Τσούξιμο στον Πρωκτό

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το τσούξιμο στον πρωκτό είναι μια πολύ συχνή κατάσταση. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσφορία στην πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή, καθώς οι παθήσεις του πρωκτού αν και συνήθως ήπιες και ακίνδυνες είναι αρκετά συχνές. Η δυσφορία μπορεί να εκδηλωθεί είτε με το τσούξιμο είτε με πόνο και φαγούρα στον πρωκτό, ενώ τα αίτια των ενοχλήσεων αυτών ποικίλλουν. Οι πιο συχνές αίτιες που προκαλούν τσούξιμο στον πρωκτό είναι: η ραγάδα πρωκτού, το περιεδρικό απόστημα, οι αιμορροΐδες, η μόλυνση του πρωκτού με τον ιό HPV (κονδυλώματα πρωκτού, δυσπλασίες πρωκτού), οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις καθώς και το πρωκτικό σεξ.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Ραγάδα πρωκτού

  Η ραγάδα δακτυλίου ή ραγάδα πρωκτού είναι μία ρωγμή (σκίσιμο) στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα και προκαλείται συνήθως από τα σκληρά κόπρανα και τη δυσκοιλιότητα. Στη ραγάδα η διέλευση των κοπράνων είναι επώδυνη και συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία, προκαλώντας δυσφορία και επηρεάζοντας δυσμενώς την ποιότητα ζωής του ατόμου. Τα κύρια συμπτώματα της ραγάδας του πρωκτού περιλαμβάνουν δυσφορία, κνησμό, πόνο με τις κινήσεις του εντέρου καθώς και αιμορραγία σε μερικές περιπτώσεις.

  Ενώ πολλές ραγάδες πρωκτού επουλώνονται από μόνες τους ή με συντηρητική παρέμβαση όπως αλλαγές της διατροφής και ποικίλες θεραπείες στο σπίτι, οι βαθύτερες ραγάδες που επιμένουν απαιτούν χειρουργική θεραπεία από έναν εξειδικευμένο ιατρό-πρωκτολόγο.

  Ειδικότερα, σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας η χειρουργική επέμβαση αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής. Η θεραπεία με Laser για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού αποτελεί μια νέα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αναίμακτη και ανώδυνη, ενώ ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται και ο ελάχιστος χρόνος διενέργειάς της και οι μηδενικές παρενέργειες που επιφέρει καθώς διατηρείται άθικτος ο πρωκτικός σφικτήρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μετά την διενέργεια της θεραπείας Laser για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του συνήθειες άμεσα.

  Περιεδρικό Απόστημα

  Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις, η οποία σχηματίζεται κοντά στην περιοχή του πρωκτού είτε στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα είτε στο ορθό και είναι συνήθως αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης των περιπρωκτικών αδένων. Ειδικότερα, πρόκειται για μία μολυσμένη κοιλότητα, η οποία είναι γεμάτη με πύον. Παρουσιάζεται περισσότερο στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας εμφάνισης τα 40 χρόνια. Το 50% των περιεδρικών αποστημάτων θα εξελιχθούν τελικά σε περιεδρικό συρίγγιο (χρόνια φάση της νόσου). Το απόστημα αποτελεί την οξεία και επώδυνη φάση της νόσου.

  Η συνηθέστερη αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος περιλαμβάνει την διάνοιξη του αποστήματος με νυστέρι και η παροχέτευση του πύου, μια διαδικασία πολύ επώδυνη, η οποία συνεπάγεται συχνές αλλαγές γάζας που εντείνουν τον πόνο και ταλαιπωρούν τον ασθενή, ενώ επιβραδύνουν το χρόνο επούλωσης και ανάρρωσης. Η τεχνική LAD (Laser Abscess Drainage) αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο αντιμετώπισης του περιεδρικού αποστήματος και αντικαθιστά την κλασική χειρουργική επέμβαση με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια θεραπεία ασφαλή, αναίμακτη και ανώδυνη. Ο χρόνος διενέργειας της είναι ελάχιστος (διαρκεί περίπου 10 λεπτά) και η πιθανότητα υποτροπών ελάχιστη. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αιμορροΐδες

  Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό. Ειδικότερα, οι αιμορροΐδες αποτελούν ανατομικό στοιχείο που εντοπίζονται ακριβώς κάτω από τους βλεννογόνους που καλύπτουν το κατώτερο μέρος του ορθού και του πρωκτού. Πρόκειται για αγγειακούς σχηματισμούς, που περιέχουν αρτηρίες και φλέβες και συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων. Σε περίπτωση που οι αιμορροΐδες διογκωθούν και αυξηθούν σε μέγεθος προκαλείται αιμορροϊδοπάθεια. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές.

  Στις θεραπευτικές επιλογές της αιμορροϊδοπάθειας συγκαταλέγεται η συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει τροποποίηση της διατροφής και φάρμακα από το στόμα ή/και τοπικά σε μορφή αλοιφής ή κρέμας. Σε περίπτωση αποτυχίας της όμως, ο μόνος τρόπος να για να λυθεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων είναι η επεμβατική-χειρουργική θεραπεία με μεθόδους όπως το κλασικό χειρουργείο ή σύγχρονη τεχνική αιμορροϊδοπλαστικής LHP® με την χρήση Laser.

  Η αιμορροϊδοπλαστική LHP®, φέρει πεδίο εφαρμογής σε μια πληθώρα περιπτώσεων αιμορροϊδοπάθειας από το πρώτο έως σχεδόν το πιο προχωρημένο στάδιο. Η ενέργεια Laser στοχεύει τους αιμορροϊδικούς όζους, απομονώνει αυτόν που χρήζει θεραπείας και προκαλεί άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού και των αγγείων που τον τροφοδοτούν με αίμα, χωρίς να προσβάλλει το βλεννογόνο και τους σφιγκτήρες του πρωκτού. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο επιτυγχάνεται άμεση ανάσχεση της αιμορραγίας, μειώνεται το μέγεθος των αιμορροϊδικών όζων και υποχωρούν τα ενοχλητικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας. Με το πέρας της επέμβασης, οι όζοι σταδιακά συρρικνώνονται και ο νέος συνδετικός ιστός που αναπτύσσεται διατηρεί τις αιμορροΐδες σε υγιή κατάσταση προστατεύοντας το σημαντικό τους ρόλο στην περιοχή του πρωκτού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μέθοδο ιδιαίτερα αποτελεσματική, ασφαλή, ανώδυνη και αναίμακτη. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά της τέλος συμπεριλαμβάνονται η προστασία του βλεννογόνου και του σφιγκτήρα, η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, η ταχύτητα ανάρρωσης καθώς και το γεγονός πως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα και στην εργασία του την επόμενη κιόλας ημέρα.

  Κονδυλώματα Πρωκτού

  Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), την πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Τα κονδυλώματα επηρεάζουν την περιοχή γύρω και μέσα στον πρωκτό, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθούν και στο δέρμα της γεννητικής και περιγεννητικής περιοχής. Εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικές κηλίδες, συχνά τόσο μικρές όσο ένα κεφάλι καρφίτσας. Μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά και να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή του πρωκτού.

  Αξίζει να σημειωθεί πως όταν υπάρχουν κονδυλώματα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνύπαρξης κονδυλωμάτων και στο εσωτερικό του πρωκτού. Για αυτό το λόγο, με σκοπό την πλήρη θεραπεία του προβλήματος είναι απαραίτητο όταν κάποιος άνθρωπος εμφανίσει κονδυλώματα περιπρωκτικά, να πραγματοποιείται έλεγχος και στο εσωτερικό του πρωκτού.

  Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τόσο των περιπρωκτικών, όσο και των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων, όπως επίσης και την ανίχνευση και αντιμετώπιση των προκαρκινικών δυσπλασιών του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας. Όλες οι παραπάνω βλάβες έχουν κοινό αιτιολογικό παράγοντα τον ιό HPV και επομένως η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι ενιαία από εξειδικευμένο χειρουργό-πρωκτολόγο. Η διάγνωση και αντιμετώπιση των βλαβών που οφείλονται στη λοίμωξη με τον ιό HPV (κονδυλωμάτων και δυσπλασιών του πρωκτού) πρέπει να γίνεται με την Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy, HRA).

  Ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική που προσφέρει μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα του πρωκτού. Μέσω της χρήσης του υπερπαλμικού Laser CO2 σε συνδυασμό με ειδικό μικροσκόπιο αναγνωρίζονται και εξαχνώνονται και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες και με αυτό τον τρόπο μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα υποτροπής των κονδυλωμάτων. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι πολλά. Ειδικότερα πρόκειται για μια τεχνική ανώδυνη, αναίμακτη, απλή και σύντομη, ασφαλή, έχει λογικό κόστος, δεν απαιτείται η λήψη αναλγητικών, μειώνονται τα ποσοστά υποτροπής και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του συνήθειες ήδη από την επόμενη ημέρα. Τέλος, πρόκειται για μια τεχνική που προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Δυσπλασία στον πρωκτό

  Οι δυσπλασίες του πρωκτού αποτελούν αλλοιώσεις των κυττάρων του πρωκτικού σωλήνα και του περιπρωκτικού δέρματος. Ειδικότερα, οι δυσπλασίες είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus), της συνηθέστερης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Ανάλογα με τον τύπο του ιού, προσδιορίζεται και η επικινδυνότητα των αλλοιώσεων:

  • Στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει προσβληθεί από στελέχη χαμηλής επικινδυνότητας του ιού HPV (Low Risk HPV Types), τότε οι κυτταρικές βλάβες συνήθως δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο και ονομάζονται χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις του πρωκτού. Σε αυτήν την κατηγορία αλλοιώσεων συμπεριλαμβάνονται και τα κονδυλώματα.
  • Ενώ στην περίπτωση που ο ασθενής έχει προσβληθεί με στελέχη υψηλής επικινδυνότητας του ιού HPV (High Risk HPV Types), τότε μπορεί να εμφανίσει υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις του πρωκτού, οι οποίες ονομάζονται και δυσπλασίες. Οι δυσπλασίες θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες, καθώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες (σε σχέση με τις χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις) να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού.

  Η θεραπεία για τις δυσπλασίες του πρωκτού επιτυγχάνεται με τον καυτηριασμό, όπου αυτές εξαλείφονται και έτσι παύει η εξέλιξή τους. Ο καυτηριασμός μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την περίπτωση, το μέγεθος των δυσπλασιών, τον αριθμό τους και την προτίμηση του/της ιατρού. Οι μέθοδοι καυτηριασμού περιλαμβάνουν:

  • Laser
  • Κρυοπηξία
  • Ηλεκτροδιαθερμία
  • Ραδιοσυχνότητες
  • Argon Plasma
  • Υπέρηχοι
  • Υπέρυθρες
  • Hyfrecation

  Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

  Οι Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα μολυσματικών ασθενειών που είναι ευρέως διαδεδομένες σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, οξείες ή χρόνιες μολύνσεις αλλά και σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές σε εκατομμύρια ανθρώπους.
  Στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις περιλαμβάνονται κυρίως ο έρπητας του πρωκτού, η σύφιλη, τα χλαμύδια, η γονόρροια, το μυκόπλασμα, ο HPV, οι ηπατίτιδες Β και C και ο HIV. Σήμερα είναι γνωστοί περισσότεροι από 30 διαφορετικοί παθογόνοι οργανισμοί, όπως βακτηρίδια και ιοί, που ευθύνονται για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

  Οι Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω οποιουδήποτε τύπου σεξουαλικής επαφής ή μέσω επαφής με μολυσμένα υγρά του σώματος (σπέρμα, κολπικές εκκρίσεις, αίμα, σάλιο). Επιπλέον, μπορούν να μεταδοθούν και μέσω του αίματος (π.χ. μεταγγίσεις, επαφή με τραύματα, ανταλλαγή συρίγγων, τατουάζ,) ή με μεταμοσχεύσεις ιστών ή οργάνων και τέλος, με την άμεση διέλευση από τη μητέρα στο έμβρυο ή το βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.

  Η αντιμετώπιση των ΣΜΛ είναι φαρμακευτική και διαφοροποιείται ανάλογα με τον παθογόνο οργανισμό. Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τον ασθενή ο οποίος διαγιγνώσκεται με ΣΜΛ, να λαμβάνει αγωγή κι ο/η σύντροφος γιατί με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται η περαιτέρω μετάδοση των λοιμώξεων αυτών.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Πρωκτικό σεξ

  Tο πρωκτικό σεξ περιλαμβάνει κάθε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας που εμπλέκει την περιοχή του πρωκτού. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Διείσδυση στον πρωκτό με το πέος
  • Διείσδυση στον πρωκτό με δάχτυλα ή σεξουαλικά παιχνίδια, όπως δονητές

  Το διεισδυτικό πρωκτικό σεξ έχει υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΛ από πολλά άλλα είδη σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή η εσωτερική επένδυση του πρωκτού είναι πιο λεπτή σε σχέση με το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί εύκολα να τραυματιστεί, γεγονός που τον καθιστά πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Οι μικροτραυματισμοί μπορεί να εξελιχθούν σε μεγαλύτερα τραύματα-διαβρώσεις στον πρωκτό και να προκαλέσουν αίσθημα τσουξίματος. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση προτείνεται η χρήση προφυλακτικού όταν πραγματοποιείται πρωκτικό σεξ καθώς και ένα λιπαντικό με βάση το νερό, το οποίο διατίθεται στα φαρμακεία.

  Άλλες πιο σπάνιες αιτίες τσουξίματος στον πρωκτό

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν με το τσούξιμο του πρωκτού;

  Συνήθως το τσούξιμο στον πρωκτό δεν έρχεται μόνο του. Πολύ συχνά συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως τα εξής:

  Πώς αντιμετωπίζεται το τσούξιμο στον πρωκτό

  Για να θεραπευτεί το τσούξιμο στον πρωκτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίτιο που το προκαλεί. Αυτό μπορεί κάποιες φορές να σημαίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί κάποια επέμβαση στην περιοχή. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια γενικά μέτρα, τα οποία εάν εφαρμοστούν κατόπιν ιατρικής εξέτασης και οδηγίας μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα. Τα μέτρα αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Πρόσληψη ικανής ποσότητας νερού ημερησίως
  • Αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή
  • Αποφυγή παραμονής στην τουαλέτα για πάνω από 5 λεπτά
  • Αποφυγή χρήσης κινητών, tablets κλπ στην τουαλέτα
  • Σωστή υγιεινή του πρωκτού (ούτε ελλιπής, ούτε υπερβολική) με οδηγίες που θα σας δώσει ο εξειδικευμένος ιατρός
  • Εφαρμογή ειδικών κρεμών στον πρωκτό, ανάλογα με το πρόβλημα που προκαλεί το τσούξιμο
  • Χρήση βαμβακερών εσωρούχων και αποφυγή συνθετικών
  • Αποφυγή ξυσίματος του πρωκτού
  • Αποφυγή ξυρίσματος του περιπρωκτικού δέρματος. Η σωστή τακτική είναι η αποτρίχωση με Laser.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811