Αιμορροΐδες: Αντιμετώπιση στο Σπίτι

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η συντηρητική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας στο σπίτι όταν εφαρμόζεται σωστά και καθημερινά έχει πολλές πιθανότητες να αποτρέψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Οι αιμορροΐδες, συχνά υποχωρούν από μόνες τους χωρίς θεραπεία σε μερικές εβδομάδες. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας στο σπίτι με σκοπό την αντιμετώπιση ή την αποφυγή των αιμορροΐδων συνολικά. Πολλές από τις μεθόδους θεραπείας περιλαμβάνουν απλώς την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων μέχρι να υποχωρήσουν από μόνες τους. Ειδικότερα, στις θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να επιλέξει ο ασθενής συγκαταλέγονται:

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  • Ζεστά μπάνια. Το ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πρηξίματος και στη μείωση του ερεθισμού που προκαλείται από τις αιμορροΐδες. Μερικοί ασθενείς επιλέγουν επίσης να προσθέσουν άλλα συστατικά στο μπάνιο για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων ακόμη περισσότερο. Αυτά τα συστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν ένα φλιτζάνι άλατα Epsom ή μηλόξυδο. Άλλοι ασθενείς επιλέγουν να προσθέσουν μηλόξυδο απευθείας στην αιμορροΐδα, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό στο πρησμένο δέρμα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.
  • Αμαμελίδα. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το τι τοποθετείται πάνω ή κοντά στις αιμορροΐδες, καθώς αυτές μπορεί εύκολα να ερεθιστούν. Πολλοί ασθενείς εφαρμόζουν αμαμελίδα απευθείας στις εξωτερικές αιμορροΐδες με σκοπό να βρουν ανακούφιση. Η φυσική αμαμελίδα είναι μια ουσία που προκαλεί συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η αμαμελίδα ακόμα, είναι γνωστό ότι μειώνει τους μώλωπες. Η προσθήκη μικρής ποσότητας καθαρής αμαμελίδας σε ένα βαμβάκι και η τοποθέτηση της στην αιμορροΐδα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από πολλά συμπτώματα. Εάν αυτό επιδεινώσει τα συμπτώματα, οι ασθενείς θα πρέπει να δοκιμάσουν μια λιγότερο άμεση μέθοδο. Είναι σημαντικό η αμαμελίδα να μην αραιώνεται με οινόπνευμα, καθώς αυτό μπορεί να στεγνώσει και να ερεθίσει την αιμορροΐδα.
  • Λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας είναι μια φυσική ενυδατική κρέμα, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων. Η εφαρμογή λαδιού καρύδας μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και το πρήξιμο και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού και κατά συνέπεια της επιθυμίας για ξύσιμο της περιπρωκτικής χώρας.
  • Αλόη βέρα. Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς πολιτισμούς για τη θεραπεία ποικίλων προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνα, το φυτό έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα και μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των πληγών. Η αλόη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το κάψιμο, τον κνησμό και το πρήξιμο που προκαλείται από τις αιμορροΐδες όταν εφαρμόζεται στον πρωκτό.
  • Συσκευές πάγου. Η εφαρμογή πάγου ή κρύων επιθεμάτων στην αιμορροΐδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή. Η εφαρμογή μιας παγοκύστης κατά την διάρκεια της καθιστής θέσης ή όταν η αιμορροΐδα βρίσκεται σε έξαρση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Οι ασθενείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τυλίγουν τον πάγο σε μια μικρή πετσέτα για να αποφύγουν τυχόν ερεθισμό στο δέρμα. Η παγοκύστη δρα για 15 λεπτά και η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 1-2 ώρες.
  • Φάρμακα. Σε περιπτώσεις όπου οι απλές θεραπείες δεν επαρκούν ή ο πόνος είναι πολύ μεγάλος, τα φάρμακα και οι κρέμες μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η λορνοξικάμη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν. Η εφαρμογή κρεμών στο δέρμα που περιέχουν συστατικά όπως η υδροκορτιζόνη σε συνδυασμό με κάποιο τοπικό αναισθητικό θα μπορούσε επίσης να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Η διαφοροποίηση ορισμένων επιλογών τρόπου ζωής μπορεί είτε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων είτε να περιορίσει τον χρόνο που ένα άτομο τις έχει. Αυτές οι διαφοροποιήσεις περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση πολλών υγρών. Σύμφωνα με έρευνες τα περισσότερα προβλήματα πρωκτού όπως οι αιμορροΐδες προκαλούνται από την έλλειψη υγρών στη διατροφή. Η κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρεί τα κόπρανα μαλακά διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι τα κόπρανα να γίνονται πολύ πιο μαλακά με συνέπεια να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για την προώθησή τους και να προκαλείται σημαντικά μικρότερος ερεθισμός στις αιμορροΐδες κατά την κένωση.
  • Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντική για την υγεία του πεπτικού συστήματος, ειδικά όταν πρόκειται για τις κινήσεις του εντέρου. Οι φυτικές ίνες μπορούν να απορροφήσουν νερό, το οποίο βοηθά στο να μαλακώνουν τα κόπρανα διευκολύνοντας το πέρασμα τους από τις αιμορροΐδες κατά την κένωση.
  • Φαρδιά ρούχα. Οι ασθενείς μπορούν να υποστηρίξουν την επούλωση των αιμορροΐδων φορώντας φαρδιά, βαμβακερά εσώρουχα και παντελόνια που επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ερεθισμού της περιοχής που περιβάλλει τις αιμορροΐδες από τον υπερβολικό ιδρώτα και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.
  • Σωστές συνήθειες στην τουαλέτα. Η διάρκεια της παραμονής στην τουαλέτα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά και συνεπώς καλό είναι στην τουαλέτα να αποφεύγεται η χρήση κινητών, tablets, περιοδικών κλπ. Επίσης η ιδανική στάση του σώματος είναι το βαθύ κάθισμα (squat). Ο καθαρισμός της περιπρωκτικής περιοχής μετά την αφόδευση δε θα πρέπει να γίνεται με σκούπισμα της περιοχής με χαρτί υγείας ή μωρομάντηλα, αλλά με καλό πλύσιμο με χλιαρό νερό.
  • Καθημερινή άσκηση. Η καθημερινή άσκηση βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια προάγει τη φυσιολογική γαστρεντερική λειτουργία, μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας.

  Πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται

  Υπάρχουν επίσης μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη θεραπεία των αιμορροΐδων στο σπίτι. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα μωρομάντηλα του εμπορίου ή τα αρωματικά χαρτιά υγείας που είναι κοινά σε πολλά νοικοκυριά.

  Οι αιμορροΐδες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και τα αρώματα και άλλες χημικές ουσίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Είναι επίσης σημαντικό να μην πλένεται ο πρωκτός με απλά σαπούνια του εμπορίου ενώ υπάρχουν αιμορροΐδες. Αυτό μπορεί να στεγνώσει και να ερεθίσει ακόμη περισσότερο τις αιμορροΐδες. Συνιστάται η χρήση ειδικών υγρών σαπουνιών της πρωκτογεννητικής περιοχής. Η ασπιρίνη πρέπει επίσης να αποφεύγεται καθώς αραιώνει το αίμα και μπορεί να επιδεινώσει μία υπάρχουσα αιμορραγία.

  Όταν η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων αποτυγχάνει, τότε ο μόνος τρόπος να δοθεί λύση σε αυτό το βασανιστικό πρόβλημα είναι η επεμβατική-χειρουργική θεραπεία. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP®, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας από το πρώτο έως σχεδόν το πιο προχωρημένο στάδιο. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι από τις πιο σύγχρονες ανώδυνες και αναίμακτες που υπάρχουν και είναι η τεχνική που κατ’ εξοχήν εκτελείται στην Κλινική Laser Surgery. Με τη μέθοδο επιτυγχάνεται άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας, μειώνεται το μέγεθος των αιμορροϊδικών όζων και υποχωρούν τα ενοχλητικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η αποτελεσματικότητά της, η ασφάλειά της, η ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία, η προστασία του βλεννογόνου και του σφιγκτήρα, η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, η ταχύτητα ανάρρωσης και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που αποδεδειγμένα έχει για τον ασθενή.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811