Ανησυχητικά συμπτώματα εντέρου

Ανησυχητικά συμπτώματα εντέρου

Λίγα λόγια για το έντερο

Το έντερο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για το τελευταίο όργανο που εμπλέκεται στο πεπτικό σύστημα. Έχει το σχήμα ενός μακρού, κοίλου σωλήνα ο οποίος επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες. Οι μεμβράνες του εσωτερικού του είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Το εσωτερικό του χρησιμεύει στην αποθήκευση κοπράνων, τα οποία αργότερα αποβάλλονται από το σώμα μέσω των κενώσεων.

Ανησυχητικά συμπτώματα εντέρου Ανησυχητικά συμπτώματα εντέρου

Ανησυχητικά συμπτώματα εντέρου: Κενώσεις

Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα δυσλειτουργίας του εντέρου είναι η αλλαγή στη συχνότητα και την ποιότητα των κενώσεων. Τέτοιες μεταβολές μπορεί να προκαλέσει η δυσκοιλιότητα, ή η διάρροια. Η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ως λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα, σκληρά κόπρανα σε μικρή ποσότητα και δυσκολία κατά την αφόδευση. Στον αντίποδα, η διάρροια είναι επίσης ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, το οποίο θα ταλαιπωρήσει κάθε άνθρωπο κάποια στιγμή στη ζωή του. Πρόκειται για υδαρείς κενώσεις, οι οποίες συμβαίνουν με μεγαλύ συχνότητα από 3 φορές την ημέρα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία στους ασθενείς, εάν διαρκέσουν για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Το προϊόν της κένωσης του εντέρου μπορεί να παρουσιάσει ορισμένες ενδείξεις, οι οποίες να ανησυχήσουν τους ασθενείς. Το χρώμα των κοπράνων, συγκεκριμένα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της γενικής υγείας του εντέρου. Για παράδειγμα, το σκούρο χρώμα μπορεί να υποδεικνύει αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού, ενώ το αίμα στα κόπρανα ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη αιμορραγίας του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Ανησυχητικά συμπτώματα εντέρου που δε σχετίζονται με την κένωση

Όπως είναι φυσιολογικό, ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του οργανισμού μπορεί να εμφανίσει διάφορα άλλα συμπτώματα, τα οποία δε σχετίζονται με τις κενώσεις. Συνηθέστερο εξ αυτών είναι το κοιλιακό άλγος, το οποίο χαρακτηρίζεται αλλιώς κι ως κράμπα. Το φούσκωμα, η διάταση της κοιλιάς και ο κοιλιακός πόνος συχνά ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Αν και το συγκεκριμένο σύμπτωμα επιλύνεται συχνά με την κένωση του εντέρου, και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, χρήζει ιατρικής διερεύνησης αν επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ασθενείς είναι η απότομη, ακούσια απώλεια βάρους. Η συγκεκριμένη κατάσταση χρήζει άμεσης ιατρικής διερεύνησης, καθώς μπορεί να σχετίζεται με μια πληθώρα παθήσεων που αφορούν τόσο το έντερο, όσο και ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ανησυχητικά συμπτώματα

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Ονομαζόμενο αλλιώς και σπαστική κολίτιδα, αποτελεί συνηθέστατη εντερική διαταραχή του Δυτικού κόσμου. Επηρεάζει σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς. Τα πιο συχνά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Βλέννη στα κόπρανα
  • Επιτακτική ανάγκη για κένωση
  • Μετεωρισμό
  • Πόνος ιδιαίτερα στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς
  • Αέρια ή ερυγές
  • Αίσθηση γρήγορης πλήρωσης του στομάχου

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αν ο ασθενής παρουσιάσει αιμορραγία, πυρετό, οξύ πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Μια από τις πιο συχνές, κι επικίνδυνες, μορφές κακοήθειας που απαντώνται είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Συναντάται τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Με το πέρας του χρόνου, η συγκεκριμένη κακοήθεια απαντάται όλο και συχνότερα σε μικρότερες ηλικίες. Η πάθηση ξεκινά ως εντερικός πολύποδας, κι εξελίσσεται σταδιακά σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Δυστυχώς, τόσο οι πολύποδες όσο και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Η διάγνωσή τους γίνεται τυχαία, είτε σε κάποια εξέταση ρουτίνας όπως η κολονοσκόπηση, είτε λόγω ορισμένων ανεβασμένων τιμών στις αιματολογικές εξετάσεις που υποδεικνύουν κακοήθεια. Εάν ο καρκίνος εμφανίσει συμπτώματα, έχει πλέον περάσει το αρχικό στάδιο, και έχει εξελιχθεί.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές εξετάσεις για διάφορα νοσήματα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε ανάγκη σας.