Κονδυλώματα Πρωκτού Ή Αιμορροΐδες;

Κονδυλώματα Πρωκτού ή Αιμορροΐδες: Πώς τα ξεχωρίζουμε;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα κονδυλώματα πρωκτού αρκετές φορές μπερδεύονται με τις αιμορροΐδες. Ωστόσο, σίγουρα πρόκειται για δυο διαφορετικές παθήσεις.

  Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι ογκίδια που αναπτύσσονται μέσα στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν και προκαλούνται από τον ιό HPV. Μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές και το μέγεθος τους φτάνει έως και αρκετά εκατοστά.

  Οι αιμορροΐδες, από την άλλη μεριά, αποτελούν μέρος της ανατομίας του πρωκτού. Πρόκειται για αγγειακούς σχηματισμούς που αποτελούνται από αρτηρίες και φλέβες. Ο ρόλος τους είναι να συγκρατούν τα κόπρανα σε συνεργασία με τους σφιγκτήρες του πρωκτού. Όταν οι αιμορροΐδες μεγαλώνουν τότε μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια ή για διόγκωση των αιμορροΐδων.

  Για να εξακριβωθεί από τι ακριβώς πάσχει ο ασθενής, απαιτείται διάγνωση από έμπειρο και εξειδικευμένο πρωκτολόγο.

  Κονδυλώματα πρωκτού – Αιμορροΐδες: Συμπτώματα για κάθε πάθηση

  Στην πρώιμη φάση τους, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν είναι ορατά, καθώς έχουν υπερβολικά μικρό μέγεθος. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, μεγαλώνουν και μοιάζουν με μικρά οζίδια. Τα συμπτώματά τους είναι τα εξής:

  • Κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση υγρών
  • Αίσθημα πληρότητας του πρωκτού
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης

  Οι αιμορροΐδες εμφανίζουν σαν βασικό σύμπτωμα την διόγκωση και την πρόπτωσή τους έξω από τον πρωκτό. Κάτι τέτοιο παρατηρείται κυρίως κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Ωστόσο και η παρουσία ιχνών αίματος αποτελεί σημαντική ένδειξη των αιμορροΐδων. Εκτός από αίμα, μπορεί να προκληθεί έκκριση βλέννας, έκκριση υγρών καθώς και αίσθηση φαγούρας στην περιοχή του πρωκτού. Αυτό το κοινό σύμπτωμα μεταξύ των κονδυλωμάτων του πρωκτού και των αιμορροΐδων είναι κάτι που συνήθως μπερδεύει τους ασθενείς. Αν είναι το μοναδικό σύμπτωμα που έχει εμφανιστεί, μπορεί να διαπιστωθεί ποια από τις δυο παθήσεις υπάρχει με κλινικές εξετάσεις.

   

  Μία πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας όταν εκτελείται από έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό θα αποκαλύψει για το αν πρόκειται για αιμορροΐδες ή για κονδυλώματα.

  Κονδυλώματα Πρωκτού & Αιμορροΐδες – Τρόποι αντιμετώπισης για την κάθε πάθηση

  Κονδυλώματα πρωκτού

  Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων τόσο γύρω από την περιοχή του πρωκτού, όσο και μέσα στον ίδιο τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα για να εξαλειφθούν από τον οργανισμό θα πρέπει να αφαιρεθούν ή να καυτηριαστούν. Η πιο σύγχρονη μέθοδος για την θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού είναι η εξάχνωσή τους με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Αφού πραγματοποιηθεί η εξάχνωση, στη συνέχεια γίνεται απόξεση των ιστικών υπολειμμάτων για να απομακρυνθούν από το πρωκτικό επιθήλιο. Πρόκειται για μια μέθοδο τελευταίας τεχνολογίας, η οποία εξασφαλίζει ασφαλή και ανώδυνη θεραπεία. Πριν από την εφαρμογή του laser, γίνεται τοπική αναισθησία και έτσι η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη.

  Αιμορροΐδες

  Η συντηρητική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας αφορά την υιοθέτηση σωστών συνηθειών στην τουαλέτα. Η διάρκεια της παραμονής στην τουαλέτα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά και το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε θέση βαθέως καθίσματος. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, ο σωστός καθαρισμός της περιοχής. Το σκούπισμα με χαρτί υγείας δεν προσφέρει σωστή καθαριότητα και μπορεί να προκαλέσει και τραυματισμούς του περιπρωκτικού δέρματος. Αντιθέτως, το πλύσιμο με χλιαρό νερό αποτελεί ιδανική λύση. Στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας συντελούν η διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και νερού καθώς και η καθημερινή άσκηση.

  Αν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές που εφαρμόζονται στους ασθενείς είναι οι εξής:

  • Απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation)
  • Φωτοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία (Photocoagulation)
  • Σκληροθεραπεία
  • Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων (DG-HAL ή THD) με ή χωρίς αιμορροϊδοπηξία (RAR)
  • Μέθοδος Rafaelo
  • Ανοικτή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan)
  • Κλειστή αιμορροϊδεκτομή (Ferguson)
  • Περιμετρική βλεννογονική εκτομή και αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (Μέθοδος Longo)
  • Αιμορροϊδοπλαστική με διοδικό Laser (LHP®)

  Επικοινωνία Επικοινωνία