Κονδυλώματα Πρωκτού Και Κάπνισμα

Κονδυλώματα Πρωκτού & Κάπνισμα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν πάθηση που προκύπτει από τη λοίμωξη με τον ιό HPV και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα.
    Σύμφωνα με έρευνες, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες καπνιστές παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HPV (Human Papilloma Virus) πρωκτού και τα κονδυλώματα πρωκτού.

    Κονδυλώματα Πρωκτού: Πώς προκαλούνται;

    Όπως αναφέρουμε παραπάνω, τα κονδυλώματα πρωκτού προκαλούνται από τη μόλυνση με τον ιό HPV, που αποτελεί την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.
    Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μικροσκοπικοί όγκοι που δημιουργούνται μέσα και έξω από τον πρωκτό. Όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο δε γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι, όμως με την πάροδο του χρόνου αυτά μεγαλώνουν και προκαλούν ενόχληση στον ασθενή.
    Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται στη μεγαλύτερή τους πλειοψηφία στα στελέχη 6 και 11 του HPV, τα οποία είναι στελέχη χαμηλού κινδύνου.
    Εκτός από τα κονδυλώματα πρωκτού, ο ιός HPV σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί και δυσπλασίες πρωκτού, οι οποίες αν δεν αντιμετωπισθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο πρωκτού. Οι δυσπλασίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στα στελέχη 16 και 18 τα οποία υπάγονται στην κατηγορία στελεχών υψηλής επικινδυνότητας.

    Κονδυλώματα Πρωκτού Και Κάπνισμα Κονδυλώματα Πρωκτού Και Κάπνισμα

    Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν τα κονδυλώματα πρωκτού;

    Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η ανάπτυξη των κονδυλωμάτων πρωκτού, ιδιαίτερα στη φάση που αυτά έχουν μεγαλώσει, είναι:

    • Ψηλαφητά ογκίδια που μπορεί να περιβάλλουν όλη την πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή
    • Φαγούρα πρωκτού
    • Αιμορραγία από τον πρωκτό
    • Ο ασθενής μετά τη διαδικασία της κένωσης αισθάνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί και επιστρέφει στην τουαλέτα
    • Αίσθημα «βάρους» στον πρωκτό

    Κονδυλώματα Πρωκτού: Πώς συνδέονται με το κάπνισμα;

    Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων πρωκτού συνδέονται με διάφορους παράγοντες κινδύνου και ένας από τους βασικότερους είναι το κάπνισμα. Επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κονδυλώματα πρωκτού, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η μεγαλύτερη ηλικία του ασθενούς κλπ.

    Το κάπνισμα επηρεάζει τη συχνότητα λοίμωξης από τον ιό HPV αλλά και την ανθεκτικότητά του ασθενούς απέναντι στον ιό. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι το κάπνισμα καταστέλλει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία του σε λοίμωξη. Μία επιστημονική μελέτη από την Αμερική έδειξε ότι γυναίκες που καπνίζουν έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ιικό φορτίο όσον αφορά στα στελέχη υψηλού κινδύνου 16 και 18 (ογκογόνα). Επίσης το παραπάνω εύρημα δεν σχετίστηκε με την ποσότητα και τη συχνότητα του καπνίσματος, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και ελάχιστο κάπνισμα μπορεί να συντελεί στην αποδυνάμωση του ανοσιακού συστήματος έναντι του HPV.

    Κονδυλώματα Πρωκτού Και Κάπνισμα

    Γενικότερα πολλές μελέτες πάνω στο θέμα αποδεικνύουν τη συσχέτιση του καπνίσματος με το ιικό φορτίο του HPV, τον επιπολασμό, την επίπτωση και την επιμονή της HPV λοίμωξης. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πώς το κάπνισμα επηρεάζει την HPV μόλυνση, αν και έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί. Για παράδειγμα, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη μεταπλασίας σε διάφορους ιστούς και τύπους κυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της αντιγραφής ή της παραγωγής των HPV κλώνων. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι διάφορες χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός τροποποιούν τη λειτουργία των κυττάρων της ανοσίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω έκλυσης προφλεγμονωδών κυτταροκινών, χημειοτακτικών παραγόντων, ελεύθερων ριζών οξυγόνου και πρωτεασών. Έτσι το κάπνισμα αποδυναμώνει την κυτταρική ανοσία τόσο σε συστηματικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Από πολλές μελέτες αναδεικνύεται ότι το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης, αλλά και τις υποτροπές μετά από θεραπεία τόσο των κονδυλωμάτων, όσο και των υψηλόβαθμων (προκαρκινικών) αλλοιώσεων του πρωκτού. Τέλος, η νικοτίνη που είναι το κύριο συστατικό του καπνού εκτός από την εξαρτησιογόνο της δράση, έχει βρεθεί ότι έχει και ανοσοκατασταλτική δράση.

    Ποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου υπάρχουν που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης των κονδυλωμάτων πρωκτού;

    Εκτός από το κάπνισμα, υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης των κονδυλωμάτων πρωκτού:

    Διάγνωση

    Η διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο χειρουργό πρωκτολόγο. 
    Η διαδικασία για μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση και αναζήτηση πιθανών συνοδών βλαβών περιλαμβάνει:

    Κονδυλώματα Πρωκτού: Υπάρχει θεραπεία;

    Τα κονδυλώματα πρωκτού θεραπεύονται με διάφορες μεθόδους, είτε συντηρητικές είτε επεμβατικές, ανάλογα με την έκτασή τους και τη γενικότερη κατάσταση του πάσχοντος.
    Υπάρχει πληθώρα επεμβατικών τεχνικών για τον καυτηριασμό και την εξάλειψη των κονδυλωμάτων. Το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) αποτελεί μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων πρωκτού με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Ο πρωκτολόγος, Δρ. Ιωάννης Δοντάς, διαθέτοντας εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού αλλά και το χειρισμό των σύγχρονων τεχνικών, εφαρμόζει το Laser διοξειδίου του άνθρακα στην Κλινική Laser Surgery.

    Πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία, η οποία δεν προκαλεί αιμορραγία, είναι ασφαλής και επιταχύνει την επούλωση στο ταχύτερο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

    Στην περίπτωση των κονδυλωμάτων που εντοπίζονται ενδοπρωκτικά, εφαρμόζεται το διοδικό Laser 1470nm, το οποίο συνδυάζεται με οπτική ίνα ευθείας ή κωνικής εκπομπής. Με τη συγκεκριμένη τεχνική τα κονδυλώματα πρωκτού εξαλείφονται, ακόμα και σε πολύ δύσκολα προσβάσιμες περιοχές του πρωκτού.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία