Εκκολπώματα

Εκκολπώματα: Διατροφή

Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου αποτελούν μικρές σακοειδείς προπτώσεις-διευρύνσεις του βλεννογόνου και υποβλεννογόνιου χιτώνα δια του εσωτερικού μυϊκού τοιχώματος του παχέος εντέρου. Δημιουργούνται λόγω της πίεσης που ασκείται στο έντερο. Εμφανίζονται συχνότερα στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου, και συγκεκριμένα στο σιγμοειδές, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες πιέσεις.

 

Εκκολπώματα ή εκκολπωματίτιδα;

Αντίθετα με ό,τι πιστεύει μεγάλη μερίδα ασθενών, τα εκκολπώματα δεν βρίσκονται πάντοτε σε φλεγμαίνουσα κατάσταση. Τις περισσότερες φορές, οι προπτώσεις των εκκολπωμάτων βρίσκονται στα τοιχώματα του εντέρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν παρουσιάσουν συμπτώματα. Η φλεγμονή των εκκολπωμάτων ονομάζεται εκκολπωματίτιδα, και παρουσιάζεται εξαιτίας κάποιας μόλυνσης αυτών των σακοειδών προπτώσεων.

Πιο ευάλωτοι σε αυτήν την πάθηση φαίνεται να είναι οι άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω. Η ακριβής αιτία πρόκλησης των εκκολπωμάτων δεν είναι γνωστή, αν και μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας ενοχοποιεί κατά βάση τη χρόνια δυσκοιλιότητα και την κληρονομικότητα. Παράλληλα, η διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες και η ελλιπής ενυδάτωση μπορούν να δυσχεράνουν την κατάσταση και να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης.

 

Ποια συμπτώματα δημιουργούν;

Εκκολπώματα Εκκολπώματα

 

Κοινότερη ένδειξη εκκολπωμάτωσης αποτελεί ο πόνος στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλίας. Άλλα, συχνά συμπτώματα φλεγμονής των εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου αποτελούν τα παρακάτω:

  • Αίσθηση φουσκώματος
  • Διαταραχές των κινήσεων του εντέρου (διάρροια/δυσκοιλιότητα)
  • Ναυτία ή/και έμετος
  • Πυρετός
  • Ευαισθησία στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς
  • Ρίγος
  • Αιμορραγία

 

Πως αντιμετωπίζονται συντηρητικά τα εκκολπώματα;

Η θεραπεία της εκκολπωματικής νόσου εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής. Σε αρχικό στάδιο, ο ιατρός θα συστήσει τη χορήγηση ειδικής αντιβιοτικής αγωγής, ενώ ταυτόχρονα συστήνεται η δίαιτα με υδαρείς τροφές. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο για χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και αντιβιοτικών. Στατιστικά, περίπου το 30% των ασθενών με εκκολπώματα θα βιώσουν έντονα συμπτώματα φλεγμονής. Ωστόσο, υπάρχουν εύκολοι και απλοί τρόποι, με τους οποίους ο ασθενής μπορεί να ελαττώσει ικανοποιητικά τις πιθανότητες αυτές. Οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες αποτελούν το σημαντικότερο όπλο πρόληψης της φλεγμονής των εκκολπωμάτων, αλλά και αντιμετώπισης πιθανής μόλυνσης.

 

Τι περιλαμβάνει η διατροφή;

Παλαιότερα, οι ιατροί συμβούλευαν τους ασθενείς με εκκολπώματα να αποφεύγουν συγκεκριμένα είδη τροφών, όπως οι ξηροί καρποί, τα σύκα, το ποπ κορν και το καλαμπόκι. Βασική αιτία της πεποίθησης αυτής αποτελούσε η ιδέα ότι η φλεγμονή (εκκολπωματίτιδα) οφειλόταν σε τραύμα του εντερικού αυλού. Πρόκειται για μια θεωρία η οποία αναπτύχθηκε χωρίς κάποια ιατρική βάση. Οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινούς διατροφής, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και ακόρεστα λίπη. Αντίθετα με τις προηγούμενες πεποιθήσεις, οι ξηροί καρποί όχι μόνο δεν προκαλούσαν φλεγμονές των εκκολπωμάτων, αλλά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης και αιμορραγίας.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ενισχύει την καλή κινητικότητα του εντέρου, μειώνοντας την πιθανότητα μόλυνσης και φλεγμονής. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αποτελούν οι παρακάτω:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Κινόα, πλιγούρι, κριθάρι, ποπ κορν, βρώμη, πίτουρο, ψωμί ολικής άλεσης
  • Φασόλια & Όσπρια: Μαύρα φασόλια, φασόλια «χάντρες», ρεβίθια, φακές
  • Λαχανικά: Λάχανο, λαχανίδα, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα
  • Φρούτα: Βατόμουρα, φράουλες, αβοκάντο, μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια και ακτινίδια
  • Σπόροι: Ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι, σπόροι chia
  • Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, πεκάν

 

Εκκολπώματα: Φλεγμονή & Διατροφή

Παρά τις διατροφικές αλλαγές που μπορεί να πραγματοποιήσει ο ασθενής στην καθημερινότητά του, η πιθανότητα πρόκλησης φλεγμονής είναι πάντοτε στο παρασκήνιο. Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς εξακολουθούν να αποτελούν όπλο άμυνας. Σε περιπτώσεις οξείας εκκολπωματίτιδας, ο ιατρός θα συστήσει την υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής σε φυτικές ίνες, προκειμένου να ξεκουραστεί το παχύ έντερο. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει κυρίως άχρωμα υγρά, ζωμό, χυμούς φρούτων χωρίς ίνες, τσάι ή καφέ χωρίς γάλα κ.ά. Σταδιακά, ο ασθενής μπορεί να εισάγει αυγά, άπαχο κρέας, λευκό ψωμί, γάλα, γιαούρτι και τυρί.

 

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ιωάννης Δοντάς διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού. Διευθύνει την Κλινική Laser Surgery, στην οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε απαραίτητη εξέταση. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τα εκκολπώματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.

 








Η πεποίθηση ότι η πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονής αυξάνεται όσο ο ασθενής καταναλώνει ξηρούς καρπούς βασίζεται σε παλιές δοξασίες, οι οποίες δεν διαθέτουν κάποια επιστημονική βάση. Αντίθετα, οι ξηροί καρποί ενισχύουν την υγιή κινητικότητα του εντέρου, προστατεύοντας από μολύνσεις και αιμορραγίες.





Οι ασθενείς με εκκολπωματώδη νόσο μπορούν να επωφεληθούν ιδιαιτέρως από τις τροφές που διαθέτουν πληθώρα φυτικών ινών. Αυτές περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, άπαχη πρωτεΐνη και ξηρούς καρπούς.





Η επαρκής ενυδάτωση, η φυσική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν τόσο να ελαττώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης φλεγμονής, όσο και να βοηθήσουν σε περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας.





Η κόπωση μπορεί να προκαλείται από λοίμωξη, φλεγμονή ή διαταραχή του ύπνου λόγω πόνου. Θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με διατροφικές ανεπάρκειες όπως αναιμία, αφυδάτωση ή παρενέργειες φαρμάκων.