Ταξινόμηση Κύστης Κόκκυγος

Ταξινόμηση της κύστης κόκκυγος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η ταξινόμηση της κύστης κόκκυγος αφορά στους διαφορετικούς τύπους, οι οποίοι διακρίνονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η πάθηση.

    Η κύστη κόκκυγος αποτελεί πρωκτολογική πάθηση που αναπτύσσεται στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή την ουρά. Διαφορετικά η κύστη κόκκυγος ονομάζεται και «τριχοφωλεακό συρίγγιο» και οφείλεται στην ενδοδερμική εισχώρηση των τριχών. Η κύστη είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του οργανισμού απέναντι στις τρίχες που έχουν διεισδύσει στο δέρμα και συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση και πόνο στην ουρά, καθώς και εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού από τα συρίγγια (δερματικά στόμια).

    Πώς ταξινομείται η Κύστη Κόκκυγος;

    Η ταξινόμηση της κύστης κόκκυγος περιλαμβάνει τους εξής τύπους:

    • Τύπος I

    Ασυμπτωματική κύστη κόκκυγος όπου υπάρχει ανάπτυξη ενός ή περισσότερων συριγγίων κατά μήκος της γλουτιαίας σχισμής, δηλαδή της περιοχής που βρίσκεται ανάμεσα στους 2 γλουτούς. Σε αυτόν τον τύπο δεν υπάρχει ιστορικό σχηματισμού αποστήματος.

    • Τύπος II

    Οξύ απόστημα της κύστης κόκκυγος. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονος πόνος στην περιοχή του κόκκυγα, πρήξιμο και ερυθρότητα. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει και συστηματική αντίδραση του οργανισμού με δέκατα, πυρετό ή ακόμα και ρίγος.

    • Τύπος III

    Σε αυτό τον τύπο υπάρχει κύστη στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία βρίσκεται σε χρόνια φάση με ανάπτυξη συριγγίων στο δέρμα που βρίσκονται εντός της σκαφοειδούς περιοχής του κόκκυγα. Η σκαφοειδής περιοχή του κόκκυγα είναι μία νοητή περιοχή που οριοθετείται όταν ενώσουμε τους δύο γλουτούς. Συνυπάρχει ιστορικό αποστήματος ή/και διάνοιξης.

    • Τύπος IV

    Εκτεταμένη κύστη κόκκυγος με τουλάχιστον 1 συρίγγιο να εντοπίζεται έξω από τη σκαφοειδή περιοχή του κόκκυγα. Συνήθως αυτοί οι ασθενείς έχουν ιστορικό χειρουργικής διάνοιξης πολλαπλών αποστημάτων, χωρίς όμως να έχει εκτελεστεί κάποια επέμβαση οριστικής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος.

    • Τύπος V

    Υποτροπιάζουσα κύστη κόκκυγος έπειτα από οποιοδήποτε είδος χειρουργικής παρέμβασης.

    Κύστη Κόκκυγος: Ποια είναι η θεραπεία ανάλογα με τον τύπο της;

    Ανάλογα με τον τύπο της κύστης κόκκυγος, ορίζεται και η θεραπεία της:

    • Στην τύπου II κύστη κόκκυγος, δηλαδή στην οξεία φάση της, απαιτείται έγκαιρη διάνοιξη του αποστήματος, καθώς και παροχέτευση του πύου που βρίσκεται εντός αυτού. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο, ενώ επιτυγχάνεται η σταδιακή αποδρομή της φλεγμονής. Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος, Δρ Ιωάννης Δοντάς, εφαρμόζει τη νέα τεχνική LAD (Laser Abscess Drainage) στο χώρο της Κλινικής Laser Surgery με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10’, δεν προκαλεί πόνο και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση και είναι σε θέση να συνεχίσει φυσιολογικά τις καθημερινές του ασχολίες.
    • Όταν η κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε χρόνια φάση, δηλαδή στους τύπους Ι, ΙΙΙ, ΙV και V η αποκατάσταση πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με το περιστατικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάσχοντος.

    Κλασική χειρουργική αντιμετώπιση

    Κατά την κλασική χειρουργική επέμβαση, η αφαίρεση της κύστης αλλά και των συριγγίων πραγματοποιείται με τη χρήση νυστεριού. Το μετεγχειρητικό τραύμα μπορεί να παραμείνει είτε ανοιχτό είτε να γίνει συρραφή. Ωστόσο, η ανοιχτή μέθοδος αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες υποτροπής είναι μικρότερες σε σχέση με τη συρραφή του τραύματος (κλειστή και ημίκλειστη μέθοδος).

    Κύστη Κόκκυγος: Προηγμένες χειρουργικές τεχνικές θεραπείας

    Οι νέες προηγμένες χειρουργικές τεχνικές αποτελούν μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος αλλά και των πρωκτολογικών παθήσεων γενικότερα.

    Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) – Τεχνική LaPSiT

    Η τεχνική LaPSiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment) εφαρμόζεται με τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μία μορφή ενέργειας που δρα αποτελεσματικά και παράλληλα είναι φιλική προς τον οργανισμό.

    Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η τεχνική LaPSiT είναι:

    • Σύντομη διαδικασία (15’ – 20’)
    • Ελάχιστος πόνος
    • Μηδενική αιμορραγία
    • Ταχύτερη επούλωση
    • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
    • Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων υποτροπής

    Τεχνική FiLaC

    Η τεχνική FiLaC έχει έρθει για να μας συστήσει μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Πρόκειται για την εφαρμογή διοδικού Laser και ειδικής οπτικής ίνας κυκλοτερούς εκπομπής της ενέργειας Laser. Με τη μέθοδο αυτή η ενέργεια διοχετεύεται μέσα από την οπτική ίνα και διαχέεται κυκλικά εξερχόμενη από αυτήν, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία φωτοθερμική διαδικασία που ονομάζεται φωτοπηξία μέσω της οποίας προκαλείται εξάχνωση (καταστροφή) του ιστού της κύστης κόκκυγος. Η συγκεκριμένη τεχνική εξασφαλίζει την εξάλειψη του τοιχώματος και την αποκατάστασή του, ενώ δεν καταστρέφεται καθόλου ο πέριξ φυσιολογικός ιστός.

    Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνικής FiLaC περιλαμβάνουν:

    • Μικρή χρονική διάρκεια της διαδικασίας (15-20 λεπτά)
    • Μηδενική αιμορραγία
    • Ελάχιστος πόνος
    • Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη μετεγχειρητική περιποίηση
    • Εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα, καθώς δεν προκαλούνται ουλές
    • Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων υποτροπής

    Επικοινωνία Επικοινωνία