Επικίνδυνο λίπωμα

Επικίνδυνο λίπωμα: Πότε συντρέχει λόγος ανησυχίας;

Το επικίνδυνο λίπωμα είναι μια πάθηση που δε θα πρέπει να αμελήσει ο ασθενής. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα λιπώματα δεν είναι επιβλαβή για την υγεία. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα. Ο γυναικείος πληθυσμός εμφανίζει πολύ συχνότερα λιπώματα σε σχέση με τον ανδρικό. Σίγουρα μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στον ασθενή, καθώς το σημείο στο οποίο παρουσιάζονται μπορεί να αποκτήσει μια αντιαισθητική εικόνα.  Τέτοια σημεία είναι το μέτωπο, ο λαιμός, ο θώρακας, ο αυχένας, οι ώμοι, η κοιλιά και τα άνω και κάτω άκρα. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν με κανέναν τρόπο τις λειτουργίες του οργανισμού.

 

Τα χαρακτηριστικά του λιπώματος

Τα βασικά χαρακτηριστικά των λιπωμάτων, είναι τα εξής:

 • Δεν προκαλούν φαγούρα ή αιμορραγία
 • Είναι συμπαγείς όγκοι
 • Έχουν μαλακή υφή
 • Ενδέχεται να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου
 • Είναι ευκίνητα
 • Σπάνια προκαλούν πόνο

 

Ένα λίπωμα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί λόγω του σημείου στο οποίο εμφανίστηκε.Όταν έρχεται σε επαφή με νεύρα ή αρθρώσεις, είναι πολύ πιθανό η ενόχληση να είναι πιο έντονη. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό ενός λιπώματος, το οποίο είναι επικίνδυνο, είναι η ταχεία εξάπλωση του. Αν παρατηρηθεί ότι το μέγεθός του έχει μεγαλώσει έντονα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Αιτίες που το προκαλούν

 Ένα λίπωμα, μπορεί να προκληθεί εξ’ αιτίας πολλών παραγόντων. Ο βασικότερος παράγοντας εμφάνισης του λιπώματος, σύμφωνα με μελέτες, είναι ο κληρονομικός παράγοντας. Άλλες αιτίες, που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση λιπωμάτων, είναι:

 • Η νόσος του Dercum: προκαλεί επώδυνα λιπώματα, συνήθως στον κορμό, και στα άνω και κάτω άκρα.
 • Το σύνδρομο Gardner: προκαλεί λιπώματα και μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.
 • Η κληρονομική πολλαπλή λιπωμάτωση: η διαταραχή αυτή κληρονομείται μέσω της οικογένειας.
 • Η νόσος του Madelung: προκαλεί την εμφάνιση λιπωμάτων στο λαιμό ή/και τους ώμους.
 • Ο χρόνιος ερεθισμός: προκαλείται λόγω καταστάσεων που σφίγγουν ένα σημείο του σώματος όπως ζώνη, στηθόδεσμος κλπ.
 • Τραυματισμοί διαφόρων περιοχών του σώματος.

 

Επικίνδυνο λίπωμα: Διάγνωση

Κανένα λίπωμα δε θα πρέπει να μένει χωρίς διάγνωση. Ο ασθενής, οφείλει να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο Χειρουργό, ο οποίος θα τον εξετάσει με προσοχή. Παράλληλα, θα πρέπει να τον ενημερώσει για τυχόν ενοχλήσεις ή αν το λίπωμα αλλάζει μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Μετά την αφαίρεση του, το λίπωμα αποστέλλεται για βιοψία, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι είναι καλόηθες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λιπώματα πρέπει να αφαιρούνται σε κάθε περίπτωση. Ο λόγος είναι ότι παρόλο που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι καλοήθη, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πρόκειται για λιποσάρκωμα. Το λιποσάρκωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος εξορμάται από λιπώδη κύτταρα, εμφανισιακά μοιάζει με το λίπωμα και για τη διάγνωσή του απαιτείται ιστολογική εξέταση.

 

Επικίνδυνο λίπωμα: Θεραπεία

 Η μοναδική θεραπεία για τα λιπώματα είναι η χειρουργική αφαίρεση. Δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή άλλη συντηρητική θεραπεία που να εξαλείφει τα λιπώματα από τον οργανισμό. Ο ασθενής, αν θελήσει να αφαιρέσει το λίπωμα, είτε για αισθητικούς λόγους, είτε λόγω ενοχλημάτων ή αν υπάρχει υπόνοια κακοήθειας, θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Μια εναλλακτική λύση, είναι η αφαίρεση των λιπωμάτων μέσω της λιποαναρρόφησης. Όμως η μέθοδος αυτή δε συστήνεται, διότι εμφανίζει μεγάλα ποσοστά υποτροπής. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο εξειδικευμένο Χειρουργό ώστε η επέμβαση να γίνει σωστά και να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τις περισσότερες φορές η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Ωστόσο, αν τα λιπώματα έχουν αρκετά μεγάλο όγκο, έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των μυών ή ακουμπάνε ευαίσθητες περιοχές από όπου πορεύονται νευρικοί κλάδοι, τότε εφαρμόζεται γενική αναισθησία. Επειδή τα λιπώματα είναι όγκοι που δεν αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος στους ιστούς, αλλά υπάρχουν συνήθως κάτω από το δέρμα, ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται από μετεγχειρητικό πόνο. Αντίθετα, μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, αμέσως μετά το χειρουργείο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν δημιουργηθεί κάποιο οίδημα στη χειρουργημένη περιοχή. Θα εξαφανιστεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση.

Ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο μετά το χειρουργείο. Η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία ανάρρωσή του.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Θεραπεία με Laser

Η πλέον σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος αφαίρεσης των λιπωμάτων είναι με το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Χάρη στη θεραπεία αυτή, η αφαίρεση ενός λιπώματος μετατρέπεται σε απλή και εύκολη διαδικασία. Η μέθοδος αυτή, εμφανίζει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

 • Είναι ανώδυνη και αναίμακτη
 • Είναι σύντομη
 • Επιτρέπει την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς το μήκος της τομής είναι περίπου το μισό σε σχέση με την κλασική αφαίρεση
 • Ελαττώνει τις πιθανότητες υποτροπής
 • Επιτρέπει την ταχεία επούλωση του τραύματος
 • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές