αιμορροΐδες διάρκεια

Αιμορροΐδες – Πόσες Μέρες Κρατάνε;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Παρά την κοινή και λανθασμένη αντίληψη του κόσμου, οι αιμορροΐδες, δεν αποτελούν νόσο ή πάθηση. Αντίθετα, υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Πρόκειται για αγγειακούς σχηματισμούς που περιέχουν φλέβες και αρτηρίες και αποτελούν φυσικό στοιχείο της ανατομίας του πρωκτού. Ο σκοπός των αιμορροΐδων είναι να στεγανοποιούν την απόληξη του παχέος εντέρου ώστε να μην υπάρχουν διαρροές υγρών. Όμως, στις περιπτώσεις που λόγω πίεσης ή άλλων παραγόντων, οι αγγειακοί σχηματισμοί αυτοί διογκώνονται και ερεθίζονται, τότε προκαλούν γενική δυσκολία και αναστάτωση. Αυτό ακριβώς είναι που χαρακτηρίζεται ως «αιμορροΐδες» ή πιο σωστά αιμορροϊδοπάθεια, και παρατηρείται στην περιοχή του πρωκτού. Σημειώνεται πως η αιμορροϊδοπάθεια συναντάται πολύ συχνά στις δυτικές κοινωνίες και σε αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

  Πόσο διαρκούν οι αιμορροΐδες;

  H απάντηση σε αυτό ερώτημα εξαρτάται από τη σοβαρότητά τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αιμορροΐδες υποχωρούν από μόνες τους εντός ολίγων ημερών, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα πρησμένες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι αιμορροΐδες είναι αρκετά πρησμένες και δημιουργούν πιο σοβαρά και χρόνια προβλήματα. Οι μεγάλες αυτές αιμορροΐδες, είτε είναι εσωτερικές είτε εξωτερικές, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν χωρίς ιατρική παρέμβαση και σίγουρα διαρκούν περισσότερο χρόνο και προκαλούν έντονο πόνο και δυσφορία.

  Να σημειωθεί πως η αμορροϊδοπάθεια δύναται να εμφανιστεί ανά περιόδους. Στη περίπτωση που η αιμορροϊδοπάθεια παρατηρείται αρκετά συχνά ή στη περίπτωση που δεν υποχωρεί, τότε είναι αναγκαίο το ραντεβού με τον ιατρό προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της μόνιμης θεραπείας.

  Κατηγοριοποίηση αιμορροΐδων

  Οι εσωτερικές αιμορροΐδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, αναλόγως με το μέγεθος και την θέση τους στον πρωκτό. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι αιμορροΐδες που δεν εμφανίζονται εκτός του πρωκτού. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι αιμορροΐδες που εμφανίζονται εκτός του πρωκτού κατά τη διάρκεια της κένωσης, όμως μπορούν να αναταχθούν από μόνες τους μετά από αυτήν. Στη τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι αιμορροΐδες που προπίπτουν εκτός του πρωκτού κατά τη διάρκεια της κένωσης και μπορούν να αναταχθούν μόνο με τα δάκτυλα του ασθενούς. Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν οι αιμορροΐδες που βρίσκονται μόνιμα εκτός πρωκτού και δεν ανατάσσονται ούτε με τη βοήθεια των δακτύλων.

   

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811

  Αίτια και Συμπτώματα

  Οι αιμορροΐδες δύνανται να επιδεινωθούν εξαιτίας αρκετών παραγόντων. Ο κυριότερος και πιο συχνός παράγοντας είναι η δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στην κοιλιά προκειμένου να επιτευχθεί η κένωση. Επιπλέον, αιτίες εμφάνισης των αιμορροΐδων θεωρούνται η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή  (φρούτα και λαχανικά) και η έλλειψη άσκησης. Γενικότερα, έχει παρατηρηθεί πως η καθιστική ζωή επιβαρύνει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Παρόλα αυτά, η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί και υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως λόγου χάρη στην εγκυμοσύνη, εξαιτίας της πίεσης που δέχεται η περιοχή. Πιο συγκεκριμένα η διογκούμενη μήτρα πιέζει σταδιακά την κάτω κοίλη φλέβα προκαλώντας λίμναση του αίματος, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι αιμορροΐδες. Βέβαια, μετά το πέρας του τοκετού, η περιοχή συνήθως επανέρχεται στην πρότερη κατάστασή της. Άλλοι παράγοντες που «ενοχοποιούνται» για την εμφάνιση αιμορροΐδων είναι η ηλικία, ο χρόνιος βήχας, η παχυσαρκία, η συχνή άρση βαρών, η παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας για αρκετό χρόνο, το έντονο σφίξιμο κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και η κληρονομικότητα.

  Το κυριότερο και πιο προφανές σύμπτωμα είναι η πρόπτωση και η διόγκωση των αιμορροΐδων, εξαιτίας της ασκηθείσας πίεσης.  Δεν αποκλείεται ωστόσο να εμφανιστεί και αιμορραγία κατά την κένωση. Η ισχαιμία μπορεί να οδηγήσει και σε νέκρωση του δέρματος περιμετρικά των αιμορροΐδων.  Πρόσθετα συμπτώματα θεωρούνται η έκκριση βλέννας ή υγρών από τον πρωκτό, ο κνησμός, ο ερεθισμός και το αίσθημα ατελούς κένωσης των κοπράνων. Τέλος, ο πόνος και το αίσθημα βάρους στην ευρύτερη περιοχή του πρωκτού, συγκαταλέγονται στη συμπτωματολογία της αιμορροϊδοπάθειας.

  Ωστόσο, επειδή τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά και με άλλες ασθένειες και παθήσεις, σοβαρότερες, συνιστάται σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον ιατρό.

  Διάγνωση και Θεραπεία

  Το πρώτο βήμα για τη σωστή και έγκυρη διάγνωση είναι η λήψη του ιστορικού του ασθενούς από τον πρωκτολόγο. Στη συνέχεια, η κλινική εξέταση της περιοχής, (επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού και ψηφιακή πρωκτοσκόπηση) θα βοηθήσει τον πρωκτολόγο να κατατάξει την αιμορροϊδοπάθεια αλλά και τη βαρύτητά της. Είναι σημαντικό ο ιατρός να αποκλείσει τις πιθανότητες ραγάδας δακτυλίου και περιεδρικού αποστήματος, καθώς και του καρκίνου του πρωκτού, που έχουν κάποια κοινά συμπτώματα με τις αιμορροΐδες αλλά άλλη βαρύτητα.

  Η επιλογή της θεραπείας γίνεται από τον πρωκτολόγο αναλόγως με τη βαρύτητα της αιμορροΐδοπάθειας. Η πρώτη επιλογή είναι αυτή της συντηρητικής θεραπείας (φάρμακα από το στόμα ή/και τοπικές αλοιφές) σε συνδυασμό με σωστές πρακτικές στην τουαλέτα (σύντομος χρόνος παραμονής, πλύσιμο και όχι σκούπισμα με χαρτί, βαθύ κάθισμα κ.α.). Σε αυτό το στάδιο βοηθάει πολύ η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να χορηγηθούν και φάρμακα που διευκολύνουν την αφόδευση.

  Σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Υπάρχει μια πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρονται: Η απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation), η φωτοπηξία, η σκληροθεραπεία, η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων (DG-HAL ή THD) με ή χωρίς αιμορροϊδοπηξία (RAR), η μέθοδος Rafaelo, η ανοικτή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan), η κλειστή αιμορροϊδεκτομή (Ferguson), η περιμετρική βλεννογονική εκτομή και αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (Μέθοδος Longo) και η αιμορροϊδοπλαστική με διοδικό Laser (LHP®).

   

  Ο έμπειρος χειρουργός-πρωκτολόγος Δρ Δοντάς, λόγω της πολυετούς κατάρτισής του, είναι σε θέση να αξιολογήσει το εκάστοτε περιστατικό επιτυχώς και να προσφέρει μια εξιδανικευμένη θεραπεία που στόχο έχει την ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας. Είναι διευθυντής της πρότυπης κλινικής Laser Surgery, όπου διενεργούνται οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές προκείμενου να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε πάθηση του ασθενούς. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών είναι το νούμερο ένα μέλημα της κλινικής και του Δρ. Δοντά.

   

  Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

  6986030811