Υπερτονικό Πυελικό Έδαφος

Το πυελικό έδαφος (Pelvic Floor) αποτελεί ένα σύμπλεγμα μυϊκών ινών, περιτονιών, συνδέσμων και συνδετικού ιστού που σχηματίζουν μια αιώρα στο κάτω μέρος της πυελικής κοιλότητας. Οι μύες του πυελικού εδάφους  αποτελούνται από επιφανειακούς μύες και εν τω βάθει μύες. Το πυελικό έδαφος παρέχει ανατομική υποστήριξη στα σπλάχνα της πυέλου και της κοιλιάς και εμπλέκεται άμεσα  με την ορθή λειτουργία του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος καθώς και με την σεξουαλική ευεξία.

Το πυελικό έδαφος επίσης συμβάλει στην δημιουργία και διατήρηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μαζί με άλλους μύες που περιβάλλουν την κοιλιακή κοιλότητα και συμβάλλει στην ακαμψία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811

Η υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους (Hypertonic Pelvic Floor) συχνά σχετίζεται με ουρολογικά, γυναικολογικά, γαστρεντερικά και σεξουαλικά προβλήματα καθώς και με χρόνιο πυελικό πόνο. Ο επιπολασμός κυμαίνεται από 50% έως 90%.  Ακόμα, η υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους σε μια πληθώρα περιπτώσεων φέρει συμπτώματα που επιφέρουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Διάφοροι όροι χρησιμοποιούνται για το υπερτονικό πυελικό έδαφος στη βιβλιογραφία, όπως ο σπασμός του πυελικού εδάφους, το μη χαλαρωτικό πυελικό έδαφος και η υπερδραστηριότητα. Επιπλέον, ένας υπερτονικός μυϊκός ιστός προκαλεί  μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης (trigger points). Με τον όρο trigger point νοούμε ένα διακριτό, υπερευερέθιστο όζο σε μια περιοχή ενός σκελετικού μυός που είναι ψηλαφητός και ευαίσθητος κατά τη φυσική εξέταση.

Η υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους  μπορεί να είναι ένα πρωτεύον πρόβλημα ή μια δευτερεύουσα προσαρμογή σε έναν οξύ ή χρόνιο τραυματισμό ενός ή περισσότερων μυοσκελετικών δομών στην περιοχή της πυέλου. Μια πιθανή χειρουργική παρέμβαση στην περιοχή, ένας τραυματικός κολπικός τοκετός, ένας τραυματισμός της οσφύος ή της λεκάνης, ένας χρόνιος πυελικός πόνος καθώς και το στρες έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με την παθολογική αύξηση του μυϊκού τόνου των μυών του πυελικού εδάφους.

Η υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους θεωρείται ότι σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και την επαγγελματική δραστηριότητα του ατόμου. Ακόμα, σύμφωνα με πολλές μελέτες η υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους σε συνδυασμό με το έντονο στρες μειώνει τα επίπεδα οργασμού.

Κλινικά, υπερτονικότητα του πυελικού εδάφους διαγιγνώσκεται με την τεχνική της βιοανάδρασης και την δακτυλική ψηλάφηση από ένα εξειδικευμένο στην αποκατάσταση των δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους φυσικοθεραπευτή. Ειδικότερα, πραγματοποιείται  αξιολόγηση του μυϊκού τόνου (αντίσταση που παρέχεται από έναν μυ όταν εφαρμόζεται πίεση/παραμόρφωση ή διάταση) και της μυϊκής λειτουργίας (εκούσια συσταλτικότητα, δύναμη, αντοχή, επαναληψιμότητα, συν-σύσπαση και ικανότητα χαλάρωσης). Δεν υπάρχει ενιαίος αποδεκτός ή τυποποιημένος τρόπος μέτρησης του μυϊκού τόνου και δεν υπάρχουν τυποποιημένες τιμές.

Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους (Pelvic Floor Physical Therapy) θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της υπερτονικότητας του πυελικού εδάφους. Εκτενέστερα, ο εξειδικευμένος αυτός κλάδος της φυσικοθεραπείας  περιλαμβάνει στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μυών της οσφυοπυελικής περιοχής, της σπονδυλικής στήλης και της πυελικής κοιλότητας  με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ούρησης, της αφόδευσης και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Στόχος της φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους είναι η αύξηση της επίγνωσης και της ιδιοδεκτικότητας μόνο της συγκεκριμένης ομάδας μυών καθώς και η βελτίωση της μυϊκής χαλάρωσης και της ελαστικότητας των μυών με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν  εκπαίδευση της ορθής σύσπασης και χαλάρωσης των πυελικών μυών, τροποποιήσεις συμπεριφοράς, ειδικές ασκήσεις με στόχο την επίγνωση και τη χαλάρωση της πυελικής ζώνης σε συνδυασμό με χειρισμούς μαλακών μορίων (μυοπεριτονιακή απελευθέρωση). Μια άλλη συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος θεραπείας είναι η τεχνική της βιοανάδρασης που πραγματοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με ηλεκτρική διέγερση για βέλτιστα αποτελέσματα με ενδοκολπικούς ή πρωκτικούς ανιχνευτές ηλεκτροδίων. Η ηλεκτρική διέγερση χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της μυϊκής ιδιοδεκτικότητας και της χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους και χρησιμοποιείται ως μορφή νευροτροποποίησης για την ανακούφιση από τον πόνο.

Στην Κλινική Laser Surgery λειτουργεί εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους το οποίο προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Ειδικότερα στο ιατρείο εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές όπως η εξωσωματική μαγνητική διέγερση, η ηλεκτροθεραπεία, η βιοανάδραση (biofeedback) και οι ασκήσεις Kegel. Η Κλινική Laser Surgery βρίσκεται στην Αθήνα και είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα.

Συγγραφή κειμένου:
Αντώνιος Αδρασκέλας
Φυσικοθεραπευτής

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811