εξωτερικές αιμορροΐδες

Εξωτερικές Αιμορροΐδες

Αν και όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους μόνο εφόσον διογκωθούν και προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στην περιοχή του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες λειτουργούν ως στεγανοποιητές της απολήξεως του παχέος εντέρου, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές υγρών. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες . Τόσο οι μεν όσο και οι δε, αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του πρωκτού.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι εξογκώματα κάτω από το δέρμα γύρω από το εξωτερικό στόμιο του πρωκτού. Επί της ουσίας πρόκειται για διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία που έχουν διογκωθεί τόσο ώστε να προεξέχουν. Αυτά τα εξογκώματα σχηματίζονται όταν ασκείται μεγάλη πίεση στις φλέβες του ορθού (συνήθως κατά την αφόδευση). Έτσι, προκαλείται πρήξιμο του ιστούς γύρω από τον πρωκτό. Με την πάροδο του χρόνου, οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές. Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα τη συχνή φαγούρα, τον πόνο και το πρήξιμο. Εξαιτίας του ότι αναπτύσσονται εξωτερικά του πρωκτού – αντίθετα από τις εσωτερικές – καθίσταται και πιο εύκολος ο εντοπισμός τους.

Τι προκαλεί τις εξωτερικές αιμορροΐδες;

Οι εξωτερικές, αλλά και οι εσωτερικές, αιμορροΐδες προκαλούνται από πολλούς και κοινούς παράγοντες. Μεταξύ των αιτιών περιλαμβάνονται:

  • Η καταπόνηση του εντέρου. Η πιο κοινή αιτία των εξωτερικών αιμορροΐδων είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κατά τις κενώσεις του εντέρου. Αυτό συχνά προκαλείται από σοβαρές περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή διάρροιας. Η καταπόνηση κάνει το αίμα να λιμνάζει στην περιοχή.
  • Η παραμονή στην τουαλέτα για πολλή ώρα κατά την αφόδευση. Έχει παρατηρηθεί πως η παρατεταμένη παραμονή κατά τη διάρκεια της κένωσης, ασκεί πίεση στους ιστούς γύρω από το ορθό και τον πρωκτό.
  • Οι αποδυναμωμένοι ιστοί στήριξης. Με την πάροδο των ετών, οι ιστοί τείνουν να εξασθενούν γύρω από τον πρωκτό και το ορθό.
  • Η εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες συνήθως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων λόγω της αυξημένης πίεσης της μήτρας στις φλέβες της περιοχής.
  • Η παχυσαρκία. Το βάρος πέραν του φυσιολογικού, έχει και αυτό με τη σειρά του, συνδεθεί με την εμφάνιση αιμορροΐδων.
  • Η άρση βαρών. Όταν ασκείται πίεση στην κοιλιακή χώρα και κατ’ επέκταση στο έντερο, επιβαρύνονται κατά πολύ τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής του πρωκτού.
  • Η απουσία φυτικών ινών από τη διατροφή. Το αποτέλεσμα είναι να μην διευκολύνεται η διαδικασία της κένωσης και να ασκείται επιπλέον πίεση στην περιοχή του πρωκτού.

Συμπτώματα εξωτερικών αιμορροΐδων

Τα συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων, ως ένα βαθμό, είναι ίδια με αυτά των εσωτερικών αιμορροΐδων. Ωστόσο, οι εξωτερικές αιμορροΐδες επειδή βρίσκονται σε περιοχή με πολλές νευρικές απολήξεις συχνά προκαλούν πιο έντονα συμπτώματα και μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα.

Οι ασθενείς με εξωτερικές αιμορροΐδες συνήθως αναφέρουν ότι βιώνουν οξύ πόνο ή ενόχληση, ειδικά κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Τα συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον ερεθισμό του δέρματος του πρωκτού, κνησμό, αίσθημα βάρους στο τέλος της ημέρας, αντιαισθητική εμφάνιση και ζητήματα υγιεινής καθώς η καθαριότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Στη συμπτωματολογία των εξωτερικών αιμορροΐδων, ανήκει και η άμεση εμφάνιση ενός επώδυνου πρωκτικού εξογκώματος γνωστού ως θρομβωμένη αιμορροΐδα. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται και αναπτύσσει έναν ή περισσότερους θρόμβους αίματος. Ο θρόμβος είναι συνήθως μωβ και το μέγεθός του ποικίλει. Αυτό μπορεί να είναι ίσο με ένα στραγάλι ή και με μια ρώγα σταφυλιού.

Να σημειωθεί ωστόσο, πως μπορεί αυτά τα συμπτώματα να είναι κοινά και με άλλες παθήσεις του πρωκτού. Εάν τα τοπικά συμπτώματα σχετίζονται με άλλα συμπτώματα όπως πυρετός ή ρίγος, είναι επιβεβλημένο το ραντεβού με τον ιατρό, καθώς αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μόλυνσης του πρωκτού ή αποστήματος. Επιπλέον, τα επίμονα συμπτώματα (ή ένα εξόγκωμα/μάζα) που δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται προοδευτικά θα πρέπει επίσης να αξιολογούνται από εξειδικευμένο ιατρό.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Πώς γίνεται η διάγνωση για τις εξωτερικές αιμορροΐδες;

Για τη διάγνωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, ο ιατρός θα πρέπει πρωτίστως να αποκτήσει το ιστορικό του ασθενούς και να έχει πλήρη εικόνα για τα συμπτώματά του. Ασφαλώς θα ακολουθήσει και φυσική εξέταση, για να μπορέσει ο ιατρός να εξετάσει την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Ο πρωκτολόγος θα πραγματοποιήσει επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής, δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού και παράλληλα θα διενεργηθεί και ψηφιακή πρωκτοσκόπηση (όπου ελέγχεται ο πρωκτικός σωλήνας). Τοιουτοτρόπως, ελέγχονται τα προβλήματα στο εσωτερικό του πρωκτού και του ορθού, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών αιμορροΐδων. Εάν μεταξύ των συμπτωμάτων συγκαταλέγεται και η αιμορραγία από το ορθό, ο ιατρός πιθανότατα να ζητήσει να διενεργηθεί κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή κάποια άλλη σοβαρή πάθηση.

Θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων

Η θεραπεία έχει να κάνει εν πολλοίς με τη σοβαρότητα των αιμορροΐδων. Ανά περιπτώσεις ο οργανισμός τις απορροφά και αυτοϊάται. Σε αντίθετη περίπτωση, και εφόσον δεν υποχωρούν και η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική μέθοδος θεραπείας.

Οι διαθέσιμες επιλογές για μία θρομβωμένη εξωτερική αιμορροΐδα είναι η θρομβεκτομή (διάνοιξη του αιμορροϊδικού όζου και αφαίρεση του θρόμβου) και η αιμορροϊδεκτομή (αφαίρεση των θρομβωμένων αιμορροϊδικών όζων). Εάν υπάρχει γενικευμένη διόγκωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, τότε υπάρχει και η επιλογή να πραγματοποιηθεί καυτηριασμός τους με διοδικό Laser.

 

Ο Δρ Δοντάς στην πρότυπο κλινική Laser Surgery, εφαρμόζει την τεχνική THeLEx (Thrombosed Hemorrhoid Laser Excision) προκειμένου να θεραπεύσει τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Ωστόσο η κλινική, δεν προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αιμορροΐδων. Αντίθετα, καλύπτει μια ευρεία γκάμα περιστατικών και παθήσεων, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και στοχεύοντας στην πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς. Ο Δρ Δοντάς είναι Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός με μεγάλη πείρα και κατάρτιση διακρίνεται για την εξειδίκευσή του στις παθήσεις του πρωκτού και του πυελικού εδάφους.

 

Επικοινωνία

Επικοινωνία