσχυσης. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην κοιλιά και κατά μήκος της περιοχής του πρωκτού. Μερικοί θεραπευτές τοποθετούν έναν αισθητήρα στον κόλπο στις γυναίκες ή στον πρωκτό στους άνδρες για να παρακολουθούν τη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους. Μια οθόνη θα εμφανίσει ένα γράφημα που δείχνει ποιοι μύες συστέλλονται και ποιοι βρίσκονται σε ηρεμία. Ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση των κατάλληλων μυών για την εκτέλεση ασκήσεων εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους.

    Τα οφέλη της άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους

    Οι μύες του πυελικού εδάφους, όπως και οι άλλοι μύες του σώματος, γίνονται πιο δυνατοί με την τακτική άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ακράτεια από προσπάθεια (οι γυναίκες που βρέχονται όταν βήχουν, φτερνίζονται ή είναι δραστήριες) θα διαπιστώσουν ότι οι διάφορες ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για γυναίκες που έχουν επείγουσα ανάγκη να ουρούν πιο συχνά (που ονομάζεται επιτακτική ακράτεια).

    Για τις έγκυες γυναίκες, η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους θα βοηθήσει το σώμα να στηρίξει το μωρό που μεγαλώνει και να μειώσει την πιθανότητα να έχει πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή το έντερο μετά τη γέννηση. Οι δυνατοί μύες πριν γεννηθεί το μωρό θα επανέλθουν στο φυσιολογικό πιο εύκολα μετά τη γέννηση. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και να αποδυναμώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους. Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης στην υποστήριξη της πυέλου και στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Συνιστάται να πραγματοποιούνται ασκήσεις πυελικού εδάφους καθημερινά.

    Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η εξωσωματική μαγνητική διέγερση, η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback) και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

    Συγγραφή κειμένου:
    Αντώνιος Αδρασκέλας
    Φυσικοθεραπευτής

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811