Κορονοϊός Και Πρωκτολογικές Παθήσεις

Κορωνοϊός-2019 & Παθήσεις Πρωκτού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Παρόλο που η εμφάνιση του νέου Κορωνοϊού-2019 (SARS-CoV-2) έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στην καθημερινότητά μας, η πρόληψη και αντιμετώπιση  των πρωκτολογικών παθήσεων δε θα πρέπει να παραβλέπονται, καθώς αυτές αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις μετά τις παθήσεις των δοντιών.

    Καθώς καλούμαστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση της νέας COVID-19 λοίμωξης, η παραμονή στο σπίτι είναι επιτακτική για όλους μας. Η έξοδός μας από το σπίτι θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις και έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας συστήνουν οι ασθενείς να επισκέπτονται το γιατρό μόνο για προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση.

    Υπάρχουν διάφορες πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής, έτσι ώστε να διαχειριστεί κατάλληλα στο σπίτι μία πρωκτολογική πάθηση που δεν απαιτεί ειδική θεραπεία. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να «μαρτυρούν» πάθηση η οποία χρήζει άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

    Κορονοϊός Και Πρωκτολογικές Παθήσεις Κορονοϊός Και Πρωκτολογικές Παθήσεις

    Πώς να προλάβετε και να διαχειριστείτε τις πρωκτολογικές παθήσεις στο σπίτι τις ημέρες του Κορωνοϊού;

    Τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για την πρόληψη και διαχείριση των πρωκτολογικών παθήσεων, περιλαμβάνουν:

    • Σωστή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
    • Μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
    • Άφθονη κατανάλωση νερού
    • Σωματική άσκηση εντός και εκτός του σπιτιού, λαμβάνοντας πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρχών
    • Καλή υγιεινή της περιοχής του πρωκτού
    • Μείωση του καπνίσματος
    • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ

    Σωστές πρακτικές στην τουαλέτα για την αποφυγή πρωκτολογικών παθήσεων

    Οι σωστές πρακτικές στην τουαλέτα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω μέτρα, μπορούν να εξασφαλίσουν την αποφυγή, αλλά και την προσωρινή ανακούφιση, διαφόρων πρωκτολογικών παθήσεων. Αυτές είναι οι εξής:

    • Η χρονική διάρκεια στην τουαλέτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά
      Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να μην έχουμε μαζί οτιδήποτε μπορεί να μας τραβήξει το ενδιαφέρον (κινητό, tablet, περιοδικό, εφημερίδα, βιβλίο, κλπ) και να παρατείνει τη διάρκεια παραμονής μας στην τουαλέτα.
    • Βαθύ κάθισμα κατά την κένωση
      Πρόκειται για την καταλληλότερη στάση σώματος κατά τη διαδικασία της κένωσης. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και τα κόπρανα εξέρχονται αβίαστα από τον πρωκτό, χωρίς να προκαλούνται βλάβες. Στις τουαλέτες ευρωπαϊκού τύπου η στάση αυτή μπορεί να επιτευχθεί εάν βάλουμε τα πόδια μας πάνω σε ένα υποπόδιο (σκαμνάκι).
    • Επαρκής καθαρισμός του πρωκτού μετά την αφόδευση
      Ο καθαρισμός μετά την κένωση επιβάλλεται για τη σωστή υγιεινή του πρωκτού αλλά και για την πρόληψη πρωκτολογικών παθήσεων. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χαρτιού υγείας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς. Ιδανικά, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με άφθονο χλιαρό νερό. Η χρήση σαπουνιού μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά δεν συνιστώνται τα κλασικά σαπούνια του εμπορίου. Επίσης, δεν πρέπει να εφαρμόζονται αντισηπτικά ή υγρά μαντηλάκια, καθώς διαταράσσουν το PH της πρωκτικής περιοχής, κάτι που μπορεί οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση ενός πρωκτολογικού προβλήματος.

    Κορονοϊός Και Πρωκτολογικές Παθήσεις

    Πότε πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό κατά την περίοδο του Κορωνοϊού; Ποια μέτρα πρέπει να λάβω;

    Σε περίπτωση που διαπιστωθούν συμπτώματα, τα οποία υποδηλώνουν κάποια σοβαρή πάθηση του πρωκτού, ο ασθενής είναι απαραίτητο να επισκεφθεί το γιατρό.

    Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

    • Φαγούρα στον πρωκτό
    • Πόνος στον πρωκτό
    • Συχνές διάρροιες ή δυσκοιλιότητα
    • Αιμορραγία από τον πρωκτό κατά την κένωση ή άσχετα από αυτήν
    • Αίσθημα καύσου
    • Έκκριση υγρών, βλέννης ή πύου από τον πρωκτό
    • Ψηλαφητή μάζα στην πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή
    • Αίσθημα ατελούς κένωσης

    Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με εξειδικευμένο πρωκτολόγο, ο οποίος θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και θα κρίνει την αναγκαιότητα της εξέτασης. Τα συμπτώματα αυτά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμεληθούν, καθώς η καθυστερημένη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση μιας υποκείμενης πρωκτολογικής πάθησης. Οι πιο συχνές παθήσεις του πρωκτού, που μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα και να οδηγήσουν τον ασθενή στην Κλινική Laser Surgery είναι η κύστη κόκκυγος (ιδίως όταν υπάρχει φλεγμονή ή απόστημα), οι αιμορροΐδες, η ραγάδα δακτυλίου, το περιεδρικό απόστημα, το περιεδρικό συρίγγιο, τα κονδυλώματα πρωκτού και ο καρκίνος του πρωκτού. Πρόκειται για παθήσεις που η θεραπεία τους δεν μπορεί να αναβληθεί, καθώς ενδέχεται να επιδεινωθούν ή να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς.

    Εάν ο γιατρός κρίνει απαραίτητη τη δια ζώσης εξέταση, ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να ακολουθήσει με συνέπεια τις οδηγίες όπως έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η Κλινική Laser Surgery εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που αφορούν στα μέτρα πρόληψης για τον SARS-CoV-2:

    • Σε εμφανές σημείο κοντά στην είσοδο υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού και δοχείο απορριμμάτων.
    • Έχουν αποσυρθεί όλα τα περιοδικά, βιβλία και διαφημιστικά φυλλάδια από τα τραπέζια του χώρου αναμονής.
    • Ο χώρος αναμονής πριν και μετά την λειτουργία του ιατρείου, καθαρίζεται και αερίζεται επαρκώς (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια).
    • Όλο το προσωπικό μας φοράει πάντα μάσκα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του.
    • Κάθε επαφή με τον ασθενή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση γαντιών.

     

    Επικοινωνήστε με τον έμπειρο πρωκτολόγο, Δρ. Ιωάννη Δοντά, καλώντας στα 6986030811 & 2106717579 για να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες που αφορούν στη διαχείριση συμπτωμάτων μίας πρωκτολογικής πάθησης, ή για να κλείσετε ραντεβού, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία