Αιμορροΐδες: Πόσες Ημέρες Διαρκούν Όταν Εμφανίζονται

Αιμορροΐδες: Πόσες Ημέρες Διαρκούν Όταν Εμφανίζονται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Αιμορροΐδες είναι τα αγγειακά δεμάτια που βρίσκονται εσωτερικά και εξωτερικά του πρωκτού. Ο ρόλος τους είναι η εγκράτεια των κοπράνων. Παρότι γεννιόμαστε με αιμορροΐδες, αυτές φυσιολογικά δεν μας προκαλούν κάποια ενόχληση. Όταν, όμως, αρχίζουν και διογκώνονται, τότε μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση, ερεθισμό ή ακόμη και αιμορραγία από το ορθό.

  Δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα διάρκειας της πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες ταλαιπωρούν λίγες ημέρες τον ασθενή και έπειτα υποχωρούν. Όταν, όμως, επιμείνουν και προκαλέσουν συμπτώματα σοβαρά και μόνιμα, θα πρέπει ο ασθενής να τις θεραπεύσει άμεσα. Ανάλογα με την περίπτωση και τη σοβαρότητα του περιστατικού, ακολουθείται συντηρητική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση για την ολοκληρωτική αποκατάσταση της λειτουργίας τους.

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αιμορροΐδες – Πρόληψη

  Ο τρόπος ζωής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αιμορροΐδες. Μερικές συμβουλές για να προληφθεί η πάθηση είναι:

  • Αποχή από τον καθιστικό τρόπο ζωής
  • Αποφυγή πίεσης κατά τη διάρκεια της αφόδευσης
  • Πρόσληψη άφθονου νερού
  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες
  • Τακτική σωματική άσκηση

  Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη δημιουργία των αιμορροΐδων;

  Αιμορροΐδες μπορεί να πάθει κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το να έχει προβλήματα υγείας ή όχι. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση, η οποία δε σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία. Ωστόσο, άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν αιμορροΐδες. Επίσης, αν ένα άτομο πάσχει από χρόνια δυσκοιλιότητα ή ταλαιπωρείται από διάρροιες, αυτό επηρεάζει σημαντικά την ομαλή λειτουργία των αιμορροΐδων. Τέλος το πολύωρο κάθισμα στην τουαλέτα αυξάνει τις πιθανότητες διόγκωσης των αιμορροΐδων.

  Αιμορροΐδες – Συμπτώματα 

  Τα κυριότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι ο πόνος και η ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού. Λόγω της θέσης τους, προκαλείται μεγάλη δυσαρέσκεια στην καθημερινότητα του ασθενή. Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του. Ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει, επίσης, πρήξιμο στις αιμορροΐδες του. Όταν είναι μεγάλη η διόγκωση, συνήθως γίνεται και πρόπτωση έξω από τον πρωκτό.

  Ένα πολύ σημαντικό σύμπτωμα, επίσης, είναι τα ίχνη αίματος (αίμα στα κόπρανα) που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Αντί για αίμα, μπορεί να προκληθεί, επίσης, παραγωγή βλέννας και έντονη φαγούρα στον πρωκτό. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξει ο ασθενής και στην περίπτωση που νιώσει υπερβολικό πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου. Αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ σοβαρό γιατί μπορεί να είναι ένδειξη θρόμβωσης εξωτερικής αιμορροΐδας. Σε αυτή την περίπτωση έχει γίνει ρήξη κάποιας φλέβας και το αίμα έχει ξεκινήσει να συσσωρεύεται με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου να προκληθεί θρόμβος. Όταν σχηματιστεί θρόμβος η άμεση διάνοιξη και παροχέτευση του θρόμβου ανακουφίζει ταχέως τον ασθενή από το σύμπτωμα του έντονου πόνου.

  Διάγνωση 

  Ο ασθενής θα χρειαστεί να επισκεφθεί εξειδικευμένο πρωκτολόγο ώστε να εξεταστεί λεπτομερώς η περιοχή του πρωκτού. Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλεται είναι: επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, δακτυλική εξέταση και ψηφιακή πρωκτοσκόπηση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αναδείξουν την σοβαρότητα της πάθησης και τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

  Θεραπεία

  Στις μέρες μας η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι συντηρητική εκτός εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα όπως αιμορραγία, πρόπτωση, οίδημα και πόνος, οπότε και θα πρέπει η πάθηση να αντιμετωπίζεται επεμβατικά. Υπάρχουν ποικίλες χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, ανάλογα με το βαθμό και την ένταση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία με Laser CO2 είναι μία θεραπευτική τεχνική χωρίς αίμα και πόνο που προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις διενέργειάς της.

  Επικοινωνία Επικοινωνία