Αποφρακτική δυσκοιλιότητα
Τι είναι η αποφρακτική δυσκοιλιότητα;
Ως αποφρακτική δυσκοιλιότητα, ή αλλιώς αποφρακτικό σύνδρομο αφόδευσης, ορίζεται η χρόνια σοβαρή δυσλειτουργία του παχέος εντέρου, η οποία εκδηλώνεται ως δυσκοιλιότητα και δυσκολία πλήρους κένωσης του εντέρου. Προκαλείται συνήθως εξαιτίας ανατομικών αλλαγών του ορθού, και δυσλειτουργιών του παχέος εντέρου. Πρόκειται για τη δημιουργία σκληρών, ξηρών κοπράνων, τα οποία παραμένουν στο έντερο και προκαλούν απόφραξη.
Ποια είναι τα αίτια;
Υπάρχουν διάφορα αίτια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αποφρακτικής δυσκοιλιότητας. Διακρίνονται σε λειτουργικές και μηχανικές αιτίες. Οι λειτουργικοί παράγοντες οφείλονται κυρίως σε νευρολογικές διαταραχές, όπως η δυσκολία χαλάρωσης του μυϊκού σφιγκτήρα ή των μυών του πυελικού εδάφους.
Οι μηχανικές αιτίες της δυσχεσίας είναι πολυάριθμες, και περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
- Εντεροκήλη: Πρόκειται για κήλη που δημιουργείται από το λεπτό έντερο, και εμποδίζει πολλές φορές την αφόδευση.
- Στένωση πρωκτικού σωλήνα: Η στένωση του πρωκτικού σωλήνα προκαλείται κυρίως από εγχείρηση ή ακτινοβολία στην περιοχή. Πιθανή συνύπαρξη χρόνιων φλεγμονωδών νόσων, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του εντέρου.
- Εσωτερική πρόπτωση του ορθού: Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία ένα τμήμα του τοιχώματος του εντέρου διολισθαίνει περιφερικότερα σε σχέση με άλλο, πιο σταθερό σημείο. Το μήκος του τμήματος αυτού δεν είναι επαρκές, ώστε να διαπεράσει το πρωκτικό όριο, με αποτέλεσμα το προπίπτον έντερο να μένει αναδιπλωμέο στο ορθό, εμποδίζοντας τη διέλευση κοπράνων.
- Ορθοκήλη: Η ορθοκήλη προκαλείται όταν το ορθοκολπικό διάφραγμα αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένα μέρος του ορθού ως κήλη στο οπίσθιο κολπικό τοίχωμα.
- Σύνδρομο πτώσης του περινέου ή υπερτροφία του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η αποφρακτική δυσκοιλιότητα;
Κοινότερο σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με αποφρακτική δυσκοιλιότητα είναι η καταβολή μεγάλης προσπάθειας στην κένωση. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο βλεννογόνος του προσθίου τοιχώματος του ορθού προπίπτει, και μπορεί να αποφράξει το άνω τμήμα του πρωκτικού σωλήνα. Έτσι, η φυσιολογική δίοδος των κοπράνων αποφράσσεται και ο ασθενής ενδέχεται να βιώνει συνεχώς μια αίσθηση πληρότητας του ορθού. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο ασθενής για να ολοκληρώσει την αφόδευση μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική απονεύρωση του έξω σφιγκτήρα του πρωκτού και του ηβοορθικού μυός. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια.
Άλλα συμπτώματα που προκαλεί η αποφρακτική δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι τα παρακάτω:
- Πρωκτικός πόνος
- Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
- Έντονο και χρόνιο αίσθημα ατελούς κένωσης
- Ανάγκη χρήσης του χεριού κατά την κένωση
- Χρήση περινεϊκής ή κολπικής υποστήριξης κατά την αφόδευση
- Ανάγκη χρήσης καθαρτικών φαρμάκων, κλυσμάτων ή υπόθετων
Πώς διαγιγνώσκεται;
Η κλινική εξέταση από ιατρό, σε συνδυασμό με ειδικές εξετάσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε μια ακριβή διάγνωση της αιτίας της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας. Αφού ο ιατρός λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, κι ύστερα από την προσεκτική εξέταση του χειρουργού εντέρου, ο ασθενής θα πραγματοποιήσει ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Κολονοσκόπηση
- Αφοδευογράφημα
- Χρόνος διάβασης παχέος εντέρου
- Ορθοπρωκτική μανομετρία
Μετά από αυτές τις εξετάσεις, ο ιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει την ακριβή αιτία, αλλά και την ορθότερη μέθοδο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Αποφρακτική δυσκοιλιότητα: Θεραπεία και Αντιμετώπιση
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα. Η πρώτη είναι η συντηρητική, κι είναι η μέθοδος εκλογής όταν η πάθηση πρωτοδιαγνωσθεί. Περιλαμβάνει την αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, και τη υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών στην τουαλέτα. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελεί κύριο μέρος της διαδικασίας θεραπείας της δυσκοιλιότητας. Οι ασθενείς οφείλουν να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες νερού, και να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης υψηλά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ασθενείς ενδέχεται να επωφεληθούν από ασκήσεις βιοανάδρασης, φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους και χρήση υπακτικών.
Εάν η αύξηση των φυτικών ινών και η συντηρητική θεραπεία δεν αποβεί αποτελεσματική, ο ασθενής οφείλει να αναζητήσει χειρουργική βοήθεια. Η χειρουργική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνει τη διόρθωση οποιασδήποτε εσωτερικής ή εξωτερικής πρόπτωσης ορθού ή άλλης πάθησης που μπορεί να προκαλεί την αποφρακτική δυσκοιλιότητα. Πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ανοικτά, διακοιλιακά ή διαπρωκτικά ανάλογα με την πάθηση. Η πολύ καλή και σχολαστική διάγνωση του υποβόσκοντος αιτίου των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς θεραπείας του ασθενούς.
Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε απαραίτητη εξέταση. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα αποφρακτικής δυσκοιλιότητας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.