Κονδυλώματα Πρωκτού Στους Άνδρες

Κονδυλώματα Πρωκτού Στους Άνδρες

Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) και επηρεάζουν κυρίως τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα. Ιδιαίτερα οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν κονδυλώματα πρωκτού, καθώς η σεξουαλική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την πρωκτική επαφή.

 

Τι είναι όμως τα Κονδυλώματα Πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού, είναι ογκίδια τα οποία αναπτύσσονται εξωτερικά στο δέρμα και εσωτερικά στο βλεννογόνο του πρωκτού. Όταν πρωτοεμφανίζονται, έχουν πολύ μικρό μέγεθος και δε διακρίνονται με το ανθρώπινο μάτι. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσονται και γίνονται ορατά και ψηλαφητά. Η ανάπτυξή τους επιφέρει και άλλες αλλαγές, καθώς συνοδεύεται από επιπλοκές και ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη, εξαιτίας της HPV λοίμωξης είναι δυνατόν να εμφανιστούν και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του πρωκτού.

 

Κονδυλώματα Πρωκτού Στους Άνδρες: Πως προκαλούνται;

Όπως προαναφέρθηκε, τα κονδυλώματα πρωκτού μεταδίδονται κυρίως μέσω της πρωκτικής σεξουαλικής επαφής. Επίσης, είναι δυνατόν να προκληθούν από τη χρήση ερωτικών βοηθημάτων, εάν αυτά μεταφέρουν τον ιό στην επιφάνειά τους και εισέλθουν στον πρωκτό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, ο ιός μπορεί να προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό, σε οποιαδήποτε επαφή του με επιμολυσμένη επιφάνεια, σωματικά υγρά ή βλεννογόνο. Επομένως, η πρωκτική διείσδυση δεν αποτελεί προϋπόθεση για τα κονδυλώματα πρωκτού στους άνδρες, παρόλο που είναι η συχνότερη αιτία. Άλλωστε μελέτες δείχνουν ότι στο 25% των straight ανδρών ανευρίσκεται ο ιός HPV στον πρωκτό τους.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Τι συμπτώματα εμφανίζουν τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού εμφανίζονται συχνά χωρίς πόνο ή ενόχληση στην αρχή. Όσο όμως προχωρά η πάθηση, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά, είναι τα εξής:

 • Φαγούρα (κνησμός) στον πρωκτό
 • Αίσθηση πληρότητας του πρωκτού
 • Έκκριση υγρών και πύου από τον πρωκτό
 • Αιμορραγία από τον πρωκτό κατά την κένωση
 • Αίσθηση ενός εξογκώματος στην περιοχή του πρωκτού
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης

 

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της πάθησης, θα πρέπει να γίνεται μόνο από έναν εξειδικευμένο Χειρουργό -Πρωκτολόγο. Προκειμένου να διαγνωστούν τα κονδυλώματα πρωκτού στους άνδρες, ακολουθείται μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, που περιλαμβάνει:

 

Όταν εντοπιστούν κονδυλώματα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνυπάρχουν κονδυλώματα και στο εσωτερικό του πρωκτού. Επομένως, ο έλεγχος σε έναν ασθενή με περιπρωκτικά κονδυλώματα, θα πρέπει να γίνεται και στο εσωτερικό του πρωκτού, προς αναζήτηση πιθανών ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων, καθώς η θεραπεία μόνο των περιπρωκτικών κονδυλωμάτων, όταν υπάρχουν και ενδοπρωκτικά, δε λύνει το πρόβλημα.

 

Κονδυλώματα Πρωκτού Στους Άνδρες: Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού, πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των περιπρωκτικών αλλά και των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων. Τα κονδυλώματα αναζητούνται ενδελεχώς με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου και στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση ή ο καυτηριασμός τους.

 

Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας είναι μια σημαντική εξέταση, η οποία εντοπίζει τις προκαρκινικές βλάβες και ταυτόχρονα θεραπεύει τις HPV αλλοιώσεις με τη μέθοδο του καυτηριασμού. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καυτηριασμού που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού στους άνδρες. Οι συχνότερες είναι:

 • Το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2)
 • Η ηλεκτροδιαθερμία
 • η κρυοπηξία
 • Το Argon Plasma
 • Οι ραδιοσυχνότητες
 • Οι υπέρηχοι
 • Η υπέρυθρη ακτινοβολία
 • Το Hyfrecation

 

Η θεραπεία με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2), είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι από τις πιο ασφαλείς, ανώδυνες και αναίμακτες που υπάρχουν. Παράλληλα, οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος, προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα και χωρίς να χρειάζονται επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.

 

Οι παραπάνω μέθοδοι, έχουν παρόμοια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού στους άνδρες. Ο σημαντικότερος παράγοντας όμως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, είναι η εμπειρία του Χειρουργού – Πρωκτολόγου που τις διενεργεί. Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό – Πρωκτολόγο, Ιωάννη Δοντά, για μια ασφαλή θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811