Ευερέθιστο Έντερο

Ευερέθιστο Έντερο

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) είναι μια χρόνια, λειτουργική διαταραχή του εντέρου, με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η διαταραχή αυτή, είναι καλοήθης και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με ανατομικές ή ιστολογικές βλάβες του εντέρου. Παρόλο που το ευερέθιστο έντερο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και να επηρεάσει την καθημερινότητά του.

 

Πως εκδηλώνεται το Ευερέθιστο Έντερο;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Τα βασικότερα συμπτώματα που συνοδεύουν την πάθηση, είναι:

 • Πόνος ψηλά στο στομάχι ή κράμπες: συνήθως είναι πιο έντονα μετά από το φαγητό.
 • Αίσθημα κοιλιακής διάτασης (φούσκωμα): ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται και να βλέπει την κοιλιά του γεμάτη και πρησμένη.
 • Διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα): ορισμένοι ασθενείς, εμφανίζουν μόνο διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αλλά σε κάποιους μπορεί να εναλλάσσονται.
 • Πόνος στην κοιλιά ή και στη μέση: η ένταση ποικίλει από απλή ενόχληση έως και πολύ ισχυρό πόνο.
 • Αέρια: ερυγές ή αποβολή αερίων από τον πρωκτό.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ευερέθιστο έντερο είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται για κάποιο χρονικό διάστημα, έπειτα ακολουθεί μία περίοδος ύφεσης και στη συνέχεια αυτά επανεμφανίζονται. Η περίοδος έξαρσης και ύφεσης δεν είναι προκαθορισμένη σε κανέναν ασθενή, καθώς μπορεί τα συμπτώματα να πυροδοτηθούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

 

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ένταση των συμπτωμάτων;

Η ακριβής αιτία για το ευερέθιστο έντερο δεν είναι γνωστή. Όμως έχει παρατηρηθεί ότι το άγχος αλλά και συγκεκριμένες τροφές, συμβάλλουν στην έξαρση των συμπτωμάτων, πυροδοτώντας ενοχλητικές αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από:

 • Συγκεκριμένες τροφές: Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, όταν τρώνε ή πίνουν ορισμένα τρόφιμα ή ποτά. Κάποια από αυτά είναι τα εσπεριδοειδή, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάχανο, τα φασόλια, και τα ανθρακούχα ποτά.
 • Άγχος και Στρες: Τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζουν πιο έντονα και συχνά συμπτώματα κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένου άγχους/στρες.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του Ευερέθιστου Εντέρου;

Η διάγνωση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, βασίζεται στο πλήρες ιατρικό ιστορικό και την ενδελεχή κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο διαγνωστικός έλεγχος, πραγματοποιείται με σκοπό να αποκλεισθούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία. Συνήθως περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία κοιλίας και κολονοσκόπηση. Όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο ασθενής, τόσο πιο ενδελεχής είναι και ο διαγνωστικός έλεγχος. Ιδίως οι ασθενείς άνω των 50 ετών με συμπτώματα, θα πρέπει να εξετάζονται και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αποδίδονται στο ευερέθιστο έντερο και πρέπει να ελέγχονται από τον Ιατρό, είναι:

 • η αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα
 • οι νυχτερινές διάρροιες ή πόνος που αφυπνίζει τον ασθενή
 • η αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
 • ένα σκληρό εξόγκωμα ή πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς
 • η δύσπνοια
 • οι εμφανείς καρδιακοί παλμοί

 

Πώς αντιμετωπίζεται το Ευερέθιστο Έντερο;

Καθώς η αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι άγνωστη, η θεραπεία είναι εμπειρική και εξατομικεύεται για κάθε ασθενή. Έτσι, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή ή και φαρμακευτική αγωγή. Στόχος της θεραπείας, είναι η μείωση της έντασης και ο περιορισμός της διάρκειας των συμπτωμάτων.

Παρόλο που η θεραπεία μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, δεν αποκλείει την επανεμφάνισή τους, σε μια επόμενη περίοδο έξαρσης της πάθησης. Όμως, ένας εξειδικευμένος Ιατρός, είναι σε θέση να εκπαιδεύσει τον ασθενή, ώστε να μπορεί να προλαμβάνει τα συμπτώματα, μειώνοντας την ταλαιπωρία του.

 

Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, επηρεάζουν άμεσα τις καθημερινές δραστηριότητες, την εργασία, ακόμα και την ποιότητα του ύπνου. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, επικοινωνήστε με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά – Γενικό Χειρουργό, Πρωκτολόγο. Ο Ιατρός, αφού προχωρήσει στη διάγνωση της πάθησης, θα σας προτείνει εξειδικευμένο θεραπευτικό πλάνο, με στόχο την αισθητή βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

 

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811