Δυσπλασία Στον Πρωκτό. Είναι Επικίνδυνη;

Έχω δυσπλασία στον πρωκτό. Είναι επικίνδυνη;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

     
     
    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

    Οι δυσπλασίες του πρωκτού αποτελούν αλλοιώσεις των κυττάρων του πρωκτικού σωλήνα και του περιπρωκτικού δέρματος.

    Γιατί δημιουργούνται οι δυσπλασίες και πότε είναι επικίνδυνες;

    Οι δυσπλασίες είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus), τη συνηθέστερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ανάλογα με τον τύπο του ιού, προσδιορίζεται και η επικινδυνότητα των αλλοιώσεων:

    • Στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει προσβληθεί με στελέχη χαμηλής επικινδυνότητας του ιού HPV (Low Risk HPV Types), τότε οι κυτταρικές βλάβες συνήθως δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο και ονομάζονται χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις του πρωκτού (LowGrade Squamous Intraepithelial LesionsLSIL). Σε αυτήν την κατηγορία αλλοιώσεων περιλαμβάνονται και τα κονδυλώματα πρωκτού τα οποία όμως έχουν ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που τα κάνει να διαφοροποιούνται σε σχέση με τις επίπεδες βλάβες χαμηλού βαθμού του πρωκτού. Οι πιθανότητες εξέλιξης των βλαβών αυτών σε κακοήθεια είναι πάρα πολύ μικρές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθούν σε υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις. Επίσης αρκετά συχνά οι χαμηλόβαθμες βλάβες συνυπάρχουν με υψηλόβαθμες βλάβες. Τα στελέχη χαμηλού κινδύνου του HPV είναι τα 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 και 81.
    • Όταν ο ασθενής έχει προσβληθεί με στελέχη υψηλής επικινδυνότητας του ιού HPV (High Risk HPV Types), τότε μπορεί να εμφανίσει υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις του πρωκτού (HighGrade Squamous Intraepithelial LesionsHSIL), οι οποίες ονομάζονται και δυσπλασίες. Οι δυσπλασίες θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες, καθώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες (σε σχέση με τις χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις) να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού. Τα στελέχη υψηλής επικινδυνότητας του HPV είναι τα 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 και 82.

    Δυσπλασία Στον Πρωκτό. Είναι Επικίνδυνη; Δυσπλασία Στον Πρωκτό. Είναι Επικίνδυνη;

    Ο όρος ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση σημαίνει ότι η βλάβη των κυττάρων εντοπίζεται επιφανειακά στο δέρμα του πρωκτού (στο επιθήλιο) και δεν έχει προχωρήσει σε βαθύτερα στρώματα. Εάν αυτή εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και επεκταθεί βαθύτερα τότε μετατρέπεται σε καρκίνο του πρωκτού.

    Δυσπλασίες στον Πρωκτό – Παράγοντες Κινδύνου

    Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασιών στον πρωκτό είναι οι εξής:

     

    Ποια είναι τα συμπτώματα των δυσπλασιών στον πρωκτό;

    Οι δυσπλασίες στον πρωκτό, όταν εμφανιστούν, συνήθως είναι ασυμπτωματικές. Αυτό αποτελεί αρνητικό παράγοντα για το χρόνο διάγνωσής και, κατ’ επέκταση, τη θεραπεία τους. Όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαδικασία αντιμετώπισης τις πάθησης.

    Γι’ αυτό το λόγο, όταν ο ασθενής διαγνωστεί ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HPV ή διαπιστώσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν (π.χ. κονδυλώματα), είναι απαραίτητο να επισκεφθεί ειδικό γιατρό, ο οποίος θα δώσει τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για μία ολοκληρωμένη διαγνωστική διαδικασία και θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος.

    Διάγνωση των δυσπλασιών του πρωκτού

    Ο αρμόδιος ιατρός για να διαγνώσει με ακρίβεια τις δυσπλασίες του πρωκτού είναι ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος.
    Σε πρώτη φάση, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία στοχευμένη αλλά ταυτόχρονα και λεπτομερειακή λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει αφορά στην κλινική εξέταση του ασθενούς με ειδικό πρωκτολογικό έλεγχο.
    Όπως αναφέρεται παραπάνω, οι δυσπλασίες είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό HPV. Ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά βλαβών διαφορετικού χαρακτήρα και βαθμού και ένα σύμπτωμα μπορεί να αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης παθολογίας της περιοχής.

    Επίσης η HPV μόλυνση στον πρωκτό παρουσιάζει πολλά κοινά με την αντίστοιχη μόλυνση του κατωτέρου γεννητικού συστήματος της γυναίκας (τράχηλος μήτρας, κόλπος, αιδοίο). Οι ομοιότητες αυτές αφορούν σε ιολογικά, κυτταρολογικά, ιστολογικά και διαγνωστικά χαρακτηριστικά των δύο παθήσεων που τις κάνουν να έχουν πάρα πολλές ομοιότητες.

    Για αυτούς τους λόγους, η διαδικασία διάγνωσης των δυσπλασιών του πρωκτού, που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο της πρόληψης του καρκίνου του πρωκτού σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ομοιάζει πάρα πολύ με τη διαγνωστική διαδικασία των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

    1. Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας
      Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να αναδείξει διάφορες παθήσεις του πρωκτού και κάποιες φορές να βοηθήσει στη διάγνωση εμφανών ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων (δυσπλασιών) της περιπρωκτικής χώρας.
    2. Δακτυλική Εξέταση Πρωκτού και του Ορθού
      Η δακτυλική εξέταση πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του ασθενούς από το γιατρό. Πριν τη διενέργεια της δακτυλικής εξέτασης θα πρέπει πάντα να υπάρχει η συγκατάθεση του/της ασθενούς. Ακολουθώντας με συνέπεια τους κανόνες υγιεινής και της ιατρικής επιστήμης, ο εξειδικευμένος γιατρός χρησιμοποιεί γάντια, καθώς και ειδικό gel για να διευκολύνει την είσοδο του δακτύλου στον πρωκτό. Κατά την εξέταση αυτή, ελέγχονται το περιπρωκτικό δέρμα, το πρωκτικό όριο, ο πρωκτικός σωλήνας και το κατώτερο μέρος του ορθού. Επίσης στους άντρες ελέγχεται και ο προστάτης.
    3. Κυτταρολογική Εξέταση του Πρωκτού (Test Pap Πρωκτού)
      Με το Test Pap πρωκτού ανιχνεύονται τυχόν προκαρκινικές βλάβες που εμφανίζονται στον πρωκτό. Η συγκεκριμένη εξέταση στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και διενεργείται απλά και σύντομα (μέσα σε 2 λεπτά). Ο γιατρός με τη χρήση πολύ λεπτού στυλεού θα πάρει δείγμα από τον πρωκτικό σωλήνα και στη συνέχεια θα το αραιώσει με ειδικό διάλυμα για τη συντήρησή του. Το δείγμα στέλνεται για εργαστηριακό έλεγχο από ιατρό κυτταρολόγο και ο ασθενής λαμβάνει τα αποτελέσματα έπειτα από μερικές ημέρες.
    4. Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας
      Η πιο σύγχρονη και ακριβής εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και τον εντοπισμό όλων των δυσπλασιών και κονδυλωμάτων, είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Η ειδική αυτή εξέταση αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και πρόσφατα έχει διαδοθεί και στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε ελάχιστους γιατρούς στην Ελλάδα, ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς, διενεργεί την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας με μεγάλη επιτυχία στην Κλινική Laser Surgery.

    Θεραπεία

    Η θεραπεία για τις δυσπλασίες πρωκτού επιτυγχάνεται με τον καυτηριασμό, όπου αυτές εξαλείφονται και έτσι παύει η εξέλιξή τους. Ο καυτηριασμός μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την περίπτωση, το μέγεθος των δυσπλασιών, τον αριθμό τους και την προτίμηση του/της ασθενούς. Για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας αλλά και για να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ο γιατρός που διενεργεί τον καυτηριασμό θα πρέπει να διαθέτει εξειδίκευση και εμπειρία. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στοχεύοντας στον εντοπισμό συνοδών βλαβών και στην αντιμετώπισή τους.

    Οι μέθοδοι καυτηριασμού είναι:

    • Laser
    • Κρυοπηξία
    • Ηλεκτροδιαθερμία
    • Ραδιοσυχνότητες
    • Argon Plasma
    • Υπέρηχοι
    • Υπέρυθρες
    • Hyfrecation

    Τη μεγαλύτερη σημασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχει τόσο η επιλογή της μεθόδου καυτηριασμού, αλλά η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού-πρωκτολόγου που την πραγματοποιεί. Η διαδικασία του καυτηριασμού κατά κανόνα μπορεί να εκτελεσθεί στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, με εξαίρεση κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπου η ραχιαία ή η γενική αναισθησία κρίνεται απαραίτητη.

    Συνήθως δε χρειάζεται πάνω από μία συνεδρία για την πλήρη αντιμετώπιση των δυσπλασιών. Εντούτοις, σε περιστατικά με μεγαλύτερης έκτασης βλάβες, η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να ολοκληρωθεί σε περισσότερες από μία συνεδρίες.

    Οι υποτροπές μετά την αντιμετώπιση των υψηλόβαθμων αλλοιώσεων του πρωκτού είναι συχνές. Σύμφωνα με μελέτες η πιθανότητα υποτροπής των δυσπλασιών σε gay οροθετικούς μετά από 1 έτος κυμαίνεται από 23-53%. Αυτή η μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η αφαίρεση ολόκληρης της περιοχής της μεταβατικής ζώνης του πρωκτού (όπου συνήθως εμφανίζονται οι HPV βλάβες) γεγονός το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την αντιμετώπιση του προβλήματος στον τράχηλο της μήτρας.

    Επικοινωνία Επικοινωνία