Εσωτερικές Αιμορροΐδες Αντιμετώπιση

Εσωτερικές Αιμορροΐδες Αντιμετώπιση

Οι αιμορροΐδες είναι ένα ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αγγείων, το οποίο περιέχει αρτηρίες και φλέβες και συμβάλλει στην εγκράτεια των κοπράνων. Όταν όμως οι αιμορροΐδες διογκώνονται, τότε αναφερόμαστε σε μια πάθηση που ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται, οι αιμορροΐδες διαχωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες.

 

Τι είναι οι Εσωτερικές Αιμορροΐδες και τι συμπτώματα προκαλούν;

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα (3 – 4 εκατοστά από την είσοδο του πρωκτού). Τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν πόνο, καθώς στο σημείο που εμφανίζονται υπάρχουν λίγες νευρικές απολήξεις. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, συνήθως εμφανίζονται λόγω της καταπόνησης ή του ερεθισμού την ώρα της κένωσης. Αυτά είναι:

 • Αίμα στα κόπρανα: κατά τις κενώσεις του εντέρου, μπορεί να παρατηρηθεί έντονο κόκκινο αίμα στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη της τουαλέτας.
 • Πρόπτωση αιμορροϊδικών όζων: προκαλείται κατά την κένωση και συνοδεύεται από δυσφορία και πόνο. Συνήθως, οι αιμορροΐδες αυτές, μπορούν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους θέση είτε αυτόματα είτε με ανάταξη από τον πάσχοντα.
 • Έκκριση βλέννας ή εκροή υγρών από τον πρωκτό.
 • Κνησμός (φαγούρα) και ερεθισμός στον πρωκτό.
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης των κοπράνων.

 

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Πως κατατάσσονται οι Εσωτερικές Αιμορροΐδες;

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμούς, ανάλογα με το μέγεθος της πρόπτωσής τους:

 • 1ου βαθμού: Δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
 • 2ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα στην αρχική τους θέση.
 • 3ου βαθμού: Προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την κένωση και δεν είναι δυνατό να αναταχθούν μόνες τους. Σε αυτήν την περίπτωση, για την ανάταξή τους απαιτείται η συμβολή του πάσχοντα, ο οποίος τις προωθεί στο εσωτερικό του πρωκτού χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά του.
 • 4ου βαθμού: Προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται ούτε με τη βοήθεια των δακτύλων του πάσχοντα.

 

Εσωτερικές Αιμορροΐδες – Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από έναν εξειδικευμένο Χειρουργό – Πρωκτολόγο. Προκειμένου ο Ιατρός να προχωρήσει στη διάγνωση, απαραίτητα στοιχεία αποτελούν το πλήρες ιατρικό ιστορικό και η κλινική εξέταση του ασθενούς. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει:

 

Οι παραπάνω εξετάσεις διενεργούνται προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της αιμορροϊδοπάθειας. Τέτοιες παθήσεις είναι η ραγάδα δακτυλίου, το περιεδρικό απόστημα αλλά και ο καρκίνος του πρωκτού ή του ορθού. Παράλληλα, μέσω των εξετάσεων, μπορεί να αναδειχτεί η βαρύτητα της αιμορροϊδοπάθειας αλλά και ο βαθμός της.

 

Εσωτερικές Αιμορροΐδες: Πόσες μέρες κρατάνε;

Η διάρκεια των αιμορροΐδων διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Ανάλογα με το βαθμό αλλά και τον τύπο τους, μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες -και να υποχωρήσουν από μόνες τους- έως πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται ή επιμένουν και προκαλούν σοβαρή δυσφορία ή και πόνο στον ασθενή, η αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη.

 

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Ποια είναι η θεραπεία των Εσωτερικών Αιμορροΐδων;

Η θεραπεία των εσωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Ο Ιατρός, επιλέγει την ιδανική θεραπεία, μετά από την πλήρη εξέταση του ασθενούς και έπειτα από συζήτηση μαζί του, σχετικά με τη μέθοδο ή τις μεθόδους που προσαρμόζονται καλύτερα στη δική του περίπτωση.

 

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς, οι οποίες αφορούν κυρίως την υιοθέτηση σωστών συνηθειών στην τουαλέτα. Παράλληλα, ο Ιατρός προτείνει την τροποποίηση της διατροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις, τη λήψη φαρμάκων από το στόμα ή/και τοπικά σε μορφή αλοιφής ή κρέμας.

 

Χειρουργική θεραπεία

Όταν η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η επεμβατική-χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μοναδική λύση. Οι συνηθέστερες από τις τεχνικές που εφαρμόζονται στις ημέρες μας, είναι οι ακόλουθες:

 • Απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation)
 • Φωτοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία (Photocoagulation)
 • Σκληροθεραπεία
 • Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων (DG-HAL ή THD) με ή χωρίς αιμορροϊδοπηξία (RAR)
 • Μέθοδος Rafaelo
 • Ανοικτή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan)
 • Κλειστή αιμορροϊδεκτομή (Ferguson)
 • Περιμετρική βλεννογονική εκτομή και αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (Μέθοδος Longo)
 • Αιμορροϊδοπλαστική με διοδικό Laser (LHP®)

 

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα αιμορροΐδων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό – Πρωκτολόγο, Ιωάννη Δοντά. Ο Ιατρός, αντιμετωπίζει κάθε ασθενή του με σοβαρότητα και επαγγελματισμό και είναι σε θέση να σας προτείνει ένα θεραπευτικό πλάνο, το οποίο προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811