πόνος στον πρωκτό

Πόνος Στον Πρωκτό: Τι Μπορεί Να Σημαίνει;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Μια ιδιαίτερα συχνή κατάσταση αποτελεί ο πόνος στον πρωκτό, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες αλλά και εκλυτικούς παράγοντες.
  Ορισμένες παθήσεις όπως είναι οι θρομβωμένες αιμορροΐδες, το περιεδρικό απόστημα και η ραγάδα πρωκτού συνιστούν τις συχνότερες αιτίες για τον πόνο στον πρωκτό, παθήσεις που τις περισσότερες φορές μπορούν εύκολα να διαγνωστούν, ακόμα και από ένα χειρουργό με μικρή εμπειρία. Ωστόσο, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου τα συμπεράσματα μοιάζουν να είναι ασφαλή, ο πάσχοντας δε θα πρέπει ποτέ να εφησυχάζει και να αναβάλλει την επίσκεψή του στον γιατρό. Πολλές φορές, μια πάθηση του πρωκτού παρουσιάζει χαρακτηριστικά που μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση με κάποια άλλη πάθηση και να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση. Έτσι, η κατάλληλη αξιολόγηση από εξειδικευμένο ιατρό αποτελεί το κλειδί για τη σωστή διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο στον πρωκτό.

  Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις ή παράγοντες που οδηγούν πόνο στον πρωκτό;

  Οι συνηθέστερες παθήσεις ή/ και παράγοντες που οδηγούν πόνο στον πρωκτό είναι οι ακόλουθες:

  Αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια) – Αποτελεί την κύρια αιτία πόνου στον πρωκτό, ιδιαίτερα στην περίπτωση της θρομβωμένης εξωτερικής αιμορροΐδας. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την κένωση και, ανάλογα με το βαθμό της κατάστασης, κατά την θέση καθίσματος. Πολύ συχνά οι αιμορροΐδες προκαλούν και αίμα στα κόπρανα. Το στάδιο της αιμορροϊδοπάθειας είναι αυτό που θα ορίσει εάν ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή αν θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή.

  Ραγάδα πρωκτούΕίναι η μικρή ρήξη (σκίσιμο) που συμβαίνει στον βλεννογόνο του πρωκτού και συνοδεύεται από έντονο πόνο κατά τη διαδικασία της αφόδευσης αλλά κυρίως μετά από αυτήν. Βασική αιτία της ραγάδας πρωκτού είναι η δυσκοιλιότητα. Για τη συντηρητική θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου, ο ασθενής ακολουθεί ειδικό διατροφικό πρόγραμμα και φαρμακευτική αγωγή για τη διόρθωση της δυσκοιλιότητας, ενώ εφαρμόζει ειδικές αλοιφές, με σκοπό την επούλωση της ραγάδας. Με αυτόν τον τρόπο, συνήθως η ανακούφιση από τον πόνο στον πρωκτό επέρχεται σύντομα. Εάν διαπιστωθεί ανθεκτικότητα στη συντηρητική αγωγή τότε αποφασίζεται η χειρουργική επέμβαση (κλασική ή με Laser).

  Περιεδρικό απόστημα – Το απόστημα του πρωκτού είναι το αποτέλεσμα βακτηριακής (συνήθως) λοίμωξης η οποία προκαλεί μία κοιλότητα που περιέχει πύον. Εκτός από τον έντονο πόνο και το οίδημα (πρήξιμο) στον πρωκτό, το περιεδρικό απόστημα μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό, ρίγος και έντονη εφίδρωση, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Βασικός και απαραίτητος τρόπος θεραπείας της πάθησης είναι η διάνοιξη του αποστήματος και η παροχέτευση του πυώδους υγρού. Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς, Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός, εφαρμόζει την τεχνική Laser με χρήση διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) προσφέροντας μια νέα πιο σύγχρονη αντιμετώπιση του αποστήματος, η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 10 λεπτά, είναι ανώδυνη και αναίμακτη, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα, συνεχίζοντας όλες τις δραστηριότητές του φυσιολογικά.

  Περιεδρικό συρίγγιο – Αποτελεί τον χρόνιο τύπο του αποστήματος (φλεγμονή περιπρωκτικών αδένων), ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί με ένα βύθιο πόνο στον πρωκτό καθώς και με εκροή πυώδους ή εντερικού υγρού από το έξω στόμιο του συριγγίου. Ανάλογα με το περιστατικό, επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι:

  • Χειρουργική επέμβαση και δημιουργία κρημνού
  • Χειρουργική αφαίρεση και εφαρμογή seton
  • Τεχνική Lift
  • Εξάχνωση των συριγγίων ενδοσκοπικά με Laser (μέθοδος Filac)
  • Τεχνική VAAFT

  Τραυματισμός στον πρωκτό κατά την πρωκτική σεξουαλική επαφή – Ο εξειδικευμένος ιατρός αξιολογεί την έκταση της βλάβης που έχει προκληθεί από τον τραυματισμό και ορίζει τη μέθοδο αντιμετώπισης. Η πρωκτική σεξουαλική επαφή, εκτός από αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού όταν δε γίνεται σωστά, αυξάνει και το ρίσκο για λοίμωξη με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πολλά από τα οποία οδηγούν σε πόνο στον πρωκτό.

  Λοίμωξη με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στον πρωκτό – Η λοίμωξη του πρωκτού με κάποιο νόσημα που μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής, τις περισσότερες φορές, εκτός των άλλων προκαλεί και πόνο στον πρωκτό. Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να προσβάλουν την περιοχή του πρωκτού περιλαμβάνουν:

  Η θεραπεία εκλογής κρίνεται ανάλογα με τον τύπο του νοσήματος, το μέγεθος του προβλήματος, την ηλικία, καθώς και τη γενική υγεία του ασθενούς.

  Ποιος γιατρός μπορεί να αξιολογήσει κατάλληλα τον πόνο στον πρωκτό και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτόν;

  Ο πρωκτολόγος είναι ο γιατρός που μπορεί να αξιολογήσει κατάλληλα τον πόνο στον πρωκτό και να θέσει τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας. Καθότι τα συμπτώματα διαφορετικών πρωκτικών παθήσεων συχνά ομοιάζουν το ένα με το άλλο, ένας έμπειρος και πλήρως καταρτισμένος πρωκτολόγος είναι σε θέση να εντοπίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κατάστασης και να διαχειριστεί εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση.

  Ο ασθενής που αντιμετωπίζει πόνο στον πρωκτό, θα πρέπει να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

  • Ο πόνος συνοδεύεται από πρωκτορραγία (αιμορραγία από την πρωκτική περιοχή)
  • Παρουσιάζεται επιδείνωση ή σταθερότητα του πόνου χωρίς υποχώρηση
  • Εντοπίζεται κάποια διόγκωση ή ψηλαφητή μάζα στον πρωκτό
  • Ο πόνος συνυπάρχει με φαγούρα στον πρωκτό
  • Ο ασθενής παρατηρεί αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου ή αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαδικασία της κένωσης
  • Ο πόνος στον πρωκτό συνοδεύεται από εκροή πυώδους υγρού ή βλέννης από τον πρωκτό.

   

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811