Οζίδιο Πρωκτού

Οζίδιο Πρωκτού

Το οζίδιο πρωκτού είναι μια κατάσταση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε πολλούς ανθρώπους. Η παρουσία του, υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης στον πρωκτό και για το λόγο αυτό ποτέ δε θα πρέπει να μένει χωρίς διάγνωση. Η εμπεριστατωμένη διάγνωση από έναν Πρωκτολόγο είναι απαραίτητη, προκειμένου να ακολουθήσει και η εξειδικευμένη θεραπεία, ανάλογα με το αίτιο του οζιδίου.

 

Τι είναι το οζίδιο πρωκτού;

Το οζίδιο πρωκτού, είναι μια διόγκωση (ένα μόρφωμα) που εμφανίζεται στην περιοχή του πρωκτού. Ο πρωκτός, αποτελεί το τελικό τμήμα του εντερικού σωλήνα και είναι το σημείο από το οποίο εξέρχονται τα κόπρανα. Όταν εμφανίζεται ένα οζίδιο στον πρωκτό, είναι κάτι το οποίο ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ως μια διόγκωση και πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται από επιμέρους συμπτώματα. Το μέγεθός του μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πάθηση που το έχει προκαλέσει αλλά και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

 

Ποια είναι τα αίτια για το οζίδιο πρωκτού;

Το οζίδιο πρωκτού, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένα σύμπτωμα το οποίο προκαλείται από διάφορες παθήσεις. Συνήθως, ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του, κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Οι συχνότερες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν οζίδιο στον πρωκτό, είναι:

 

Οζίδιο Πρωκτού – Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του οζιδίου πρωκτού, είναι σημαντικό να γίνεται από έναν εξειδικευμένο Πρωκτολόγο. Ο Ιατρός, χάρη στην εμπειρία του, είναι σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια την πάθηση που έχει προκαλέσει το οζίδιο. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποκλείσει άλλες παθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να το προκαλέσουν. Η διάγνωση του Ιατρού, βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση, αλλά και σε διαγνωστικές εξετάσεις όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Για παράδειγμα κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας για να τεθεί με ακρίβεια η διάγνωση.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Ποια είναι η θεραπεία για το οζίδιο πρωκτού;

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο το οποίο έχει προκαλέσει το οζίδιο. Καθώς η αιτία εμφάνισής του μπορεί να είναι μια ήπια κατάσταση έως μια πολύ σοβαρή, το οζίδιο πρωκτού δε θα πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία. Οι θεραπείες που επιλέγονται, ανάλογα με την πάθηση που το έχει προκαλέσει, είναι οι ακόλουθες:

 

Κονδυλώματα πρωκτού

Η θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού, περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των περιπρωκτικών αλλά και των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων. Τα κονδυλώματα αναζητούνται ενδελεχώς με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου και στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση ή ο καυτηριασμός τους, με μια από τις παρακάτω μεθόδους:

 

Θρομβωμένες αιμορροΐδες

Όταν αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων, τότε ακολουθείται η επεμβατική-χειρουργική θεραπεία. Οι συνηθέστερες τεχνικές, είναι:

  • Αιμορροϊδοπλαστική με διοδικό Laser (LHP®)
  • Απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation)
  • Φωτοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία (Photocoagulation)
  • Σκληροθεραπεία
  • Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων (DG-HAL ή THD) με ή χωρίς αιμορροϊδοπηξία (RAR)
  • Μέθοδος Rafaelo
  • Ανοικτή αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan)
  • Κλειστή αιμορροϊδεκτομή (Ferguson)
  • Περιμετρική βλεννογονική εκτομή και αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (Μέθοδος Longo)

 

Πρωκτικό θήλωμα

Η αφαίρεση των πρωκτικών θηλωμάτων πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία γύρω από την περιοχή των θηλωμάτων. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο καυτηριασμός κάθε θηλώματος ή η αφαίρεσή του με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2).

 

Ραγάδα πρωκτού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ραγάδα πρωκτού, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιατρού. Επιπλέον, μια σύγχρονη, αναίμακτη, ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία για την αντιμετώπιση της πάθησης, είναι η θεραπεία με Laser.

 

Περιεδρικό συρίγγιο

Η επιλογή θεραπείας για το περιεδρικό συρίγγιο εξαρτάται από τον τύπο του συριγγίου.

Και εδώ υπάρχουν ποικίλες θεραπείες: Συριγγοτομή, συριγγεκτομή, καυτηριασμός με Laser, τοποθέτηση seton, μεταφορά κρημνού κλπ, ανάλογα με το συρίγγιο που πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Ιωάννης Δοντάς, χρησιμοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού. Εάν εμφανίσατε οζίδιο πρωκτού, επικοινωνήστε μαζί του, προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση διάγνωση και θεραπεία της δικής σας πάθησης.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811