Κονδυλώματα Πρωκτού και Καρκίνος Πρωκτού

Έχω κονδυλώματα στον πρωκτό. Κινδυνεύω να πάθω καρκίνο του πρωκτού;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα κονδυλώματα στον πρωκτό είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης με τον ιό HPV, ο οποίος αποτελεί επίσης και την κύρια αιτία ανάπτυξης καρκίνου του πρωκτού.
  Η λοίμωξη με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus) αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι του HPV. Περίπου 40 από αυτούς μολύνουν τον πρωκτό και την περιπρωκτική χώρα, όπως επίσης και τα γεννητικά όργανα αντρών και γυναικών και τη στοματική κοιλότητα. Οι τύποι αυτοί ονομάζονται γεννητικοί τύποι του HPV και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Τύποι Χαμηλού Κινδύνου
  Αυτοί είναι οι 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 και 81. Το 90% των κονδυλωμάτων οφείλεται στους τύπους 6 και 11.
  Η μόλυνση με τους τύπους χαμηλού κινδύνου μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να προκαλέσει την εμφάνιση κονδυλωμάτων και χαμηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών βλαβών (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesions – LSIL). Θεωρείται ότι τα κονδυλώματα και οι χαμηλόβαθμες βλάβες δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε υψηλόβαθμες επιθηλιακές βλάβες.

  2. Τύποι Υψηλού Κινδύνου
  Είναι οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 και 82. Οι περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου του πρωκτού σχετίζονται με τους τύπους 16 και 18.
  Σε αυτούς τους τύπους οφείλονται οι υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες ή δυσπλασίες (High Grade Squamous Intraepithelial Lesions – HSIL) του πρωκτού, καθώς και ο καρκίνος του πρωκτού που σχετίζεται με μόλυνση από τον HPV.
  Η διαφορά των υψηλόβαθμων από τις χαμηλόβαθμες δυσπλασίες αφορά κυρίως την ενδοσκοπική και ιστολογική τους εικόνα, αλλά και την πιθανότητα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κακοήθειας.
  Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και με τη δερματική επαφή. Επίσης, η μετάδοσή σου μπορεί να γίνει μέσα από αντικείμενα (π.χ. sex toys) που φέρουν τον ιό.

  Πώς αναπτύσσεται ο Καρκίνος του Πρωκτού;

  Ο καρκίνος του πρωκτού αναπτύσσεται, κυρίως, λόγω της μόλυνσης του ιού HPV στον πρωκτό.

  Κονδυλώματα και Καρκίνος Πρωκτού Κονδυλώματα και Καρκίνος Πρωκτού

  Οι πιθανότητες για μια υψηλόβαθμη επιθηλιακή δυσπλασία να οδηγήσει σε καρκίνο του πρωκτού είναι περίπου 10-15%.
  Το χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη του καρκίνου του πρωκτού κυμαίνεται συνήθως στα 3 με 5 έτη.

  Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον Καρκίνο του Πρωκτού;

  Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνου του πρωκτού είναι οι εξής:

  • Λοίμωξη με τον ιό HPV

  • Λοίμωξη με τον ιό HIV

  • Πρωκτικές σεξουαλικές επαφές

  • Ερωτικές επαφές με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους

  • Κάπνισμα

  • Αυξημένη ηλικία

  • Σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις

  • Φαρμακευτική αγωγή με ανοσοκατασταλτικά

  Ο καρκίνος του πρωκτού αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τους άνδρες ομοφυλόφιλους, λόγω των πρωκτικών σεξουαλικών επαφών. Οι πιθανότητες αυξάνονται (80 φορές περισσότερο) στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων οροθετικών. Η αιτία είναι το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δεν έχει την ισχύ να καταπολεμήσει την HPV λοίμωξη.

  Κονδυλώματα Πρωκτού και Καρκίνος Πρωκτού

  Ποια συμπτώματα θα εκδηλωθούν αν έχω Καρκίνο στον Πρωκτό;

  Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με τον καρκίνο του πρωκτού είναι:

  Πρωκτικός πόνος

  Φαγούρα στην περιπρωκτική χώρα

  • Αιμορραγία από το ορθό ή τον πρωκτό

  • Εκροή υγρών από τον πρωκτό

  • Οίδημα ή αίσθημα μάζας στην περιοχή του πρωκτού

  • Διαταραχές των κενώσεων ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

  • Πρήξιμο στους βουβωνικούς λαμφαδένες

  Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε προχωρημένο στάδιο, μιας και στο αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του πρωκτού είναι ασυμπτωματικός.

  Τι πρέπει να κάνω για να αντιμετωπίσω τα Κονδυλώματα Πρωκτού και να προλάβω τον καρκίνο πρωκτού;

  Τα κονδυλώματα πρωκτού μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε μέσω καυτηριασμού είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης.

  Σκοπός είναι η αφαίρεση των κονδυλωμάτων τόσο στην περιπρωκτική χώρα όσο και ενδοπρωκτικά. Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται στον ιό HPV, ο οποίος, εκτός από αυτά, μπορεί να οδηγήσει και σε δυσπλασίες. Έτσι, η διαδικασία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και τον εντοπισμό τυχόν προκαρκινικών βλαβών (δυσπλασιών).

  Οι τεχνικές του καυτηριασμού των κονδυλωμάτων του πρωκτού ποικίλουν και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με το είδος και την έκταση του προβλήματος, αλλά και με την επιλογή του εξειδικευμένου ιατρού:

  • Laser

  • Ηλεκτροδιαθερμία

  • Argon Plasma

  • Ραδιοσυχνότητες

  • Κρυοπηξία

  • Υπέρηχοι

  • Hyfrecation

  • Υπέρυθρη ακτινοβολία

  Ποια είναι η πρόληψη για τον Καρκίνο στον Πρωκτό;

  Η πρόληψη για τον καρκίνο του πρωκτού αφορά σε σωστή ενημέρωση και τακτικό έλεγχο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί μόλυνση με τον ιό HPV.
  Είναι πολύ σημαντική η χρήση του προφυλακτικού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές, αν και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως.
  Επίσης το εμβόλιο κατά του HPV είναι σημαντικό να γίνεται σε μικρές ηλικίες, ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
  Η συχνή επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό-πρωκτολόγο, καθώς και οι ειδικές εξετάσεις, παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού.

  Η διαδικασία για έναν ολοκληρωμένο έλεγχο, περιλαμβάνει:

  1. Δακτυλική εξέταση του πρωκτού

  2. Test Pap Πρωκτού (κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού)

  3. Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy, HRA)

  Τέλος, πολύ σημαντική είναι η κατάλληλη συμπεριφορά στην καθημερινότητα (μείωση καπνίσματος, σωστή διατροφή, άσκηση κ.α.).

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία