Κονδυλώματα Πρωκτού Θεραπεία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η λοίμωξη από τον HPV είναι επί του παρόντος η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη του πρωκτού. Παράγοντες κινδύνου είναι η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, οι πρωκτική διείσδυση, οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, το ιστορικό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, η νεαρή ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης και το κάπνισμα. Στις μέρες μας είναι γνωστό ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί διείσδυση καθώς η επαφή δέρμα με δέρμα ή βλεννογόνος με βλεννογόνο είναι αρκετή για τη μετάδοση του ιού. Εκτός από τα κονδυλώματα πρωκτού η λοίμωξη με τον HPV στον πρωκτό μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο πρωκτού. Άλλες κακοήθειες που συνδέονται με την HPV μόλυνση είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του πέους και ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Το εύρος της μορφολογίας των περιπρωκτικών βλαβών απαιτεί ενδελεχή κλινική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας για τον αποκλεισμό προκαρκινικών βλαβών. Οι θεραπευτικές μέθοδοι συχνά επιδιώκουν την εξάλειψη των μακροσκοπικών αλλαγών παρά την εστίαση στην αιτία της λοίμωξης, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό ποσοστό υποτροπής. Οι εξωτερικά εντοπισμένες αλλαγές μπορούν να εξαλειφθούν με θεραπείες που εφαρμόζονται ακόμα και από τον ασθενή, φυσικά κατόπιν ιατρικής εξέτασης από εξειδικευμένο χειρουργό-πρωκτολόγο. Αυτές που βρίσκονται στον πρωκτικό σωλήνα και στο περιφερικό άκρο του ορθού απαιτούν θεραπεία από εξειδικευμένο ιατρό.

    Λόγω του υψηλού ποσοστού υποτροπής μετά την καθιερωμένη θεραπεία, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV. Το εννεαδύναμο εμβόλιο περιλαμβάνει τύπους του HPV κάποιοι από τους οποίους είναι χαμηλού κινδύνου (Low risk) και κάποιοι υψηλού κινδύνου για κακοήθεια (High risk). Αυτό οδήγησε σε μείωση του ποσοστού κακοηθειών στους εμβολιασμένους.

    Τρόποι θεραπείας για κονδυλώματα πρωκτού

    Οι μέθοδοι θεραπείας που υπάρχουν για τα κονδυλώματα του πρωκτού επικεντρώνονται κυρίως στην καταστροφή ή την αφαίρεση των κονδυλωμάτων τοπικά παρά στην εξάλειψη της μόλυνσης. Αρκετοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του τρόπου θεραπείας, όπως η τοποθεσία των κονδυλωμάτων (όλα τα κονδυλώματα του πρωκτού πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικό), τον αριθμό των βλαβών, την ικανότητα του ασθενούς να εφαρμόζει συνταγογραφούμενες κρέμες ή τζελ, την προτίμηση του ασθενούς, το κόστος της θεραπείας και την κατάσταση ανοσοεπάρκειας του ασθενούς.

    Τα σχέδια θεραπείας μπορούν να ταξινομηθούν είτε ως μέθοδοι που εφαρμόζονται από τον ίδιο τον ασθενή, φυσικά κατόπιν ιατρικής σύστασης από ιατρό (για κονδυλώματα που εντοπίζονται μόνο στο περιπρωκτικό δέρμα) είτε ως θεραπεία που χορηγείται από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας (για βλάβες που εντοπίζονται ενδοπρωκτικά).

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Πιο συγκεκριμένα οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

    Χρήση ιμικουιμόδης (Imiquimod): Η ιμικουιμόδη είναι κρέμα η οποία ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τα κονδυλώματα του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή όσο η κρέμα είναι στο δέρμα καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τα προφυλακτικά και να ερεθίσει το δέρμα του συντρόφου σας. Κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι η ερυθρότητα του δέρματος, ο ερεθισμός, ο κνησμός, η εκροή υγρού, η αιμορραγία και η δημιουργία ελκών ή φλυκταινών στο δέρμα όπου εφαρμόζεται. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στο σώμα, εξανθήματα, κόπωση, δεκατική πυρετική κίνηση και ρίγος.

    Εφαρμογή Τριχλωροξικού Οξέος (Tca): Το Tca είναι ένας ισχυρός, διαβρωτικός και χημικά καταστροφικός παράγοντας που μπορεί να κάψει και να καυτηριάσει τις δερματικές βλάβες. Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την εφαρμογή για να αποφευχθεί η χρώση του υγιούς δέρματος κοντά στα κονδυλώματα του πρωκτού. Εφαρμόζεται μόνο από επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής. Το οξύ μπορεί να διαβρώσει βαθιά το δέρμα, αλλά τα ποσοστά επιτυχίας είναι ικανοποιητικά και κυμαίνονται από 70 έως 81%. Το ποσοστό υποτροπής που αναφέρεται είναι υψηλό. Συχνά χρειάζονται περισσότερες από μία συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Κρυοπηξία: Η κρυοπηξία φαίνεται να είναι μία καλή επιλογή ανάμεσα στις επαγγελματικά εφαρμοζόμενες τεχνικές. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι βλάβες καταψύχονται με τη χρήση υγρού αζώτου, που οδηγεί σε νέκρωση και περαιτέρω κάθαρση του κατεστραμμένου ιστού. Τα αποτελέσματα και οι επιπλοκές ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν την καταστροφή υγιούς δέρματος, έλκη ή σχηματισμό ουλών. Η κρυοθεραπεία είναι οικονομικά αποδοτική, ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπρωκτικά κονδυλώματα. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι παρόμοια με το Tca: από 81% έως 86%, με αρκετά υψηλό όμως ποσοστό υποτροπής.

    Χειρουργική εκτομή: Η χειρουργική εκτομή είναι η παλαιότερη προσέγγιση, και στις μέρες μας φαίνεται να είναι κάπως ξεπερασμένη. Ωστόσο, για ασθενείς που πάσχουν από γιγάντια κονδυλώματα (όγκος Buschke-Loewenstein) μπορεί να είναι η θεραπεία εκλογής, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ισχυρή υπόνοια κακοήθειας και κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης.

    Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2): Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού. Ειδικότερα, μετά την εξάχνωσή των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα γίνεται απόξεση των ιστικών υπολειμμάτων για να απομακρυνθούν από το πρωκτικό επιθήλιο. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι από τις πιο ασφαλείς, ανώδυνες και αναίμακτες που υπάρχουν και είναι η τεχνική που κατ’ εξοχήν εκτελείται στην Κλινική Laser Surgery από τον Δρ. Ιωάννη Δοντά, πάντα υπό την καθοδήγηση μικροσκοπίου και ισχυρής φωτεινής δέσμης για να αναγνωριστούν και να εξαλειφθούν ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές HPV βλάβες. Η διαδικασία της καταστροφής των κονδυλωμάτων συνήθως απαιτεί κάποιο είδος αναισθησίας. Στο 95% των περιπτώσεων αρκεί η τοπική αναισθησία. Όμως σε ασθενείς με εκτεταμένες ή ευμεγέθεις βλάβες μπορεί να χρειαστεί ραχιαία αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη ή ακόμη και γενική αναισθησία.

    Η τεχνική με Laser που εφαρμόζουμε στην Κλινική Laser Surgery για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι μία από τις πιο ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με πολύ μικρή πιθανότητα διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών επιπλοκών. ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων έχει την απαραίτητη εμπειρία για την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών και των υποτροπών.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811