Κύστη Κόκκυγος Αρχικό Στάδιο

Κύστη Κόκκυγος – Αρχικό Στάδιο

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η κύστη κόκκυγος είναι μία από τις συχνότερες δερματικές παθήσεις σε άνδρες νεαρής ηλικίας, 15 έως 30 ετών. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται στη μεσογλουτιαία περιοχή, στο τέλος του κόκκυγα. Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονή καθώς περιέχει πύον και εγκλωβισμένες τρίχες, μια κατάσταση που μοιάζει αρκετά με τον δοθιήνα (καλόγερος), το οζίδιο που δημιουργείται μετά από φλεγμονή των θυλάκων της τρίχας.

  Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια πάθηση άρρηκτα συνδεδεμένη με την λανθασμένη στάση σώματος που έχουμε όταν καθόμαστε, αλλά και με την συνεχόμενη καθιστική ζωή. Υπάρχουν φυσικά διάφοροι παράγοντες που κάνουν πιο πιθανή την ανάπτυξή της, όπως η έντονη τριχοφυΐα και ο ιδρώτας, η πίεση που ασκείται από το μεγάλο σωματικό βάρος κ.α.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Κύστη κόκκυγος: Αρχικό στάδιο – Πώς μπορούμε να την αντιληφθούμε;

  Ένα από τα χαρακτηριστικά της κύστης κόκκυγος είναι η λανθάνουσα ύπαρξή της στο αρχικό στάδιο. Είναι πολύ πιθανό να είναι ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην γνωρίζει ότι πάσχει από την κύστη.

  Τις περισσότερες φορές όμως παρουσιάζονται κάποια ήπια συμπτώματα τα οποία μπορούν να προδώσουν την ύπαρξή της:

  • Εξόγκωμα/πρήξιμο στο τελείωμα του κόκκυγα
  • Ερυθρότητα
  • Πόνος
  • Εκροή πυώδους υγρού, συχνά με δυσάρεστη οσμή

  Η κύστη κόκκυγος μετά το αρχικό της στάδιο, μπορεί να ακολουθήσει δύο πορείες. Η πρώτη αποτελεί την οξεία φάση, η οποία εκδηλώνεται με εντονότερα συμπτώματα φλεγμονής και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και πυρετός. Η δεύτερη αποτελεί τη χρόνια φάση, κατά την οποία τα συμπτώματα της φλεγμονής είναι επαναλαμβανόμενα, με εξάρσεις και υφέσεις.

  Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η κύστη κόκκυγος από το αρχικό στάδιο;

  Παρατηρούμε πολύ συχνότερα περιστατικά, όπου η κύστη κόκκυγος αντιμετωπίζεται όταν φέρει έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα, παρά ήπια. Με λίγα λόγια, ο ασθενής απευθύνεται σε γιατρό όταν η πάθηση έχει επιδεινωθεί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή:

  • Το αρχικό στάδιο της κύστης ξεκινάει ασυμπτωματικά
  • Ο ασθενής αμελεί να επισκεφτεί τον ειδικό ή διακατέχεται από αισθήματα ντροπής και φόβου
  • Υπάρχει ελλιπής ή λανθασμένη ενημέρωση του ασθενούς ως προς τους τρόπους θεραπείας της κύστης

  Στην πραγματικότητα, οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας επιτρέπουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται. Η εφαρμογή της θεραπείας από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα όταν η κύστη βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, όχι μόνο ανακουφίζει αλλά προλαμβάνει τη δημιουργία αποστήματος και τις μόνιμες βλάβες στους ιστούς της περιοχής. Έτσι, ο ασθενής δε θα χρειαστεί να βιώσει την έντονη δυσφορία της οξείας φάσης αλλά ούτε και τον φαύλο κύκλο συμπτωμάτων που προκαλεί η χρόνια φάση.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αντιμετώπιση κύστης κόκκυγος στο αρχικό στάδιο

  Η κύστη κόκκυγος, είτε βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είτε όχι, συνιστάται να θεραπεύεται με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι προσφέρουν άμεση ανακούφιση στον ασθενή, μειωμένες πιθανότητες να ξαναδημιουργηθεί η κύστη και αυθημερόν επιστροφή στο σπίτι.

  Πολλοί ασθενείς στο άκουσμα της επεμβατικής και χειρουργικής θεραπείας υποθέτουν ότι γίνεται χρήση του γνωστού νυστεριού. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι ασθενείς δυσανασχετούν και δεν επικοινωνούν με εξειδικευμένο γιατρό – πρωκτολόγο, παρά μόνο όταν χειροτερεύουν αρκετά τα συμπτώματα.

  Οι σύγχρονες μέθοδοι βέβαια δεν περιλαμβάνουν σε κανένα επίπεδο το νυστέρι. Η χρήση laser πλέον είναι πολύ πιο διαδεδομένη, ασφαλής, με άριστα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

  Ας δούμε τις τρεις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας της κύστης κόκκυγα:

  Μέθοδος LAD ( Laser Abscess Drainage)

  Η μέθοδος LAD επιλέγεται στα περιστατικά της οξείας φάσης της κύστης κόκκυγος. Δίνεται προτεραιότητα στη διάνοιξη της κύστης μέσω Laser και της παροχέτευσης του πύου. Έτσι, υποχωρεί άμεσα η φλεγμονή και ο πόνος. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 10 λεπτά.

  Μέθοδος FiLaC ( Fistula Laser Closure)

  Η μέθοδος FiLaC χρησιμοποιείται κυρίως για την χρόνια φάση της κύστης και αποτελεί μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους που εφαρμόζονται. Η τεχνική που χρησιμοποιεί ονομάζεται φωτοπηξία και θεραπεύει την κύστη χωρίς καμία τομή, με την εκ των έσω καταστροφή της κύστης με ακτινοβολία Laser. Η κύστη αρχικά χαρτογραφείται, ώστε να αναγνωριστεί η ακριβής ανατομία της κύστης και των συριγγίων και στη συνέχεια η παλμική εκπομπή Laser βοηθά στην εξάχνωση των ιστών της κύστης.

  Η ακρίβεια της τεχνικής FiLaC αφήνει τους υγιείς ιστούς ανέπαφους. Η διαδικασία είναι αναίμακτη, διαρκεί από 10 έως 20 λεπτά, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία ουλών, που επιτρέπει στον ασθενή ακόμα και το μπάνιο από την πρώτη μέρα.

  Μέθοδος LaPsiT (Laser Pilonidal Sinus Treatment) με Laser CO2

  Η χρήση του Laser του διοξειδίου του άνθρακα εφαρμόζεται επίσης στις περιπτώσεις της χρόνιας φάσης της κύστης. Αντίστοιχα με την LAD της οξείας φάσης, η LaPsiT προσφέρει άμεση ανακούφιση από τη φλεγμονή της κύστης και υπόσχεται ταχεία επούλωση και μηδενική αιμορραγία.

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία