πότε ένα λίπωμα είναι επικίνδυνο

Έχω Λίπωμα: Είναι Επικίνδυνο;

Εάν διερωτάσαι «έχω λίπωμα, είναι επικίνδυνο;», η απάντηση είναι αρνητική, αφού τα λιπώματα συνήθως δεν εξελίσσονται σε κακοήθειες. Όμως, αν αυτό συμβεί, τότε η πάθηση αφορά στα λιποσαρκώματα και η αφαίρεσή τους είναι αναγκαία.

 

Τι είναι όμως το λίπωμα;

Το λίπωμα είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος και αναπτύσσεται στον ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα (υποδόριος ιστός). Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει λίπος. Τα συχνότερα σημεία εμφάνισης είναι:

  • Χέρια
  • Ώμοι
  • Πόδια
  • Κοιλιά
  • Θώρακα
  • Αυχένα
  • Ράχη
  • Μέτωπο
  • Στο εσωτερικό λίπος του σώματος (λίπος εσωτερικών οργάνων)

Τα λιπώματα, καθώς μεγαλώνουν, φαίνονται ως ένα μαλακό και ευκίνητο εξόγκωμα. Το σχήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό, ωοειδές ή ακανόνιστο. Συνήθως εμφανίζονται ως μονήρεις όγκοι, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου εμφανίζονται πολλαπλά λιπώματα μαζί (λιπωμάτωση).

 

Ποια ομάδα ανθρώπων είναι πιο πιθανό να εμφανίσει λίπωμα;

Η πιο συνηθισμένη ομάδα ατόμων είναι οι άνδρες ηλικίας από 40 έως 60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες ή σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των λιπωμάτων;

Τα αίτια εμφάνισής τους δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως επιστημονικά. Τα λιπώματα αποτελούνται από λιποκύτταρα. Ο σχηματισμός τους εικάζεται ότι οφείλεται στον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων.

Ποια είναι τα συμπτώματα εμφάνισής τους;

Το λίπωμα δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα και συνήθως είναι ανώδυνο κατά την ψηλάφηση. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν το λίπωμα πιέζει κάποιο νεύρο, ίσως προκαλεί πόνο. Επίσης, ένα λίπωμα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, δυσκολία σε κάποιες κινήσεις και αίσθημα βάρους στο άτομο.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του λιπώματος;

Ένας έμπειρος γενικός χειρουργός μπορεί να εντοπίσει και να αναγνωρίσει το λίπωμα μέσω της ψηλάφησης με ευκολία. Στη συνέχεια, μπορεί να ζητηθούν υπέρηχος, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, ακόμη και βιοψία σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για λιποσάρκωμα.

 

Έχω λίπωμα: Είναι επικίνδυνο και πρέπει να αφαιρεθεί;

Τα λιπώματα πρέπει να αφαιρούνται αν δημιουργούν αισθητική ενόχληση ή κάποιο σύμπτωμα, όπως πόνο, ερεθισμό, μουδιάσματα κ.ά.  Η αφαίρεσή τους, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, γίνεται για αισθητικούς λόγους και όχι για ιατρικούς.

Σε γενικές γραμμές, η αφαίρεσή τους πρέπει να γίνεται όσο αυτά είναι μικρά. Η αφαίρεσή μεγάλων λιπωμάτων είναι μια διαδικασία περισσότερο επώδυνη, τεχνικά πιο απαιτητική, απαιτεί μεγαλύτερη τομή και αφήνει μεγαλύτερο σημάδι.

Επίσης, η αφαίρεση ενός λιπώματος είναι αναγκαία όταν μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς ή υπάρχει υποψία κακοήθειας.

 

Λίπωμα: Τρόποι αφαίρεσης

Τα λιπώματα αφαιρούνται με δύο τρόπους, είτε με κλασική χειρουργική αφαίρεση με νυστέρι, είτε με το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης δεν εφαρμόζεται πλέον συχνά, γιατί δεν αφαιρεί το σύνολο του λιπώματος και έχει αρκετές πιθανότητες υποτροπής, ειδικά στα λιπώματα μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους.

Στις περιπτώσεις μικρών λιπωμάτων η αφαίρεση γίνεται με τοπική αναισθησία (με τη χρήση ξυλοκαΐνης), ενώ σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων λιπωμάτων προτιμάται η χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα λιπώματα μετά την αφαίρεσή τους δεν επανεμφανίζονται.

 

Γιατί να επιλέξω την μέθοδο του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2);

Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απαλλάσσεται από τα λιπώματα που έχει ανώδυνα και αναίμακτα. Η μέθοδος του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) είναι απόλυτα ασφαλής και δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές. Επίσης, προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και απαιτεί μηδενικό χρόνο νοσηλείας, αφού ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του ακριβώς μετά την αφαίρεση. Η επέμβαση διαρκεί από  5 έως 15 λεπτά και ένας έμπειρος χειρούργος μπορεί σχεδόν να εκμηδενίσει τις πιθανότητες επιπλοκών.

 

Ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ Ιωάννης Δ. Δοντάς, θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία έχετε για τα λιπώματα. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε άμεσα και με ακρίβεια τα λιπώματά σας.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση των λιπωμάτων σας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811