Χρόνιος Πυελικός Πόνος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Δεν είναι λίγες οι καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιο πυελικό πόνο. Μερικές φορές ο χρόνιος πυελικός πόνος ακολουθεί έναν τακτικό κύκλο. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί κατά την έμμηνο ρύση. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μόνο σε ορισμένες στιγμές, όπως πριν ή μετά το φαγητό, κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια του σεξ. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες, αλλά συνήθως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Συχνότερα Συμπτώματα του Χρόνιου Πυελικού Πόνου

    • Πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, στο περίνεο, στον πρωκτό ή στα γεννητικά όργανα
    • Πίεση, αιμωδίες ή αίσθηση καψίματος στην περιοχή της λεκάνης, του περινέου, της ουρήθρας και του ορθού
    • Προβλήματα στο έντερο: πρωκτικός πόνος, αίσθημα ατελούς κένωσης, χρόνιος υπεραερισμός και πόνος κατά την διέλευση αερίων
    • Προβλήματα της ουροδόχου κύστης: πόνος στη κύστη, συχνουρία, επιτακτικότητα ούρησης, αίσθημα ατελούς εκκένωση της κύστης ή μειωμένη ροή των ούρων.
    • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτήν
    • Άγχος, κατάθλιψη και υψηλά επίπεδα στρες

    Η ενόχληση μπορεί να ενταθεί μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ενώ συνήθως μπορεί να ανακουφιστεί στην ύπτια θέση. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ωστόσο πολλές φορές είναι ενοχλητικός και τόσο έντονος ώστε να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ατόμου σε πολλούς τομείς.

    Επιδημιολογία

    Επιδημιολογικά ο χρόνιος πυελικός πόνος έχει μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες παρά στους άνδρες και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 36 και 50 ετών. Η αιτιολογία του χρόνιου πυελικού πόνου συχνά δεν είναι κατανοητή. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται περίπου σε ποσοστό 25% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

    Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης πυελικού πόνου;

    Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι μια περίπλοκη κατάσταση που μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες. Μερικές φορές, μια μεμονωμένη διαταραχή μπορεί να αναγνωριστεί ως η αιτία του πόνου. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρκετών ιατρικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να έχει ενδομητρίωση ή διάμεση κυστίτιδα, παθήσεις οι οποίες συμβάλλουν στον χρόνιο πυελικό πόνο.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Αιτίες του χρόνιου πυελικού πόνου

    • Ενδομητρίωση. Στην ενδομητρίωση, κύτταρα που κανονικά επενδύουν το εσωτερικό της μήτρας (το ενδομήτριο) αναπτύσσονται έξω από αυτό σε όργανα όπως οι ωοθήκες, η ουροδόχος κύστη, το περιτόναιο ή το ορθό. Μια κατάσταση που επιφέρει συμπτώματα όπως πυελικό πόνο, πόνο κατά την διάρκεια του σεξ, πόνο στην ωορρηξία, επώδυνες κινήσεις στο έντερο, αιμορραγία από το ορθό κατά την διάρκεια της περιόδου, πόνο κατά την ούρηση ακόμα και αίσθημα βάρους στην κοιλιά.
    • Μυοσκελετικά προβλήματα. Καταστάσεις που επηρεάζουν τα οστά, τις αρθρώσεις και τους συνδετικούς ιστούς (μυοσκελετικό σύστημα) – όπως ινομυαλγία, τάση στους μυς του πυελικού εδάφους, φλεγμονή της ηβικής άρθρωσης (ηβική σύμφυση) ή κήλη οδηγούν πολλές φορές σε χρόνιο πυελικό πόνο.
    • Χρόνια φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Αυτή είναι μια λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων ή των ωοθηκών που τις προκαλεί κάποιου είδους φλεγμονή ή μόλυνση της περιοχής. Τις περισσότερες φορές, είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη βακτηριακή λοίμωξη, όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια. Αυτά τα βακτήρια εισέρχονται στη μήτρα μέσω του κόλπου και αφήνουν τις σάλπιγγες για να μολύνουν τα γύρω όργανα όπως τις ωοθήκες. Οι ουλές που δημιουργούνται από τη μόλυνση οδηγούν σε χρόνιο πυελικό πόνο, αλλά πιο συχνά, ο πόνος είναι οξύς.
    • Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Η πυελική συμφόρηση είναι ακριβώς όπως οι κιρσοί που έχουν κάποιες γυναίκες στα πόδια τους, αλλά επηρεάζει τις φλέβες της λεκάνης. Το αίμα λιμνάζει στις φλέβες, με αποτέλεσμα αυτές να διευρύνονται και να διογκώνονται. Η πυελική συμφόρηση προκαλεί χρόνιο πυελικό πόνο σε πολλές γυναίκες.
    • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ο χρόνιος πυελικός πόνος μερικές φορές δεν οφείλεται μόνο σε προβλήματα που σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά όργανα ή το ουροποιητικό σύστημα αλλά πολλές φορές οφείλεται και σε άλλα όργανα στην περιοχή της πυέλου όπως το έντερο. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στην περιοχή της πυέλου.
    • Ινομυώματα της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται μέσα και πάνω στο τοίχωμα της μήτρας. Δεν εμφανίζουν πόνο όλες οι γυναίκες που έχουν ινομυώματα, αλλά για ορισμένες, αυτά μπορεί να είναι επώδυνα οδηγώντας σε χρόνιο πυελικό πόνο.
    • Σύνδρομο ανελκτήρων. Πολλές φορές, οι σπασμοί ενός πυελικού μυ που ονομάζεται ανελκτήρας του πρωκτού οδηγούν σε μια πολύ επώδυνη κατάσταση που καλείται σύνδρομο ανελκτήρων και το οποίο προκαλεί πολλές φορές βασανιστικό χρόνιο πυελικό πόνο.
    • Δυσπαρευνία. Πολλές γυναίκες έχουν επώδυνη σεξουαλική επαφή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό, μπορεί να προκύψει από οργανικούς, ορμονολογικούς ή/και ψυχολογικούς παράγοντες οδηγώντας πολλές φορές τις γυναίκες σε χρόνιο πυελικό πόνο.
    • Νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου. Πόνος που εντοπίζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του περινέου και της βουβωνικής χώρας.
    • Υπερτονία του Πυελικού Εδάφους. Μια κατάσταση που οδηγεί πολλές φορές σε καταστάσεις χρόνιου πυελικού πόνου, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
    • Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

      6986030811

    • Κοκκυγοδυνία. Μια κατάσταση που επιφέρει πόνο στην περιοχή του κόκκυγα. Ο πόνος προκαλείται συνήθως σε καθιστή θέση, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και όταν το άτομο αλλάζει από καθιστή σε όρθια θέση ή και αντίστροφα.
    • Διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της ουροδόχου κύστης με κύριο σύμπτωμα το χρόνιο πόνο στην περιοχή της πυέλου.
    • Προβλήματα υποστήριξης της πυέλου. Πολλές φορές οι γυναίκες έχουν πυελικό πόνο όταν οι μύες και οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τα όργανα στη θέση τους εξασθενούν. Αυτό αναγκάζει όργανα όπως η μήτρα, η ουροδόχος κύστη ή το ορθό να μετακινηθούν από τις κανονικές τους θέσεις και να προβάλλουν στον κόλπο. Ο κόλπος μπορεί επίσης να αλλάξει σχήμα. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους τα προβλήματα.
    • Βουλβοδυνία. Η βουλβοδυνία είναι μια κατάσταση άγνωστη σε πολλές γυναίκες ωστόσο δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από συμπτώματα χρόνιου πυελικού πόνου που επιφέρει η πάθηση στην περιοχή του αιδοίου. Ο πόνος της βουλβοδυνίας πολλές φορές ποικίλει καθώς ενδέχεται να είναι συνεχής ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει.
    • Ψυχολογικά αίτια. Για πολλές γυναίκες, η αιτία ανάπτυξης του πυελικού πόνου είναι ψυχολογική. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος δεν είναι πραγματικός. Απλώς δεν υπάρχει μια αναγνωρίσιμη φυσική αιτία. Μερικοί άνθρωποι έχουν συναισθηματικά προβλήματα που εμφανίζονται μόνο ως σωματικά συμπτώματα. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή επίθεση έχουν συχνά χρόνιο πυελικό πόνο στη συνέχεια.

    Λιγότερο συχνές αιτίες πυελικού πόνου

    • Κατάλοιπο ωοθηκών. Μερικές φορές, ύστερα από χειρουργική επέμβαση των ωοθηκών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα μικρό μέρος μιας ωοθήκης να παραμείνει. Εάν συμβεί αυτό, το εναπομείναν κομμάτι μπορεί να εμφανίζει κύστεις που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνες.
    • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο συνεχής πυελικός πόνος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
    • Καρκίνος ωοθηκών. Ο πόνος της πυέλου μπορεί να είναι ένα από τα πολλά σημάδια καρκίνου των ωοθηκών.
    • Καρκίνος του κόλπου.
    • Καρκίνος του ενδομητρίου. Ο πόνος στη λεκάνη σε πολλές περιπτώσεις είναι σημάδι καρκίνου του ενδομητρίου σε τελευταίο στάδιο.
    • Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία της πυέλου για διάφορα είδη κακοήθειας μπορεί να βλάψει υγιή κύτταρα και ιστούς. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε ουλώδη ιστό που μπορεί να προκαλέσει έντονο πυελικό πόνο.

    Θεραπεία χρόνιου πυελικού πόνου

    Σύμφωνα με πολλές μελέτες κύρια αιτία εμφάνισης πυελικού πόνου αποτελούν οι δυσλειτουργίες των μυών στην περιοχή του πυελικού εδάφους. Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους αποτελεί θεραπεία εκλογής στην αντιμετώπιση πολλών δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους αποτελείται από 4 πυλώνες: τις ασκήσεις επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel), την βιοανάδραση, τον ηλεκτρικό ερεθισμό και την εξωσωματική μαγνητική διέγερση.

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811

    Ασκήσεις Kegel

    Οι ασκήσεις Kegel σύμφωνα με πολλές μελέτες έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου που εντοπίζεται στην περιοχή της πυέλου, ειδικά σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων και κοπράνων όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους φυσιοθεραπείας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις ότι οι ασκήσεις Kegel από μόνες τους είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του χρόνιου πυελικού πόνου.

    Βιοανάδραση

    Η βιοανάδραση είναι μία φυσικοθεραπευτική τεχνική κατά την οποία παρακολουθούνται τα βιολογικά σήματα, τα οποία και ενισχύονται ηλεκτρικά, προκειμένου να παρασχεθεί ανατροφοδότηση στον ασθενή (οπτική και ακουστική). Ο βασικός της στόχος είναι ο εκούσιος έλεγχος φυσιολογικών διεργασιών οι οποίες κανονικά βρίσκονται υπό ακούσιο έλεγχο. Η θετική επιβεβαίωση ενθαρρύνει την πραγματοποιθείσα απόκριση, ενώ η αρνητική την αποθαρρύνει. Η μέθοδος της βιοανάδρασης χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία είτε μόνη της είτε με την χρήση ηλεκτρικής διέγερσης στην μείωση των συμπτωμάτων του χρόνιου πυελικού πόνου.

    Ηλεκτρική Διέγερση

    Η ηλεκτρική διέγερση των μυών του πυελικού εδάφους περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό την ενδυνάμωση, την αποκατάσταση, την αύξηση της αντοχής των συγκεκριμένων μυών καθώς και την μείωση του πόνου που εντοπίζεται στην περιοχή του πυελικού εδάφους. Πολλές φορές μάλιστα με σκοπό την βέλτιστη αποκατάσταση και μείωση του πόνου χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την μέθοδο της βιοανάδρασης.

    Εξωσωματική μαγνητική διέγερση

    Η μέθοδος της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης του πυελικού εδάφους, αποτελεί μία σχετικά νέα φυσικοθεραπευτική τεχνική στην αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στην περιοχή της πυέλου. Πρόκειται για μέθοδο ανώδυνη, ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά στην περίπτωση του χρόνιου πυελικού πόνου. Στα πολλά πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου της εξωσωματικής μαγνητικής διέγερσης του πυελικού εδάφους συγκαταλέγεται και το γεγονός πως ο ασθενής δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τα ρούχα του.

    Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τους 4 πυλώνες φυσικοθεραπείας της αποκατάστασης πυελικού εδάφους όπως η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback), η εξωσωματική μαγνητική διέγερση και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

    Συγγραφή κειμένου:
    Αντώνιος Αδρασκέλας
    Φυσικοθεραπευτής

    Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

    6986030811