Λίπωμα Στο Χέρι

Λίπωμα Στο Χέρι

Τι είναι το λίπωμα;

Το λίπωμα είναι ογκίδιο (μάζα) που αναπτύσσεται στον υποδόριο ιστό του ανθρώπου και είναι καλόηθες. Ως επί το πλείστον, μοιάζει με εξόγκωμα, το οποίο συντελεί στην παραμόρφωση της περιοχής στην οποία εμφανίζεται. Πρόκειται για μια λιπώδη μάζα κλεισμένη σε μια λεπτή κάψα ινώδους ιστού.

To λίπωμα δύνανται να εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως για παράδειγμα: Λίπωμα στο χέρι, στην πλάτη, στα χέρια, στα πόδια, στον αυχένα στους ώμους ή οπουδήποτε αλλού στο ανθρώπινο σώμα. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα 40 έως 60 ετών, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και εκτός αυτών των ηλικιακών ορίων.

Γιατί εμφανίζεται το λίπωμα στο χέρι;

Η αιτία εμφάνισης και δημιουργίας ενός λιπώματος δεν έχει πλήρως διασαφηνιστεί, σύμφωνα με τον δρ. Δοντά. Έχουν προταθεί πολλαπλοί αιτιολογικοί παράγοντες μεταξύ των οποίων γενετικοί, τραυματικοί, και μεταβολικοί. Ωστόσο η επικρατούσα γενετική θεωρία για το σχηματισμό ενός λιπώματος προτείνει ότι οι αυθόρμητες καρυοτυπικές ανωμαλίες οδηγούν σε προϊόντα χρωμοσωμικής σύντηξης που προάγουν τον πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων.

Λίπωμα στο χέρι: Συμπτώματα

Τα λίπωμα είναι συνήθως στρογγυλή μάζα, απαλό και ελαστικό στην αφή. Το λίπωμα στο χέρι παρουσιάζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και μπορεί να μετακινηθεί με απαλή ώθηση. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αν και ορισμένοι από τους υποτύπους μπορεί να είναι επώδυνοι, όπως το αγγειολίπωμα. Στην περίπτωση τώρα που το λίπωμα βρίσκεται σε βαθύτερο ιστό και ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος, υπάρχει η τάση να είναι λιγότερο κινητό.

Ποιοι είναι οι τύποι των λιπωμάτων;

Ενώ όλα τα λιπώματα αποτελούνται από λίπος, υπάρχουν υπότυποι με βάση τον τρόπο που εμφανίζονται στο μικροσκόπιο. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν:

 • Το συμβατικό λίπωμα (κοινό, ώριμο λευκό λίπος)
 • Το Hibernoma (καφέ λίπος αντί για το συνηθισμένο λευκό λίπος)
 • Το ινολίπωμα (λίπος μαζί με ινώδη ιστό)
 • Το αγγειόλιπωμα (λίπος μαζί με μεγάλη ποσότητα αιμοφόρων αγγείων)
 • Το μυελολίπωμα (λίπος μαζί με ιστό που παράγει κύτταρα του αίματος)
 • Το ατρακτοκυτταρικό λίπωμα (λίπος με κύτταρα που μοιάζουν με ράβδους)
 • Το πλειομορφικό λίπωμα (λίπος με κύτταρα όλων των διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών)
 • Το άτυπο λίπωμα (βαθύτερο λίπος με μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων).

Λίπωμα στο χέρι: Διάγνωση

Ο έμπειρος ιατρός δύναται να διαγνώσει το λίπωμα στο χέρι μέσω της κλινικής εξέτασης από τα τυπικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή το τοπικό πρήξιμο, την μαλακή υφή του, την υποχώρηση στην πίεση με τα δάχτυλα και την κίνηση κάτω από το δέρμα. Προσοχή όμως, ο δρ. Δοντάς υπογραμμίζει ότι μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να ξεχωρίσει το λίπωμα στο χέρι από ένα λιποσάρκωμα, δηλαδή ένα σπάνιο είδος κακοήθειας και αυτό όχι πάντα. Αν κριθεί απαραίτητο, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει και απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος ανάλογα την περίσταση δύναται να περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα, την αξονική τομογραφία και τη μαγνητική τομογραφία. Σπανιότερα, ίσως κριθεί απαραίτητη και η διενέργεια βιοψίας προεγχειρητικά.

Λίπωμα στο χέρι: Θεραπεία

Επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλη θεραπεία πλην της αφαίρεσης του λιπώματος από εξειδικευμένο χειρουργό. Να σημειωθεί πως η σημασία της χειρουργικής αφαίρεσης  έγκειται στο γεγονός ότι συχνά τα λιπώματα συνοδεύονται από προσεκβολές. Αν τώρα αυτές δεν αναγνωριστούν και δεν αφαιρεθούν μαζί με τον λιπώδη όγκο, τότε είναι πιθανό να επανεμφανιστεί το λίπωμα στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το λίπωμα καλό είναι να αφαιρείται εγκαίρως και όσο ακόμα είναι μικρό σε μέγεθος. Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερο είναι το λίπωμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παρέμβαση και ως εκ τούτου η τομή.

Ο δρ. Δοντάς διενεργεί μέσω Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) την αφαίρεση του λιπώματος εξαιτίας μιας πλειάδας πλεονεκτημάτων του, τα κυριότερα εκ των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

 • Ανώδυνο
 • Αναίμακτο, χωρίς αντιαισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία επούλωση
 • Πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής
 • Σύντομο (διαρκεί 5-15 λεπτά)
 • Οικονομικό
 • Δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στη καθημερινότητα
 • Ασφαλές.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το λίπωμα στο χέρι, επικοινωνήστε με τον δρ. Δοντά, προκειμένου να έχετε μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Ο δρ. Δοντάς έχει εκπαιδευτεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Ελλάδας και εξωτερικού και διαθέτη μεγάλη πείρα σε επεμβάσεις κάθε βαρύτητας. Στην κλινική Laser Surgery – την οποία διευθύνει – υπάρχει τμήμα Laser Χειρουργικής πλήρως εξοπλισμένο ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς περιστατικά λιπωμάτων.

 

 

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811