Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Hard Flaccid

Όπως και οι άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες έτσι και το σύνδρομο Hard Flaccid επηρεάζει τη σεξουαλική και κοινωνική ζωή του άνδρα και την ευημερία των ζευγαριών. Αυτό συμβαίνει καθώς οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες δεν περιορίζονται μόνο στην στυτική δυσλειτουργία  και στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Έτσι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος μια νέα πάθηση (σύνδρομο Hard Flaccid) καθώς αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος για πολλές συζητήσεις σε διάφορα φόρουμ.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Τι είναι το σύνδρομο Hard Flaccid;

Πρόκειται για μια χρόνια επώδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ημιάκαμπτο πέος σε χαλαρή κατάσταση και απώλεια στυτικής ακαμψίας. Ακόμα, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν αισθητηριακές αλλαγές στο πέος, στυτική δυσλειτουργία, συστολή των μυών του πυελικού εδάφους και ψυχολογική δυσφορία. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι το σύνδρομο Hard Flaccid παραμένει ελάχιστα κατανοητό, χωρίς ορισμό βασισμένο μόνο σε στοιχεία.

Ποια είναι η κλινική εικόνα του συνδρόμου Hard Flaccid;

Το σύνδρομο Hard Flaccid είναι μια επίκτητη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ένα συνεχώς ημιάκαμπτο πέος σε χαλαρή κατάσταση. Επίσης, πολλοί ασθενείς αναφέρουν αισθητικές αλλαγές στη περιοχή του πέους που μπορούν να αποδοθούν  καλύτερα και ως μούδιασμα ή ψυχρότητα με μειωμένη ευαισθησία, ιδιαίτερα στο επίπεδο της βαλάνου. Ακόμα, πολλοί ασθενείς αναφέρουν μειωμένο αριθμό πρωινών και νυχτερινών στύσεων ενώ άλλοι αναφέρουν πως χρειάζεται υπερβολική οπτική και σωματική διέγερση για την επίτευξη στύσης, η οποία είναι δύσκολο να διατηρηθεί.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται μείωση της ακαμψίας κατά τη στύση  με μαλακή και ψυχρή βάλανο. Πόνος εντοπίζεται και αναφέρεται  στο πέος και στο περίνεο κατά την ούρηση και την εκσπερμάτιση και στην πλειονότητα των ασθενών η κατάσταση αυτή χειροτερεύει   στην όρθια θέση.

Οι περισσότεροι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη  συναισθηματική δυσφορία που εκδηλώνεται με άγχος, κατάθλιψη, μειωμένη λίμπιντο και αϋπνία. Αν και τα συμπτώματα που προκαλούνται από το ουροποιητικό σύστημα είναι ασυνήθιστα, έχει αναφερθεί  σε μια πληθώρα περιπτώσεων μειωμένη ροή κατά την ούρηση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο Hard Flaccid βρίσκονται στη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Η συχνότητα εμφάνισης δεν είναι καλά γνωστή, καθώς οι περισσότερες πληροφορίες για το σύνδρομο λαμβάνονται από ασθενείς που συζητούν τα συμπτώματά τους σε διαδικτυακά φόρουμ ή ιδιωτικές ομάδες συνομιλιών.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Ποιοι είναι οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί του συνδρόμου Hard Flaccid;

Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί του συνδρόμου Hard Flaccid δεν είναι καλά καθορισμένοι. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους ξεκίνησαν μετά από ένα τραυματικό συμβάν (σκληρός αυνανισμός ή σεξ), με ποικίλη καθυστέρηση από μερικά λεπτά έως εβδομάδες.

Ένας πιθανός τραυματισμός στη βάση του πέους σε στύση, θα επιφέρει σοβαρές βλάβες των νευροαγγειακών δομών, που τροφοδοτούν τους μύες του πυελικού εδάφους και του πέους. Ακόμα, ο  τραυματισμός της ραχιαίας αρτηρίας και της σηραγγώδους αρτηρίας του πέους καθώς και του νεύρου που είναι υπεύθυνο για την νεύρωση του πέους μπορεί να προκαλέσει αγγειακές και αισθητικές αλλαγές που ευθύνονται για τη μερική διόγκωση του πέους κατά τη διάρκεια των στύσεων και τις περίεργες αισθητικές διαταραχές του πέους που περιγράφονται από τους ασθενείς.

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συναισθηματική δυσφορία και αντιδραστική συμπαθητική διέγερση η οποία είναι υπεύθυνη για τον παρατεταμένο σπασμό των μυών του πυελικού εδάφους, ο οποίος ασκεί πρόσθετη εξωτερική συμπίεση των νευροαγγειακών δομών με επακόλουθη υποξία του πέους, νευροαπραξία, πρόσθετες αισθητικές αλλαγές και εξασθένηση των πυελικών μυών.

Η αλλοιωμένη κινητική λειτουργία και η παρατεταμένη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους  και του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας συμβάλλουν στην απόφραξη της φλεβικής εκροής του πέους προκαλώντας μια κατάσταση ημισκληρότητας όταν το πέος είναι σε χάλαση. Ακολουθεί μια δευτερογενής μυονευροπάθεια με απώλεια της ικανότητας χαλάρωσης και στην συνέχεια αναπτύσσονται στυτικές και εκσπερματιστικές δυσλειτουργίες. Τα συμπτώματα έτσι οδηγούν σε ψυχολογικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λίμπιντο, τη στυτική λειτουργία και τη γενική ευεξία. Τέλος, η ποικιλία των συμπτωμάτων και η έντασή τους σχετίζονται με τη θέση της βλάβης και την έκταση της φλεγμονής των τραυματισμένων νεύρων και αγγείων στην ρίζα του πέους.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Hard Flaccid;

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς. Η φυσική εξέταση συνήθως δεν δείχνει κάτι αξιοσημείωτο. Η διόγκωση του πέους αποκαλύπτεται κατά την εξέταση. Κατά τη στύση ακόμα, η βάλανος μπορεί να παραμείνει χαλαρή. Επιπλέον πολλοί ασθενείς αναφέρουν  σκληρότητα στο επίπεδο της βάσης του πέους. Η απεικόνιση, οι μελέτες Doppler και οι εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών μελετών, είναι φυσιολογικές.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Ποια είναι η διαφοροδιάγνωση του συνδρόμου Hard Flaccid;

Οι διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει πριαπισμό υψηλής ροής (HFP). Η HFP προκαλείται από αρτηριοφλεβικά συρίγγια στα αγγεία του πέους και εμφανίζεται μετά από αμβλύ ή διεισδυτικό τραύμα στο πέος. Οι ασθενείς εμφανίζουν μερικές ανώδυνες στύσεις όπως αυτές που παρατηρούνται στο σύνδρομο Hard Flaccid, αλλά στο HFP το υπερηχογράφημα Doppler μπορεί να εντοπίσει τη ρήξη και το αρτηριοφλεβικό συρίγγιο. Συνήθως είναι συγγενής ή σπανιότερα αποκτάται μετά από τραύμα και αποκαθίσταται χειρουργικά.

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου Hard Flaccid;

Η θεραπεία αυτών των καταστάσεων δεν είναι ακόμη και σήμερα καλά καθορισμένη. Προτάθηκαν πολλαπλές θεραπευτικές μέθοδοι, αλλά δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς. Η  διεπιστημονική προσέγγιση ήταν μέχρι στιγμής η πιο ωφέλιμη στρατηγική.

Η αξιολόγηση και η θεραπεία των σχετικών ψυχολογικών καταστάσεων είναι ζωτικής σημασίας, επειδή το στρες και το άγχος πυροδοτούν πρόσθετη συμπαθητική διέγερση (επιπρόσθετη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους) και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Επίσης επιδείνωση του προβλήματος έχει αναφερθεί σε περιόδους αυξημένου στρες. Τροποποιήσεις συμπεριφοράς (καλός ύπνος, υγιεινή διατροφή, τακτικές ασκήσεις), η τεχνική της βιοανάδρασης, η ηλεκτρική διέγερση, γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες, ασκήσεις αναπνοής, μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την ευεξία και μειώνουν τη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους. Ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί με αναλγητικά. Φάρμακα όπως διάφοροι αναστολείς  και τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στη θεραπεία της σχετιζόμενης στυτικής δυσλειτουργίας και ψυχολογικών καταστάσεων. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης  έχει ανακουφίσει προσωρινά σε ορισμένους ασθενείς που απέτυχαν σε άλλες θεραπείες.

Ο εξειδικευμένος στην αποκατάσταση Δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους Αδρασκέλας Αντώνιος φέρει μεγάλη κατάρτιση και εμπειρία στην αποκατάσταση μιας πληθώρας δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου του Hard Flaccid. Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η εξωσωματική μαγνητική διέγερση, η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback) και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

Συγγραφή κειμένου:
Αντώνιος Αδρασκέλας
Φυσικοθεραπευτής

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811