Είσφρυση Όνυχος – Τρόποι Αντιμετώπισης

Η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, όπου η άκρη του νυχιού αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε πόνο, ερυθρότητα και φλεγμονή του πάσχοντος δακτύλου και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, όμως πιο συχνά εμφανίζεται σε εφήβους και παιδιά. Επίσης μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες όπως ακατάλληλο κόψιμο των νυχιών, σφιχτά παπούτσια, τραυματισμός των ονύχων, ακόμα και η γενετική προδιάθεση.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές και τρόποι αντιμετώπισης της είσφρυσης όνυχος, οι οποίες κυμαίνονται από συντηρητικά μέτρα έως και χειρουργικές παρεμβάσεις. Ανάμεσα στις χειρουργικές τεχνικές, η θεραπεία της πάθησης με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) έχει αναδυθεί ως μία από τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές μεθόδους.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Τρόποι Αντιμετώπισης της Είσφρυσης Όνυχος

Όπως προαναφέρθηκε οι θεραπείες για την είσφρυση όνυχος ποικίλλουν. Οι πιο συχνές από αυτές είναι οι παρακάτω:

 1. Συντηρητική θεραπεία: Αυτή περιλαμβάνει θερμά λουτρά του πάσχοντος άκρου, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον πόνο. Επίσης το κατάλληλο κόψιμο των νυχιών, συμβάλλει στην πρόληψη ή βελτίωση του προβλήματος. Βασικοί κανόνες του σωστού κοψίματος είναι το να κόβονται τα νύχια σε ευθεία γραμμή και το να αποφεύγονται οι στρογγυλοποιήσεις στις άκρες των νυχιών. Μία επίσκεψη σε κάποιον επαγγελματία περιποίησης ονύχων είναι προτιμότερη εάν δεν υπάρχει εμπειρία στο σωστό κόψιμο των νυχιών. Τέλος η χρήση κατάλληλων υποδημάτων που δεν είναι στενά στο μπροστινό μέρος, όπως επίσης και η αποφυγή πολύ σφιχτού δεσίματος των υποδημάτων γενικότερα μπορούν να αποτρέψουν την πίεση των δακτύλων και την πρόκληση ονυχοκρύπτωσης.
 2. Τοπικές Θεραπείες: Σε περίπτωση λοίμωξης του δακτύλου, αντιβιοτικά είτε από το στόμα είτε σε μορφή κρέμας μπορούν να συνταγογραφηθούν με σκοπό τη μείωση της βακτηριακής ανάπτυξης. Επίσης σε επιλεγμένους ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρέμες με τοπικά στεροειδή ή αντιφλεγμονώδη, τα οποία βοηθούν στην ελάττωση της φλεγμονής και παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις κορτιζονούχες κρέμες, καθώς η κορτιζόνη ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Χειρουργικές θεραπείες: Οι θεραπείες που περιλαμβάνουν κάποιου είδους χειρουργική παρέμβαση στην περιοχή αποτελούν την τελευταία λύση, που όμως είναι αναγκαία όταν η είσφρυση όνυχος λάβει χρόνια μορφή και ταλαιπωρεί τον ασθενή καθημερινά. Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης της πάθησης είναι η εκροή πύου, ο σχηματισμός κοκκιώματος στο νύχι, η συνοδός παρωνυχία, η απώλεια αίματος από το σημείο της είσφρυσης και ο πόνος-φλεγμονή που υπάρχει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς να υποχωρεί με τις συντηρητικές μεθόδους που προαναφέρθηκαν.

Χειρουργικές Τεχνικές

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χειρουργικές τεχνικές είναι οι ακόλουθες:

 1. Μερική ή τμηματική πλάγια ονυχεκτομή: Πρόκειται για την πιο συχνή και σύντομη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται διεθνώς από τους περισσότερους χειρουργούς στον κόσμο. Γίνεται αφαίρεση του τμήματος του όνυχος που παρεισφρύει εντός του δέρματος ενώ το υγιές νύχι αφήνεται στη θέση του.
 2. Ολική ή ριζική ονυχεκτομή: Σε περιπτώσεις υποτροπής της είσφρυσης όνυχος, η αφαίρεση του όνυχος συνδυάζεται με αφαίρεση ή καταστροφή της μήτρας του όνυχος. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να μειώσει το ποσοστό υποτροπής της πάθησης.
 3. Μέθοδος Vandenbos: Γίνεται πλήρης αφαίρεση των παρωνυχίων αμφοτερόπλευρα μέχρι το οστό χωρίς συρραφή του τραύματος. Το τραύμα επουλώνεται σε ένα χρονικό διάστημα 1-2 μηνών. Πρόκειται για πολύ επώδυνη και επεμβατική τεχνική η οποία πολύ σπάνια εφαρμόζεται πλέον στις μέρες μας.
 4. Μερική πλάγια ονυχεκτομή με τμηματικό καυτηριασμό της μήτρας του όνυχος με Laser: Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία και είναι μία από τις πλέον ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με πολύ καλά αποτελέσματα στην πλειοψηφία των ασθενών. Γίνεται αφαίρεση του τμήματος του όνυχος που εισέρχεται εντός του δέρματος, καυτηριασμός τυχόν κοκκιωμάτων που μπορεί να συνυπάρχουν στο πλάι ή κάτω από την ονυχιαία πλάκα και σύστοιχος τμηματικός καυτηριασμός της μήτρας του όνυχος. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2).

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser

Τα πλεονεκτήματα του Laser στη θεραπεία της είσφρυσης όνυχος είναι πολλαπλά:

 1. Ακρίβεια: Η χειρουργική με Laser επιτρέπει την ακριβή στόχευση των πασχόντων ιστών, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των ιστών που βρίσκονται γύρω από το πρόβλημα.
 2. Ελάχιστα επεμβατική τεχνική: Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές, η χειρουργική με Laser είναι ελάχιστα επεμβατική με αποτέλεσμα να έχει σαφώς μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση-επούλωση του τραύματος.
 3. Μειωμένος κίνδυνος λοίμωξης: Η χρήση της ενέργειας Laser αυξάνει την αντισηψία του χειρουργικού πεδίου, μειώνοντας τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης του τραύματος.
 4. Σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος: Το Laser διοξειδίου του άνθρακα προκαλεί διατομή των ιστών ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζει τα μικρά αγγεία που αν η επέμβαση γινόταν με νυστέρι θα αιμορραγούσαν. Αυτή η ιδιότητα του Laser έχει ως αποτέλεσμα την ελάχιστη απώλεια αίματος διεγχειρητικά.
 5. Ανώδυνη διαδικασία: Η ελάχιστη επέμβαση που πραγματοποιείται στους ιστούς του δακτύλου με το Laser έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, γεγονός που καθιστά την επέμβαση με Laser πιο εύκολη και άνετη για τους ασθενείς.
 6. Αισθητικό αποτέλεσμα: Λόγω της ελάχιστης παρέμβασης με το Laser, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με άλλες μείζονες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την είσφρυση όνυχος.

Μετεγχειρητική ανάρρωση και παρακολούθηση

Μετά από μία επέμβαση με Laser για είσφρυση όνυχος, οι ασθενείς συνήθως διάγουν μία ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη μετεγχειρητική περίοδο συγκριτικά με πιο παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της επέμβασης με Laser συνεπάγεται ότι οι πέριξ υγιείς ιστοί παραμένουν άθικτοι και αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη μετεγχειρητική δυσφορία και πόνο.

Μετά από μία επέμβαση με Laser σε κάποιο νύχι, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους έχει χορηγήσει ο θεράπων ιατρός τους για την περιποίηση του τραύματος. Εάν έχει χορηγηθεί αντιβιοτική ή αναλγητική αγωγή, θα πρέπει αυτή να λαμβάνεται στα προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται τα στενά παπούτσια και να διατηρείται καλή υγιεινή των δακτύλων και των ποδιών γενικότερα. Τέλος οι ασθενείς δεν θα πρέπει να καθυστερούν τις επανεξετάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που τους έχει υποδειχθεί.

Συμπέρασμα

Η είσφρυση όνυχος είναι μία πάθηση των δακτύλων που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων, να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Ευτυχώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα του προβλήματος. Και παρότι τα συντηρητικά μέτρα και η κλασική χειρουργική είναι αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν τα μειονεκτήματά τους.

Η αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος με Laser αποτελεί μία καινοτόμα θεραπευτική τεχνική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία στην Κλινική Laser Surgery ο Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς. Εάν ταλαιπωρείστε από κάποιο πρόβλημα στα νύχια σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Δοντά για να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811