Αιμορροϊδοπάθεια
Όταν ο κόσμος αναφέρεται στις αιμορροΐδες, συχνά αυτό που εννοεί είναι η αιμορροϊδοπάθεια, μια από τις πιο συχνές παθήσεις της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για μια αρκετά επώδυνη κι ενοχλητική πάθηση, η οποία επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις ασθενείς παγκοσμίως, ανεξαρτήτως φύλου. Φαίνεται να σχετίζεται στενά με τον δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και την κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ και η νικοτίνη.
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικούς σχηματισμούς της ανατομίας του πρωκτού, οι οποίοι αποτελούνται από πολλαπλά αγγεία. Περιέχουν φλέβες κι αρτηρίες, και υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο. Βασική τους λειτουργία είναι η εγκράτεια των κοπράνων, στην οποία συμμετέχουν περίπου κατά 10%. Ως αιμορροϊδοπάθεια ορίζεται η διόγκωση των φυσιολογικών αυτών αγγειακών σχηματισμών. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο κι ενοχλήσεις, καθώς και να προβάλουν έξω από την περιοχή του πρωκτού.
Αιμορροϊδοπάθεια: Τύποι
Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις εσωτερικές και τις εξωτερικές. Ανάλογα με το μέγεθός τους και το αν υπάρχει η όχι πρόπτωσή τους και σε τι βαθμό, οι εσωτερικές αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:
- Αιμορροΐδες 1ου βαθμού: Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία οι αιμορροΐδες δεν προβάλουν έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο. Γίνονται αντιληπτές αποκλειστικά εξαιτίας πιθανής αιμορραγίας.
- Αιμορροΐδες 2ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες δεύτερου βαθμού προπίπτουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση, και στη συνέχεια ανατάσσονται μόνες τους.
- Αιμορροΐδες 3ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες 3ου βαθμού είναι συνήθως αρκετά ενοχλητικές για τον ασθενή, καθώς προπίπτουν κατά την κένωση και χρειάζονται τη βοήθεια των δακτύλων για να αναταχθούν (μηχανική ανάταξη).
- Αιμορροΐδες 4ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες 4ου βαθμού είναι ο πιο σοβαρός τύπος αιμορροϊδοπάθειας. Προπίπτουν έξω από τον πρωκτό σε μόνιμη βάση και δεν ανατάσσονται με κανέναν τρόπο.
Πώς προκαλείται η αιμορροϊδοπάθεια;
Συχνότερη αιτία πρόκλησης της αιμορροϊδοπάθειας αποτελεί μια άλλη, εξίσου γνωστή πάθηση η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού: η χρόνια δυσκοιλιότητα. Πρόκειται για μια κατάσταση εξαιρετικά συχνή, η οποία απορρέει από το σύγχρονο, δυτικό τρόπο ζωής.
Άλλες αιτίες που ενδέχεται να προκαλέσουν διόγκωση των αιμορροΐδων και αιμορροϊδοπάθεια είναι οι παρακάτω:
- Εγκυμοσύνη
- Κληρονομικότητα
- Χρόνιος παροξυσμικός βήχας
- Προχωρημένη ηλικία
- Βαριά χειρωνακτική εργασία
- Καθιστική ζωή και εργασία
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;
Συνηθέστερο σύμπτωμα της αιμορροϊδικής νόσου είναι το πρήξιμο των αιμορροΐδων και η πρόπτωσή τους από τον πρωκτό. Διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό της πάθησης όπως προαναφέρθηκε και παρατηρείται συνήθως κατά την κένωση. Συνοδεύεται συχνά από απώλεια αίματος από τον πρωκτό, το οποίο είναι φρέσκο και κόκκινο. Ο ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει έντονο κνησμό (φαγούρα) στην περιοχή του πρωκτού και απώλεια βλέννης.
Άλλα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Αίσθημα ατελούς κένωσης
- Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
- Αίσθημα βάρους στον πρωκτό
- Πόνος κατά το κάθισμα
- Ερεθισμός της περιοχής
Η μακροχρόνια φλεγμονή και αιμορραγία των αιμορροΐδων μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια σιδήρου από τον οργανισμό, και να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.
Αιμορροϊδοπάθεια: Διάγνωση
Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας πρέπει να πραγματοποιείται από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό. Ο καταλληλότερος ιατρός είναι ο χειρουργός πρωκτολόγος. Ο ιατρός θα λάβει το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση της περιοχής. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής, δακτυλική εξέταση και ψηφιακή πρωκτοσκόπηση. Εάν, κατά τη διάρκεια της πρωκτοσκόπησης, ανακαλυφθεί κάποια εστία ενεργού αιμορραγίας, ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει αιμόσταση με τη βοήθεια Laser ή κάποιας άλλης τεχνικής (διαθερμοπηξία, τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων κλπ.
Σημαντικός είναι ο διαχωρισμός μεταξύ της αιμορροϊδοπάθειας κι άλλων παθήσεων του πρωκτού, όπως η κακοήθεια και η ραγάδα δακτυλίου. Αυτές μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία, και πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση κατά τη διάγνωση σε ιατρούς με μικρή ή μέτρια εμπειρία στις παθήσεις του πρωκτού.
Θεραπεία κι Αντιμετώπιση
Η θεραπεία των αιμορροΐδων εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, και το βαθμό της σοβαρότητάς τους. Στα αρχικά στάδια, η αντιμετώπιση περιορίζεται στην αλλαγή της διατροφής, καθώς και την υιοθέτηση σωστών συνηθειών στην τουαλέτα. Ο ασθενής δε θα πρέπει να ξεπερνά τα τρία με πέντε λεπτά στην τουαλέτα, και θα πρέπει να αποφεύγει το σκούπισμα με χαρτί υγείας ή μωρομάντηλα. Αντ’ αυτού, συστήνεται η πλύση της περιοχής με χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας ειδικά σαπούνια για την περιοχή. Διάφοροι επιπλέον τρόποι θεραπείας ενδέχεται να περιλαμβάνουν εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων και χρήση τοπικών αλοιφών.
Επί αποτυχίας της συντηρητικής μεθόδου για την ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, λύση στα επώδυνα κι ενοχλητικά συμπτώματα δίνεται με επεμβατική θεραπεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας πραγματοποιείται με πολλούς τρόπους. Από αυτούς ξεχωρίζει η μέθοδος της αιμορροϊδοπλαστικής LHP, μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής η οποία προσφέρεται για αιμορροΐδες κάθε σταδίου. Πραγματοποιείται με τη χρήση διοδικού Laser, σε συνδυασμό με πολύ λεπτή οπτική ίνα, και προσφέρει άμεση συρρίκνωση των αιμορροΐδων. Αποτελεί μια αποτελεσματική, ανώδυνη κι αναίμακτη μέθοδο, η οποία προστατεύει τους πέριξ ιστούς.
Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε απαραίτητη εξέταση για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.
Ποιοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αιμορροϊδοπάθεια;
Η φλεγμονή και διόγκωση των αιμορροΐδων είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σε άνδρες ασθενείς, ηλικίας κατά μέσο όρο 50 ετών. Διογκωμένες αιμορροΐδες ενδέχεται να εμφανίσουν και οι γυναίκες μετά τη γέννα, καθώς και άτομα που έχουν καθιστική ζωή, με ελάχιστη άσκηση και δίαιτα πτωχή σε φυτικές ίνες.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;
Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, δακτυλική εξέταση και ψηφιακή πρωκτοσκόπηση.
Μπορεί η αιμορροϊδοπάθεια να αντιμετωπιστεί συντηρητικά;
Ο τρόπος συντηρητικής αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει υιοθέτηση υγιεινών συνθηκών στην τουαλέτα, όπως την σύντομη παραμονή και τη χρήση χλιαρού νερού για καθαρισμό έναντι του χαρτιού υγείας και των μωρομάντηλων. Παράλληλα, ο ιατρός θα συστήσει τον εμπλουτισμό της διατροφής με φυτικές ίνες και την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.
Πότε θα χρειαστώ χειρουργείο για την αιμορροϊδοπάθεια;
Εάν η συντηρητική μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας αποτύχει, ο ιατρός θα συστήσει τη διενέργεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης. Συνηθέστερη μέθοδος αποτελεί η αιμορροϊδοπλαστική LHP, μια επαναστατική τεχνική η οποία επιλύει αναίμακτα, ανώδυνα κι αποτελεσματικά το πρόβλημα στη μέγιστη πλειοψηφία των ασθενών.