Όγκος στον Κόκκυγα

Όγκος στον Κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγος,είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα. Εάν η πάθηση αυτή δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες και επιπλοκές όπως ο όγκος στον κόκκυγα (απόστημα). Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η κύστη κόκκυγος μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε καρκίνο του κόκκυγα.

 

Πως προκαλείται όμως η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος, εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, ανάμεσα στους γλουτούς. Η εμφάνισή της, σχετίζεται κυρίως με την υποδόρια εισχώρηση των τριχών στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης τριχοφυΐας και λόγω της τριβής των γλουτών, οι τρίχες διεισδύουν μέσα στο δέρμα. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί τον οργανισμό σε μία αμυντική κατάσταση, καθώς αναγνωρίζει τις τρίχες ως ξένο σώμα. Ο οργανισμός, προκειμένου να προστατευτεί, δημιουργεί ένα κυστικό περίβλημα γύρω από αυτές, τη λεγόμενη κύστη κόκκυγος.

 

Ποια άτομα εμφανίζουν Κύστη Κόκκυγος;

 Η κύστη κόκκυγος, εμφανίζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες, πέραν του φύλου, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία κύστης κόκκυγος. Οι βασικότερες είναι:

 

  • Η αυξημένη τριχοφυΐατης περιοχής
  • Η παχυσαρκία
  • Ο επαναλαμβανόμενος ερεθισμός/ τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής
  • Η τριβή-πίεση του δέρματος που βρίσκεται πάνω από τον κόκκυγα

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Μπορεί να εξελιχθεί η Κύστη Κόκκυγος;

Όταν η κύστη κόκκυγος μένει χωρίς θεραπεία ή δε θεραπεύεται κατάλληλα, μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Η εξέλιξη της πάθησης, οφείλεται κυρίως, στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης της κύστης από κάποιο μικρόβιο. Η μόλυνση αυτή, οδηγεί στη δημιουργία όγκου στον κόκκυγα. Επιπλέον, όταν μια κύστη κόκκυγος μένει χωρίς θεραπεία ή οι θεραπείες της είναι ανεπιτυχείς, τότε μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε καρκίνο της κύστης κόκκυγος. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια κατάσταση, η οποία όμως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

 

Τι είναι ο Όγκος στον Κόκκυγα;

Ο Όγκος στον Κόκκυγα, είναι μία πολύ επώδυνη κατάσταση κατά την οποία δημιουργείται φλεγμονή και συγκεντρώνεται πύον στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή απαιτεί τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, για την ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα. Σκοπός του χειρουργείου, είναι να παροχετευτεί το πύον που έχει εμφανιστεί στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται με τον Όγκο στον Κόκκυγα;

Ο Όγκος στον Κόκκυγα είναι επί της ουσίας ένα απόστημα, το οποίο συνυπάρχει και με άλλα συμπτώματα. Από αυτά, τα συχνότερα είναι η γενικευμένη μόλυνση (σήψη) και ο σχηματισμός συριγγίων και αποστημάτων.

 

  • Σήψη: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην αρχή, είναι η δεκατική πυρετική κίνηση, το ρίγος και ο πυρετός.
  • Σχηματισμός πολλαπλών συριγγίων και αποστημάτων: Προκαλούν πόνο, ερυθρότητα, διόγκωση και εκροή πυώδους υγρού.

 

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Πως αντιμετωπίζεται ο Όγκος στον Κόκκυγα;

Από τη στιγμή που διαγνωστεί ο Όγκος στον Κόκκυγα, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η έγκαιρη θεραπεία είναι η μοναδική λύση, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές και ο ασθενής να ανακουφιστεί από τα επώδυνα συμπτώματα. Η θεραπεία του Όγκου στον Κόκκυγα, μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: την τεχνική LADκαι την τεχνική FiLaC.

 

Τεχνική LAD (Laser Abscess Drainage): είναι μία σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα και ανώδυνα τον όγκο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μόλις σε 10 λεπτά και η εφαρμογή γίνεται με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2), το οποίο εγγυάται ταχεία επούλωση. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αναίμακτη, με άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

 

Τεχνική FilaC: αποτελεί σημαντική εξέλιξη στο χώρο της χειρουργικής ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τεχνική αυτή, πραγματοποιεί κυκλική διάχυση της ενέργειας και απόλυτα στοχευμένη εισχώρηση της ακτινοβολίας, στην πάσχουσα περιοχή. Ως αποτέλεσμα, η γύρω περιοχή παραμένει ανέγγιχτη, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η εξάλειψη της κύστης.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε, με τον εξειδικευμένο πρωκτολόγο Δρ. Ιωάννη Δοντά, ο οποίος χάρη στη μεγάλη εμπειρία του θα αντιμετωπίσει τη δική σας περίπτωση με ασφάλεια και επιτυχία.