Κονδυλώματα Πρωκτού και Δυσπλασίες Πρωκτού σε Gay

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Είναι γνωστό ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα πρωκτού και πλακώδες καρκίνωμα στον πρωκτό (Anal Squamous Cell Carcinoma – ASCC). Τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού παρουσιάζει μία συνεχή αύξηση γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, που απαιτεί την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης του συγκεκριμένου καρκίνου σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι άντρες και γυναίκες που ζουν με τον HIV έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του πρωκτού σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, αλλά το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι οροθετικοί gay και bisexual.

  Πριν μερικούς μήνες δημοσιεύτηκε μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sydney, η οποία έδειξε ότι οι gay και bisexual άντρες οι οποίοι έχουν κονδυλώματα περιπρωκτικά ή ενδοπρωκτικά, έχουν και αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν τη λεγόμενη υψηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία στον πρωκτό (Anal High Grade Squamous Intraepithelial Lesion – HSIL/HGSIL). Η συγκεκριμένη αλλοίωση αποτελεί προκαρκινική βλάβη, καθώς εξελίσσεται σε καρκίνο του πρωκτού σε ένα ποσοστό 10-15% μέσα σε χρονικό διάστημα 3-5 ετών.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Οι περισσότεροι καρκίνοι στον πρωκτό, αλλά και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις σχετίζονται με λοίμωξη από ογκογόνα (υψηλού κινδύνου) στελέχη του ιού HPV. Τα πιο συχνά από αυτά είναι τα στελέχη 16 και 18, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη υψηλού κινδύνου στελέχη του HPV (High Risk HPV Types). Η λοίμωξη με στελέχη χαμηλού κινδύνου όπως τα 6 και 11 που προκαλούν τα κονδυλώματα σπανίως προκαλεί καρκίνο στον πρωκτό. Παρόλα αυτά άνθρωποι με HPV λοίμωξη χαμηλού κινδύνου στον πρωκτό που αναπτύσσουν κονδυλώματα πρωκτού έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του πρωκτού καθώς είναι πολύ πιθανό εκτός από τα στελέχη χαμηλού κινδύνου να συνυπάρχει και λοίμωξη από ογκογόνα στελέχη (υψηλού κινδύνου).

  Στη συγκεκριμένη μελέτη από την Αυστραλία αναδείχθηκε ότι η πιθανότητα να συνυπάρχουν προκαρκινικές βλάβες (δυσπλασίες πρωκτού) σε gay και bisexual που έχουν εμφανίσει κονδυλώματα πρωκτού είναι σημαντική, άσχετα από την ηλικία των πασχόντων, το HIV status, το κάπνισμα και τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων. Μάλιστα περισσότερο από τα 2/3 των οροθετικών gay και bisexual που είχαν περιπρωκτικά κονδυλώματα διαγνώστηκαν ταυτόχρονα και με HSIL πρωκτού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του πρωκτού και προκαρκινικές αλλοιώσεις όλων των gay και bisexual που παρουσιάζουν κονδυλώματα στον πρωκτό. Και μάλιστα αυτό ισχύει τόσο για τα περιπρωκτικά κονδυλώματα, όσο και για τα ενδοπρωκτικά.

  Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η πιθανότητα ένα «κονδύλωμα πρωκτού» να είναι δυσπλασία. Οι αυστραλοί μελετητές βρήκαν ότι μία στις επτά βιοψίες από βλάβες που στην πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας αναγνωρίστηκαν ως κονδυλώματα πρωκτού, τελικά στην ιστολογική εξέταση αποδείχθηκε ότι ήταν προκαρκινικές βλάβες. Επίσης στην αναφερόμενη μελέτη τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων που είχαν ενδοπρωκτικά κονδυλώματα δεν γνώριζαν τίποτα για το πρόβλημά τους.

  Πρόσφατα αποδείχθηκε από μία άλλη πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ σε οροθετικούς, ότι η καταστροφή των υψηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων του πρωκτού (HSIL) έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κινδύνου νόσησης από καρκίνο του πρωκτού. Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που διακόπηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών πριν καν ολοκληρωθεί.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Ο προσυμπτωματικός έλεγχος των ομάδων υψηλού κινδύνου γίνεται με 3 κυρίως τρόπους:

  Μέσω αυτών των 3 διαγνωστικών εργαλείων αναγνωρίζονται οι δυνητικά επικίνδυνες βλάβες και με τη βοήθεια της πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας εντοπίζονται με μεγάλη ακρίβεια. Στη συνέχεια λαμβάνονται τεμάχια από τις ύποπτες βλάβες τα οποία αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. Εάν η ιστολογική εξέταση αναδείξει ότι όντως οι βλάβες αυτές είναι προκαρκινικές, τότε θα πρέπει να διενεργηθεί καταστροφή των ανωτέρω βλαβών για να μειωθεί όπως προαναφέρθηκε η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πρωκτού.

  Η καταστροφή των προκαρκινικών αλλοιώσεων του πρωκτού μπορεί να εκτελεστεί με διάφορες τεχνικές, φαρμακευτικές, χημικές ή τεχνικές που χρησιμοποιούν κάποιου είδους ενέργεια. Οι μορφές ενέργειας μπορεί να είναι ο ηλεκτρισμός, οι ραδιοσυχνότητες, οι υπέρυθρες, το Laser και άλλες. Μία από τις πιο σύγχρονες τεχνικές καταστροφής των HSIL αλλοιώσεων είναι το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Πρόκειται για μία τεχνική που σε έμπειρα χέρια έχει άριστα αποτελέσματα όσον αφορά στην πλήρη καταστροφή των HPV βλαβών, είναι σύντομη, αναίμακτη και ανώδυνη. Γίνεται συνήθως υπό τοπική αναισθησία και στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κατευθείαν στο καθημερινό του πρόγραμμα, ενώ μπορεί να κάνει μπάνιο από την επόμενη κιόλας μέρα.

  Η τεχνική της εξάχνωσης των κονδυλωμάτων πρωκτού αλλά και των δυσπλασιών (προκαρκινικών αλλοιώσεων) του πρωκτού με Laser διοξειδίου του άνθρακα εκτελείται στην Κλινική Laser Surgery με επιτυχία σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της Laser Surgery μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ακόμη και την πιο δύσκολη περίπτωση HPV λοίμωξης του πρωκτού. Συνήθως η διαδικασία αυτή εκτελείται στο χώρο της Laser Surgery και σπανίως, όταν οι βλάβες είναι πάρα πολλές και πολύ μεγάλες, μπορεί να απαιτηθεί η επέμβαση να πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία σε Κλινική.

  Συμπερασματικά η παρουσία κονδυλωμάτων πρωκτού, τόσο ενδοπρωκτικών όσο και περιπρωκτικών μπορεί να είναι χρήσιμη προσθήκη στη διαστρωμάτωση του κινδύνου πρωκτικών ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών (δυσπλασιών του πρωκτού) σε οροθετικούς gay και bisexual. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος των ομάδων υψηλού κινδύνου με τις μεθόδους πρόληψης και κυρίως με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του πρωκτού.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811