Πρωκτός

Πρωκτός: Τι Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Ο πρωκτός είναι μια περιοχή η οποία μπορεί να προσβληθεί από πολλές και διαφορετικές παθήσεις. Ορισμένες παθήσεις του πρωκτού μπορεί να είναι απλώς ενοχλητικές, ενώ άλλες αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο οποιοδήποτε σύμπτωμα στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν να αξιολογείται από τον Ιατρό και να μην εφαρμόζει ο ασθενής θεραπείες με δική του πρωτοβουλία.

 

Πρωκτός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανατομία του;

Ο πρωκτικός σωλήνας (πρωκτός) αποτελεί το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος. Ουσιαστικά ο πρωκτός είναι το άνοιγμα μέσω του οποίου η γαστρεντερική οδός τελειώνει και το εντερικό περιεχόμενο εξέρχεται από το σώμα. Ένας μυϊκός δακτύλιος (ο έσω σφιγκτήρας) σχηματίζει το εσωτερικό τοίχωμα του πρωκτού κρατώντας τον κλειστό. Ο σφιγκτήρας αυτός, ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα υποσυνείδητα. Εξωτερικά από τον έσω σφιγκτήρα βρίσκεται ο έξω σφιγκτήρας ο οποίος ελέγχεται από τη θέληση του ατόμου. Πάνω από τον πρωκτό, συναντάται το ορθό, στο οποίο συγκρατούνται τα κόπρανα προτού περάσουν έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της κένωσης. Όσον αφορά το βαθμό ευαισθησίας, η επένδυση του ορθού δεν έχει μεγάλη ευαισθησία στον πόνο. Αντιθέτως τα νεύρα του πρωκτού είναι πολύ ευαίσθητα στον πόνο. Ακολούθως, όταν εμφανίζεται κάποια πάθηση του πρωκτού, ο ασθενής παρατηρεί άμεσα τα συμπτώματα.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του πρωκτού;

Στις παθήσεις του πρωκτού συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

 

Κύστη Κόκκυγος

Είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα. Η δημοφιλέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι εμφανίζεται εξαιτίας κάποιας τρίχας που έχει διεισδύσει στο δέρμα.

 

Αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροϊδοπάθεια ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία οι αιμορροΐδες διογκώνονται και προπίπτουν από το ορθό. Κατηγοριοποιείται σε τέσσερις βαθμούς, ανάλογα με την πρόπτωση και την ανάταξη των αιμορροΐδων στον πρωκτό.

 

Ραγάδα δακτυλίου (ραγάδα πρωκτού)

Είναι μία ρωγμή που εμφανίζεται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Τα βασικότερα συμπτώματά της είναι ο έντονος πόνος κατά την αφόδευση και η αιμορραγία.

 

Περιεδρικό απόστημα

Πρόκειται για μία μολυσμένη κοιλότητα, η οποία γεμίζει με πύον. Σχηματίζεται κοντά στον πρωκτό (στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα ή του ορθού), και είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης. Η χρόνια φάση του περιεδρικού αποστήματος, ονομάζεται Περιεδρικό συρίγγιο.

 

Κονδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι ογκίδια τα οποία αναπτύσσονται εξωτερικά και εσωτερικά στο πρωκτό και οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

 

Δυσπλασία στον πρωκτό

Πρόκειται για αλλοίωση των κυττάρων του πρωκτικού σωλήνα και του περιπρωκτικού δέρματος και είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό HPV.

 

Καρκίνος πρωκτού

Η εμφάνιση του καρκίνου στον πρωκτό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σχετίζεται με λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV).

 

Ακράτεια κοπράνων

Πρόκειται για την ακούσια ή μη ελεγχόμενη απώλεια εντερικού περιεχομένου από τον πρωκτό. Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να διακριθεί σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή ακράτεια.

 

Στένωση του πρωκτού

Αφορά τη συρρίκνωση των ιστών του πρωκτικού σωλήνα λόγω του σχηματισμού ουλώδους ιστού, η οποία οδηγεί στη δυσκολία αποβολής των κοπράνων.

 

Πρωκτικά θηλώματα

Τα πρωκτικά θηλώματα είναι καλοήθεις δερματικές διογκώσεις (μικρά ή μεγάλα ογκίδια) στην περιοχή του πρωκτού. Η σύσταση τους είναι μαλακή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν καθόλου πόνο.

 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού, εξαρτώνται από το αίτιο εμφάνισής τους. Συγκεντρωτικά, τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με τις παθήσεις του πρωκτού, είναι τα εξής:

  • Πόνος στον πρωκτό ή γύρω από αυτόν
  • Δημιουργία αποστήματος
  • Ερυθρότητα
  • Κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό
  • Διόγκωση
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση υγρών/ βλέννας/ πύου
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Αίσθηση καύσου ή/και σκισίματος
  • Δερματικές αλλοιώσεις στην περιπρωκτική χώρα

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Πρωκτός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές μεθόδους;

Οποιοδήποτε σύμπτωμα στην περιοχή του πρωκτού θα πρέπει να οδηγεί τον πάσχοντα στον Ιατρό. Ο Ιατρός λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό και προχωρώντας σε κλινική εξέταση του ασθενούς, είναι σε θέση να αποκλείσει παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία. Ορισμένες συμπληρωματικές εξετάσεις πιθανώς θα ζητηθούν για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση του Ιατρού, ορίζεται και το αντίστοιχο θεραπευτικό πλάνο, πάντα σε συζήτηση με τον ασθενή.

Οι παθήσεις του πρωκτού αντιμετωπίζονται σε γενικές γραμμές με συντηρητικές ή χειρουργικές μεθόδους. Καθοριστικό όμως παράγοντα για την επιτυχή αντιμετώπισή τους, αποτελεί η επιλογή ενός εξειδικευμένου Γενικού Χειρουργού – Πρωκτολόγου.

Ο Ιωάννης Δοντάς – Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος, έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού. Ο Ιατρός ενημερώνεται συνεχώς για τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και αποτελεί ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να απαλλαγεί οριστικά από τα συμπτώματα στην περιοχή του πρωκτού.