κύστη κόκκυγος σε γυναίκες

Κύστη Κόκκυγος – Γυναίκες

Η Κύστη Κόκκυγος είναι μια αρκετά συχνή πάθηση η οποία εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Βασικό χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από έναν εξειδικευμένο Πρωκτολόγο, είναι δυνατόν να προκαλέσει επιμέρους επιπλοκές. Για το λόγο αυτό η οριστική αντιμετώπισή της -η οποία χάρη στις νέες, εξελιγμένες μεθόδους είναι πιο εύκολη από ποτέ- πρέπει να προγραμματίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

 

Κύστη Κόκκυγος και Γυναίκες: Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνισή της;

Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, η Κύστη Κόκκυγος εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι γυναίκες δε μπορούν να την εμφανίσουν και να ταλαιπωρηθούν από τα συμπτώματά της. Οι κυριότεροι παράγοντες για την κύστη κόκκυγος στις γυναίκες, είναι οι ακόλουθοι:

  • Αυξημένη τριχοφυΐα της περιοχής (υπερτρίχωση)
  • Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
  • Πολύωρη καθιστική εργασία
  • Τριβή και πίεση του δέρματος πάνω από τον κόκκυγα
  • Επαναλαμβανόμενος ερεθισμός της περιοχής

 

Όταν συνυπάρχουν δύο ή και περισσότεροι παράγοντες, δηλαδή για παράδειγμα μια παχύσαρκη γυναίκα έχει αυξημένη τριχοφυΐα στην περιοχή, αυξάνονται αυτόματα και οι πιθανότητες να εμφανίσει κύστη κόκκυγος.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Κύστη Κόκκυγος και Γυναίκες: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η κύστη κόκκυγος στις γυναίκες, διαφέρουν ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται η πάθηση.

  • Οξεία φάση: Η οξεία φάση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία μιας επώδυνης φλεγμονώδους μάζας στην περιοχή (απόστημα). Επιμέρους συμπτώματα μπορεί να είναι η ερυθρότητα της περιοχής, η διόγκωσή της αλλά και η εκροή πύου που συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική άσχημη οσμή. Η ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο και πολλές φορές συνυπάρχουν κακουχία, δέκατα ή και πυρετός. Η οξεία φάση της κύστης κόκκυγος είναι πολύ σοβαρή και η άμεση ιατρική αντιμετώπισή της καθίσταται αναγκαία.
  • Χρόνια φάση: Κατά τη χρόνια φάση της πάθησης είναι πολύ συχνή η εμφάνιση μιας ήπιας διόγκωσης στην περιοχή του κόκκυγα. Πολλές φορές η διόγκωση προκαλεί πόνο, ιδίως όταν η ασθενής βρίσκεται καθισμένη. Δεν είναι σπάνιο να συνυπάρχει η εκροή ενός υγρού, αίματος ή πυώδους υλικού από ένα ή περισσότερα δερματικά στόμια (συρίγγια). Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονται στη χρόνια φάση, η κύστη κόκκυγος μπορεί να παραμένει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δημιουργεί περαιτέρω συμπτώματα και επιπλοκές.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της Κύστης Κόκκυγος στις Γυναίκες;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από έναν εξειδικευμένο Πρωκτολόγο. Ο Ιατρός, χάρη στην εμπειρία του είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πάθηση και να αποκλείσει άλλες με παρόμοια συμπτωματολογία. Σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργείται υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να καθοριστεί το μέγεθος της βλάβης και ο αριθμός και η πορεία των συριγγίων ή για να γίνει ακριβής διαφορική διάγνωση της πάθησης.

Κατά τη διάγνωση της κύστης κόκκυγος, γίνεται ταυτόχρονα και η ταξινόμησή της ανάλογα με το βαθμό βαρύτητάς της. Η ταξινόμηση προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το μέγεθος της πάθησης και καθοδηγεί τον Ιατρό στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Ποια είναι η θεραπεία για την Κύστη Κόκκυγος στις Γυναίκες;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος στις γυναίκες ορίζεται ανάλογα με την κατάσταση κάθε ασθενούς.

Στην οξεία φάση πραγματοποιείται άμεση διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς, σε αυτήν τη φάση της πάθησης, εφαρμόζει την εξελιγμένη μέθοδο LAD (Laser Abscess Drainage). Η συγκεκριμένη μέθοδος σημειώνει εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας στην ταχεία ανακούφιση της ασθενούς από τον πόνο. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτά.

 

Η χρόνια φάση της κύστης κόκκυγος επιδέχεται μόνο τη χειρουργική επέμβαση ως θεραπεία. Χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, ο Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος έχει στη διάθεσή του μια πληθώρα σύγχρονων τεχνικών, οι οποίες αντιμετωπίζουν οριστικά την πάθηση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Δρ. Δοντάς στο ιατρείο του, είναι οι ακόλουθες:

  1. Κλασική τεχνική για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος
  2. Τεχνική LaPSiT – Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος
  3. Θεραπεία της κύστης κόκκυγος με τη νέα πρωτοποριακή Μέθοδο FiLaC

 

Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς – Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος, εξειδικεύεται στις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος (μέθοδος FiLaC και Τεχνική LaPSiT). Αντιμετωπίζοντας κάθε ασθενή του με σεβασμό και επαγγελματισμό είναι σε θέση να ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του.