Λίπωμα Στην Πλάτη

Λίπωμα Στην Πλάτη

Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος που αποτελείται από λιπώδη ιστό. Το τυπικό λίπωμα είναι ένα μικρό, απαλό, ελαστικό εξόγκωμα, ωοειδούς, στρογγυλού ή ακανόνιστου σχήματος. Τα λιπώματα εντοπίζονται ακριβώς κάτω από το δέρμα και όπου υπάρχει λίπος. Συνήθως είναι ανώδυνα και δεν εξελίσσονται σε καρκινώματα. Εντοπίζονται συχνότερα στο άνω μέρος της πλάτης, στους ώμους, στα χέρια, στους γλουτούς και στο άνω μέρος των μηρών. Λιγότερο συχνά, αυτοί οι όγκοι μπορούν να βρεθούν σε βαθύτερο ιστό του μηρού, του ώμου ή της γάμπας.

Αν και τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών. Είναι ο πιο κοινός όγκος μαλακών μορίων που εντοπίζεται στους ενήλικες και εμφανίζεται ελαφρώς πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα από ένα λιπώματα στο ίδιο σώμα.

 

Λίπωμα στην Πλάτη – Συμπτώματα

Το λίπωμα στην πλάτη δεν παρουσιάζει έντονη συμπτωματολογία. Ένα άτομο με λίπωμα συνήθως αισθάνεται ένα απαλό ογκίδιο ακριβώς κάτω από το δέρμα. Τα λιπώματα είναι συνήθως ανώδυνα εκτός εάν επηρεάζουν αρθρώσεις, όργανα, νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα.

Μάλιστα, ένα άτομο με λίπωμα που εμφανίζεται βαθύτερα κάτω από το δέρμα μπορεί να μην μπορεί να το δει ή να το νιώσει. Ωστόσο, ένα βαθύ λίπωμα μπορεί να ασκήσει πίεση σε εσωτερικά όργανα ή νεύρα και να προκαλέσει σχετικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με λίπωμα πάνω ή κοντά στα έντερα μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Λίπωμα στην Πλάτη – Διάγνωση

Η διάγνωση του λιπώματος στην πλάτη απαιτεί μια απλή εξέταση από τον ιατρό. Ο θεράπων ιατρός θα εξετάσει την τυπική εικόνα του λιπώματος και πιο συγκεκριμένα: Αν υφίσταται τοπικό οίδημα, πως αντιδρά στην πίεση με τα δάκτυλα (υποχωρεί;), και τέλος, το σχήμα και την υφή του (μαλακό, σκληρό ή ακανόνιστο όγκο).

Εφόσον κριθεί απαραίτητο, συμπληρωματικά με την κλινική εξέταση, είναι πιθανό να διεξαχθεί και απεικονιστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα μαλακών μορίων ή μαγνητική τομογραφία) ή και να ζητηθεί βιοψία.

 

Λίπωμα στην πλάτη – Θεραπεία

Τα λιπώματα της πλάτης δεν αλλάζουν συνήθως μετά το σχηματισμό τους και έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να γίνουν καρκινικά. Συχνά δεν απαιτούν άλλη θεραπεία εκτός από την ιατρική παρατήρηση. Ωστόσο, εάν ένα λίπωμα είναι επώδυνο ή συνεχίζει να μεγαλώνει, μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση και μόνο, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τα λιπώματα αφαιρούνται όταν είναι ακόμα μικρά, καθώς το μέγεθός τους είναι ευθέως ανάλογο με τον πόνο, την αιμορραγία και το μέγεθος της τομής που τα συνοδεύει. Τονίζει δε ο Δρ Δοντάς, πως η επέμβαση πρέπει να γίνεται από  εξειδικευμένο χειρουργό εξαιτίας των προσεκβολών, οι οποίες αν δεν αφαιρεθούν, πιθανότατα να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση του λιπώματος.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

 

Γιατί χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2);

Ο Δρ Δοντάς εφαρμόζει μια καινοτόμο, ανώδυνη και σύντομη τεχνική αφαίρεσης των λιπωμάτων στην πλάτη με Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και το αποτέλεσμα παραμένει αισθητικά εξαιρετικό. Να σημειωθεί μάλιστα πως δεν είναι καθόλου δαπανηρή και επιτρέπει στον χειρουργημένο να επανέλθει στην καθημερινότητά του άμεσα. Παρατίθενται επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα από την επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου:

 • Ανώδυνη (δεν έχει πόνο) και αναίμακτη (δεν έχει αιμορραγία).
 • Σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά) και ασφαλής.
 • Ως επί το πλείστον γίνεται με τοπική αναισθησία.
 • Κατά κανόνα δεν χρειάζονται αναλγητικά (παυσίπονα).
 • Χωρίς επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.
 • Ταχεία επούλωση του τραύματος.
 • Δε χρειάζεται νοσηλεία.
 • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.
 • Επιστροφή στην καθημερινότητα την ίδια κιόλας ημέρα (π.χ. εργασία).
 • Δεν αφήνει μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.
 • Είναι ιδανική τεχνική και για υποτροπές του λιπώματος μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποτροπής.
 • Έχει λογικό κόστος επέμβασης και μηδενικό κόστος αποθεραπείας.

 

Ο Δρ Δοντάς είναι Χειρουργός, Πρωκτολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός και Διευθυντής του Laser Surgery. Ειδικεύτηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στο νοσοκομείο St. Elizabeth στην Κολωνία. Κατέχει τη θέση του Γενικού Χειρουργού της Ελληνικής Αστυνομίας. Με σύμμαχό του την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στον πλήρως εξοπλισμένο χώρο του Laser Surgery, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον ασθενή, με στόχο την άμεση και σύντομη αποκατάστασή του.