Gay & Κονδυλώματα Πρωκτού: Τι Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Gay & Κονδυλώματα πρωκτού : Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν εκδήλωση του ιού HPV και μπορεί να επηρεάσουν όλα τα άτομα που έχουν τακτική σεξουαλική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, οι gay έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κονδυλώματα στον πρωκτό, καθώς η σεξουαλική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει κυρίως την πρωκτική επαφή.

  Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;

  Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι ογκίδια που εμφανίζονται εξωτερικά στο δέρμα και εσωτερικά στο βλεννογόνο του πρωκτού και οφείλονται στην λοίμωξη από τον ιό HPV (Human Papilloma Virus).

  Στην αρχή μπορεί να είναι δυσδιάκριτα καθώς είναι μικροσκοπικά. Όμως, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και να προκαλέσουν από μέτριες επιπλοκές και ταλαιπωρία έως και καρκίνο του πρωκτού. Εκτιμάται ότι σε ένα ποσοστό άνω του 90% ο καρκίνος του πρωκτού οφείλεται στη μόλυνση με τον ιό HPV.

  Ο ιός HPV διαθέτει περίπου 40 τύπους (στελέχη) οι οποίοι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι και επιμολύνουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, οι οποίες βασίζονται στον βαθμό επικινδυνότητας του ιού:

  1. Τύποι χαμηλού κινδύνου (Low Risk Types), όπου κατατάσσονται τα στελέχη τα οποία προκαλούν τα κονδυλώματα του πρωκτού και τις χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιθανότητα καρκίνου είναι ελάχιστη.
  2. Τύποι υψηλού κινδύνου (High Risk Types), οι οποίοι προκαλούν υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες ή δυσπλασίες στον πρωκτό. Αυτές χαρακτηρίζονται ως προκαρκινικές και είναι απαραίτητο να μην αμεληθούν, καθώς μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού σε ποσοστό 10-15% μέσα σε 3-5 χρόνια.

  Κονδυλώματα Πρωκτού – Πώς προκαλούνται;

  Τα κονδυλώματα πρωκτού μεταδίδονται κυρίως μέσω της πρωκτικής σεξουαλικής επαφής. Τα ερωτικά βοηθήματα επίσης μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στην επιφάνειά τους και να προκληθεί λοίμωξη κατά τη χρήση τους.

  Γενικότερα, ο ιός μπορεί να προσβάλλει τον οργανισμό μας εάν έρθουμε σε επαφή με επιμολυσμένη επιφάνεια, σωματικά υγρά ή βλεννογόνο. Για παράδειγμα, το ξύρισμα ή η σωματική τριβή στον πρωκτό κατά την επαφή μπορούν να γίνουν αιτίες μεταφοράς του ιού.

  Πώς θα καταλάβω ότι έχω κονδυλώματα πρωκτού; Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό HPV, εμφανίζει τα κονδυλώματα, δηλαδή οζίδια τα οποία εκδηλώνονται πάνω και μέσα στον πρωκτό. Στην αρχή, είναι μη αντιληπτά λόγω του μικρού μεγέθους τους. Ωστόσο, αυτά με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και μπορούν να γίνουν ψηλαφητά. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την πάθηση είναι :

  Είμαι gay. Πόσες πιθανότητες έχω να αναπτύξω κονδυλώματα πρωκτού;

  Όπως προαναφέρθηκε, οι gay είναι πιο επιρρεπείς στα κονδυλώματα πρωκτού, λόγω της τακτικής σεξουαλικής επαφής μέσω του πρωκτού.

  Ακόμα περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν έχουν οι gay οροθετικοί, δηλαδή όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV. Αυτό συμβαίνει διότι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων αυτών δεν μπορεί να εμποδίσει τον ιό HPV από το να εισέλθει και να αναπτυχθεί στον οργανισμό.

  Επίσης παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν αρκετά τις πιθανότητες να αποκτήσει κάποιος κονδυλώματα πρωκτού είναι:

  • Το κάπνισμα
  • Η μη χρήση προφυλακτικού
  • Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων

  Μάλιστα, οι ηλικίες άνω των 50 ετών και όσοι λαμβάνουν αγωγές με φάρμακα που αναστέλλουν το ανοσοποιητικό είναι αρκετά ευάλωτοι στον ιό.

  Σε ποιον γιατρό θα πρέπει να πάω και πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

  Τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων του πρωκτού γίνεται από τον πρωκτολόγο χειρουργό. Κατά τη διάγνωση, θα ακολουθήσουν εξετάσεις όπως η δακτυλική εξέταση, το Test Pap πρωκτού και η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.

  Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας αφορά σε μια σημαντική εξέταση, καθώς εντοπίζει προκαρκινικές βλάβες και ταυτόχρονα θεραπεύει τις HPV αλλοιώσεις με τη μέθοδο του καυτηριασμού. Οι τεχνικές καυτηριασμού των κονδυλωμάτων ποικίλλουν. Μπορούν να γίνουν με κρυοπηξία, Laser, υπέρηχους, ραδιοσυχνότητες κ.α. Οι μέθοδοι αυτές είναι ισάξια αποτελεσματικές, ωστόσο καθοριστικής σημασίας είναι η εμπειρία του γιατρού που τις διενεργεί.

  Επικοινωνία Επικοινωνία