Κύστη Κόκκυγος Συμπτώματα

Κύστη Κόκκυγος – Συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγος (κύστη κόκκυγα), όπως ενημερώνει ο Δρ. Δοντάς, είναι μία χρόνια δερματική φλεγμονή, η οποία εντοπίζεται στον υποδόριο χώρο της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς.

Δημιουργείται καθώς διεισδύουν τρίχες στο δέρμα (τριχοφωλεϊκό συρίγγιο), γεγονός συνηθισμένο για την περιοχή. Ενδέχεται να υπάρχει καιρό, χωρίς να προκαλεί κάποια ενόχληση ή σύμπτωμα. Αρκετά συχνά όμως συνοδεύεται με έντονο πρήξιμο, πόνο και εκροή πυοαιματηρού υγρού. Ως εκ τούτου, δυσκολεύει την καθημερινότητα του ασθενή και δημιουργεί μια άβολη κατάσταση λόγω του σημείου εμφάνισής της.

Κύστη Κόκκυγος: Πού οφείλεται;

Η συχνή εύρεση τριχών μέσα στην κύστη έχει ενισχύσει τη θεωρία ότι αυτή προέρχεται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Συνεπώς η αυξημένη τριχοφυΐα θεωρείται πρωταρχικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα κάποιος άνθρωπος να αποκτήσει κύστη κόκκυγος. Αρνητικά έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την κύστη κόκκυγος και η παχυσαρκία. Επιπλέον, επιβαρυντικά για την πάθηση, δρουν η τριβή στην περιοχή και ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός ή ο τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Άλλη αιτία της πάθησης θεωρείται η πυώδης ιδρωταδενίτιδα, η οποία είναι υπεύθυνη για φλεγμονές στην περιπρωκτική περιοχή (μεταξύ άλλων) και συχνά συνδυάζεται με ακμή. Είναι πολύ συχνότερη στους καπνιστές.

Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος δύναται να ποικίλλουν. Ενδέχεται να παρατηρηθεί μια μικρή φουσκάλα ή ακόμα και μια μεγάλη και επώδυνη φλεγμονώδης μάζα.

Σίγουρα όμως, όσον αφορά στην κύστη κόκκυγος και τα συμπτώματα που παρουσιάζει, ο πόνος αποτελεί ένα συχνό χαρακτηριστικό. Εξαιτίας του σημείου που βρίσκεται και της φύσης της πάθησης, πολλές φορές ο πόνος όχι μόνο δυσκολεύει την καθημερινότητα αλλά είναι και αφόρητος.

Στα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος συγκαταλέγεται η δυσοσμία της ευρύτερης περιοχής και τούτο εξαιτίας του οροαιματηρού υγρού (πύον) που πολλές φορές τρέχει από την κύστη. Στην περίπτωση μάλιστα μικρών παιδιών, λερώνονται και τα εσώρουχά τους.

Επιπλέον, έντονος πόνος, δυσκολία στο κάθισμα, πυρετός, ναυτία και γενικότερη καταβολή του οργανισμού και δυσφορία, συμπληρώνουν και αυτά με τη σειρά τους τη λίστα συμπτωμάτων της κύστης κόκκυγος όταν αναπτυχθεί απόστημα.

Εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες αντί στις γυναίκες, και δη σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή ή δουλεύουν καθιστοί πολλές ώρες την ημέρα.

Κύστη Κόκκυγος: Διάγνωση

Σημαντικό είναι την κύστη να την διαγνώσει ένας έμπειρος και εξειδικευμένος Πρωκτολόγος, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα. Ενδεικτικά αναφέρονται η κοκκυγοδυνία, το περιεδρικό συρίγγιο, η θυλακίτιδα των τριχών της περιοχής, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η κακοήθεια του δέρματος, η οστεομυελίτιδα του ιερού οστού ή του κόκκυγα κ.α.. Συμπληρωματικά μπορεί να ζητηθεί και απεικονιστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία) ώστε να καθοριστεί το μέγεθος της βλάβης και ο αριθμός και η πορεία των συριγγίων.

Πώς θεραπεύεται η Κύστη Κόκκυγος;

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και την κατάσταση της κύστης.

Εάν πρόκειται για οξείας φάσης κύστη, τότε η διάνοιξη και η παροχέτευση του πύου συνίστανται, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής. Σε αυτό το στάδιο ο Δρ. Δοντάς εφαρμόζει τη μέθοδο LAD (Laser Abscess Drainage), καθώς προσφέρει άμεση αποκατάσταση. Γίνεται στο ιατρείο, ανώδυνα, γρήγορα και με τοπική αναισθησία.

Στην περίπτωση χρόνιας φάσης, η κύστη πρέπει να χειρουργηθεί. Ο Δρ. Δοντάς, χρησιμοποιεί το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η τεχνική που χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή ενέργειας ονομάζεται LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment). Ο λόγος που την προτιμά ο Δρ. Δοντάς είναι διότι όχι μόνο είναι σύντομη, αλλά επίσης προσφέρει μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη απώλεια αίματος και σύντομη επούλωση.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιεί και τη μέθοδο FiLaC, η οποία αποτελεί πραγματική καινοτομία στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Η κύστη χαρτογραφείται και αφαιρείται το περιεχόμενό της. Καθαρίζεται και έπειτα στη συνέχεια εισάγεται οπτική ίνα laser που καταστρέφει ολοκληρωτικά την κύστη, ακόμα και τις διακλαδώσεις της. Έτσι ο κίνδυνος υποτροπής είναι πρακτικά μηδενικός. Δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, είναι σύντομη, ασφαλής, με άμεση επαναφορά στην καθημερινότητα χωρίς παυσίπονα, προσφέροντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό, Πρωκτολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό και Διευθυντή της Laser Surgery, Δρ. Δοντά εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος και να απαλλαγείτε από αυτήν.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811