αφαίρεση ελιάς

Αφαίρεση Ελιάς

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η αφαίρεση ελιάς είναι μια συχνή διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται είτε για αισθητικούς είτε για ιατρικούς λόγους. Οι σπίλοι, όπως είναι η επίσημη ονομασία των ελιών, αποτελούν μικρές κηλίδες που παρατηρούνται σε διάφορα μέρη του σώματος, είτε μεμονωμένα είτε ομαδοποιημένα. Εμφανίζονται κυρίως κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία ή υπάρχουν εκ γενετής, ενώ ποικίλουν όσον αφορά στο χρώμα (αποχρώσεις του καφέ έως και μαύρο) και στη μορφή.

  Η παρουσία ελιών στο ανθρώπινο δέρμα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και, τις περισσότερες φορές, δεν είναι επικίνδυνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, όπου η μορφολογία τους κρίνεται υψηλού κινδύνου, οι ελιές πρέπει να ελέγχονται ετησίως.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν 10 έως 40 σπίλους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μερικοί από τους οποίους μπορούν να αλλάξουν σε εμφάνιση με το πέρασμα των χρόνων.

  Ποια είναι τα είδη ελιάς (σπίλων);

  Οι βασικές κατηγορίες ελιάς (σπίλων) διακρίνονται στις εξής τρεις:

  • Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι: Πρόκειται για τους εκ γενετής σπίλους. Συνήθως είναι ακίνδυνοι, αν είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Αν όμως οι σπίλοι έχουν μεγάλο μέγεθος μπορούν να εξελιχθούν σε μελάνωμα.
  • Επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι: Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Έχουν μικρό μέγεθος και συνήθως προκύπτουν σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Άτυποι σπίλοι: Πρόκειται κυρίως για κληρονομικούς σπίλους και παρότι είναι καλοήθεις τα χαρακτηριστικά τους παραπέμπουν σε μελάνωμα. Ανάλογα με τον αριθμό τους, αυξάνεται και ο βαθμός επικινδυνότητάς τους. Η παρακολούθηση και η αφαίρεση τους συστήνεται αν υπάρχει υποψία μελανώματος.

   

  Καλοήθης ή Κακοήθης Ελιά;

  Οι περισσότερες ελιές δεν είναι κακοήθεις. Παρόλα αυτά, ο τακτικός έλεγχος, ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά ή/και μάτια, είναι κρίσιμης σημασίας για την έγκαιρη αναγνώριση ενδεχόμενης κακοήθειας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι ελιές που παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες ή προκαλούν πόνο, φαγούρα και αιμορραγία, πρέπει να ελέγχονται από εξειδικευμένο γιατρό.

  Συγκεκριμένα, μια ελιά μπορεί να κριθεί επικίνδυνη, αν πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ασυμμετρία – Το μισό τμήμα της ελιάς διαφέρει από το άλλο.

   

  • Σχήμα των ορίων – Τα όρια της ελιάς δεν έχουν ομοιόμορφο σχήμα.

   

  • Χρώμα – Παρατηρούνται διαφορετικά χρώματα (διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ ή μαύρο).

   

  • Διάμετρος – Η διάμετρος της ελιάς είναι μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά.

   

  • Εξέλιξη – Αλλαγή του χρώματος, της υφής, του σχήματος της ελιάς ή γενικότερα οτιδήποτε διαφορετικό παρατηρηθεί σε αυτή.

   

  Στην περίπτωση που η ελιά παρουσιάζει μερικά ή όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά (πιο συχνά πάνω από 2), ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει σε ιατρικό έλεγχο.

   

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

   

  Αφαίρεση Ελιάς – Μέθοδοι

  Μια καλοήθης ελιά δε χρειάζεται να αφαιρεθεί, εκτός και αν το άτομο επιθυμεί την αφαίρεσή της για λόγους αισθητικής βελτίωσης.
  Στην περίπτωση που ο σπίλος είναι κακοήθης ή βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να τραυματιστεί (π.χ. στην παλάμη του χεριού), η αφαίρεσή του θεωρείται αναγκαία και πραγματοποιείται με 3 μεθόδους:

   

  Αφαίρεση με laser

  Μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο όταν έχει βεβαιωθεί ότι η ελιά είναι καλοήθης. Επιλέγεται όταν η αφαίρεση γίνεται για αισθητικούς λόγους, καθώς ο σπίλος αφαιρείται επιφανειακά και δεν αφήνει ουλή.

   

  Αφαίρεση ελιάς κατά εφαπτομένη (Shaving)

  Σε μερικές ελιές η επιφάνειά τους που προεξέχει μπορεί να αφαιρεθεί με λεπίδα, αφού εφαρμοστεί τοπική αναισθησία (ξυλοκαΐνη).

   

  Χειρουργική αφαίρεση

  Επιλέγεται σε περίπτωση υποψίας ότι η ελιά μπορεί να είναι κακοήθης ή όταν αυτή είναι επίπεδη. Αφού χορηγηθεί τοπική αναισθησία (ξυλοκαΐνη), η ελιά αφαιρείται ολόκληρη μαζί με μέρος του περιβάλλοντα ιστού και στη συνέχεια στέλνεται για παθολογοανατομικό έλεγχο (βιοψία). Μετά την αφαίρεση πραγματοποιούνται ράμματα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ουλή εξαρτάται από το βάθος και το μέγεθος της ελιάς, τον τρόπο αφαίρεσης και την ικανότητα επούλωσης του κάθε οργανισμού.

   

  Κόστος Αφαίρεσης Ελιάς

  Το κόστος αφαίρεσης καθορίζεται σύμφωνα με το μέγεθος της ελιάς, τη βλάβη, την εντόπισή της, την ηλικία του ασθενούς και την αναισθησία που θα απαιτηθεί για τη διενέργεια της διαδικασίας. Σε γενικές γραμμές το κόστος για αφαίρεση ελιάς είναι προσιτό. Η αφαίρεση ελιάς γίνεται στο χώρο της Laser Surgery εύκολα, ανώδυνα και σύντομα (μέσα σε 5 λεπτά).

   

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811