Κονδυλώματα στον Άντρα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) είναι ένας πολύ κοινός ιός που μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του πρωκτικού, του κολπικού ή του στοματικού σεξ ή μέσω άλλης στενής επαφής δέρμα με δέρμα κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από μία περιοχή σε μία άλλη με το σκούπισμα, το ξύρισμα, το ξύσιμο ή το τρίψιμο των περιοχών αυτών. Σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι μολύνονται από τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

    Πολλές από τις μελέτες σχετικά με τον ιό HPV επικεντρώνονται στις γυναίκες, καθώς η ύπαρξη του ιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όμως ο ιός HPV στους άνδρες μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μόλυνση από τον HPV μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού, των γεννητικών οργάνων και του στοματοφάρυγγα σε έναν άνδρα, αν και αυτοί οι τύποι καρκίνου δεν είναι συνηθισμένοι. Ο HPV μπορεί να προκαλέσει εξίσου κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στους άνδρες, όπως και στις γυναίκες.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Κίνδυνοι μόλυνσης του HPV στους άνδρες

    Μερικοί από τους τύπους HPV που σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του πρωκτού ή του πέους στους άνδρες. Και οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου είναι σπάνιοι, ειδικά σε άνδρες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

    Ο κίνδυνος καρκίνου του πρωκτού είναι περίπου 17 φορές υψηλότερος στους σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες από ότι στους άνδρες που κάνουν σεξ μόνο με γυναίκες. Οι άνδρες που έχουν HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) διατρέχουν επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από αυτόν τον καρκίνο. Άλλοι τύποι του HPV σπάνια προκαλούν καρκίνο στους άνδρες, αλλά προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

    Ποια τα αίτια εμφάνισης κονδυλωμάτων;

    Ο HPV μεταδίδεται μέσω άμεσης και στενής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, και για τα δύο φύλα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του στοματικού, του πρωκτού ή του κολπικού σεξ ή εάν το δέρμα αγγίξει αυτό ενός άλλου ατόμου. Εάν κάποιος έχει HPV, μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ακόμη και όταν δεν είχε ποτέ ορατές βλάβες ή συμπτώματα.

    Η πιθανότητα ενός ατόμου να προσβληθεί από τον HPV αυξάνεται από ορισμένους παράγοντες, όπως:

    • Ένα σεξουαλικό ιστορικό που περιλαμβάνει πολλούς συντρόφους
    • Η ηλικία του ανθρώπου, καθώς ο HPV εμφανίζεται πιο συχνά στην εφηβεία ή τη νεαρή ενήλικη ζωή
    • Κατεστραμμένο δέρμα ή δέρμα στο οποίο υπάρχουν μικροτραυματισμοί

    Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν εξειδικευμένο ιατρό εάν εμφανιστούν κονδυλώματα οποιουδήποτε μεγέθους στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στο στοματοφάρυγγα είτε αυτά προκαλούν ενόχληση είτε όχι.

    Τα συμπτώματα του HPV στους άνδρες

    Οι τύποι του HPV υψηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο σπάνια παρουσιάζουν συμπτώματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (κονδυλώματα στο πέος) είναι το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μόλυνση με στελέχη HPV χαμηλού κινδύνου. Τα συγκεκριμένα στελέχη του HPV συνήθως είναι το 6 και το 11 και προκαλούν κονδυλώματα και πολύ σπάνια καρκίνο.

    Διάγνωση κονδυλωμάτων στον άνδρα

    Για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων στους άνδρες, ο ιατρός ελέγχει οπτικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του περινέου στον άνδρα για να δει εάν υπάρχουν κονδυλώματα. Πολλές φορές εφαρμόζεται ένα διάλυμα οξικού οξέος με σκοπό τον ευκολότερο εντοπισμό των κονδυλωμάτων που δεν είναι ορατά. Αλλά το τεστ δεν είναι αλάνθαστο. Για αυτό το λόγο όταν υπάρχει αμφιβολία στη διάγνωση υπάρχει και η επιλογή της εξέτασης με μικροσκόπιο.

    Η διάγνωση των κονδυλωμάτων του πρωκτού γίνεται απαραίτητα με μικροσκόπιο και μάλιστα η εξέταση η οποία ενδείκνυται είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Ορισμένοι ιατροί προτρέπουν να κάνουν τεστ ΠΑΠ πρωκτού σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού που προκαλείται από τον HPV. Σε ένα τεστ Παπανικολάου πρωκτού, ο ιατρός συλλέγει κύτταρα από τον πρωκτό και στη συνέχεια το δείγμα ελέγχεται για κυτταρικές ανωμαλίες σε ένα κυτταρολογικό εργαστήριο.

    Επίσης με κονδυλώματα μοιάζουν και οι μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους που είναι φυσιολογικοί αδένες γύρω από τη βάλανο του πέους και θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκονται από τα κονδυλώματα της βαλάνου.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Θεραπεία κονδυλωμάτων στους άνδρες

    Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή καθαυτή τη λοίμωξη από τον HPV. Όταν εμφανίζονται κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία θεραπειών. Ο ασθενής μπορεί να εφαρμόσει συνταγογραφούμενες κρέμες στο σπίτι. Οι κρέμες χρησιμοποιούνται συνήθως για αντιμετώπιση μικρών και λίγων βλαβών. Μπορούν ακόμη να συνδυαστούν και με τις άλλες μεθόδους αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων για ενίσχυση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

    Ακόμα τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την χρήση Laser, μιας θεραπείας η οποία υπερέχει, μιας και προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στο βάθος και την έκταση της βλάβης που εξαχνώνεται. Επίσης, όταν οι δερματικές βλάβες είναι περιορισμένες σε αριθμό μπορεί να επιλεγεί η χρήση υγρού αζώτου ως μέθοδος αντιμετώπισης. Ωστόσο η συγκεκριμένη τεχνική εμφανίζει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό υποτροπής, ενώ μετά τη θεραπεία συχνά ακολουθούν αιμορραγία και πόνος. Ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζονται και υγιείς ιστοί που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη, αφήνοντας έτσι ουλές και σημάδια.

    Σε περιπτώσεις που υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση με τη χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας. Η συχνότητα της θεραπείας αυτής δεν είναι μεγάλη, σίγουρα όμως, έχει σχέση με το πόσο θα αφήσουμε τα ορατά κονδυλώματα να εξελιχθούν σε μεγάλες βλάβες.

    Ποια η διαχείριση των κονδυλωμάτων σε μια σχέση;

    Εάν ο μακροχρόνιος σεξουαλικός σύντροφος ενός άνδρα έχει HPV, το πιθανότερο είναι ότι έχει ήδη συμβεί καλή μετάδοση του HPV και το έχει και αυτός επίσης. Ο HPV στους άνδρες μπορεί να κατασταλεί από τον οργανισμό πιο εύκολα από ό,τι στις γυναίκες. Οι γυναίκες συχνά απαλλάσσονται από τον ιό σε δύο χρόνια ή λιγότερο. Οι τύποι HPV που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα υγείας σε έναν ετεροφυλόφιλο άνδρα που κάνει σεξ με γυναίκα μολυσμένη με HPV. Εάν ένας σύντροφος έχει HPV, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έκανε σεξ με κάποιον άλλο πρόσφατα. Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής στο σώμα για χρόνια χωρίς να προκαλεί αισθητά συμπτώματα.

    Πώς αποτρέπεται η μετάδοση του HPV;

    Η αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης του HPV. Ο κίνδυνος μετάδοσης μπορεί να μειωθεί εάν ένα άτομο κάνει σεξ μόνο με ένα σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί και που είναι επίσης μονογαμικός. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του HPV, οι άνδρες μπορούν επίσης να περιορίσουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και να επιλέξουν συντρόφους που είχαν λίγους ή καθόλου συντρόφους στο παρελθόν.

    Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μετάδοσης του HPV. Δυστυχώς, δεν είναι 100% αποτελεσματικό, καθώς ο HPV μεταδίδεται κυρίως με επαφή δέρμα με δέρμα. Ο ιός μπορεί ακόμα να μολύνει το δέρμα που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό.

    Σε μια πρόσφατη μελέτη νεαρών γυναικών που μόλις είχαν γίνει σεξουαλικά δραστήριες, εκείνες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό κάθε φορά που έκαναν σεξ είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λοίμωξη από HPV από ό,τι οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό λιγότερο από 5% των περιπτώσεων.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811