Αιμορροΐδες και κρύο Νερό

Αιμορροΐδες – Κρύο Νερό

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Εν πρώτοις, ο Δρ. Δοντάς διευκρινίζει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες. Πρόκειται για αγγειακές απολήξεις που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το βλεννογόνο που καλύπτει το κατώτερο μέρος του ορθού και του πρωκτού. Ωστόσο, η κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς αποκαλούμε «αιμορροΐδες» αναπτύσσεται όταν αυτοί οι αγγειακοί ιστοί διογκώνονται και διαστέλλονται, όπως οι κιρσοί στα πόδια. Η πάθηση ονομάζεται αλλιώς και αιμορροϊδοπάθεια.

 

Αιμορροΐδες: Ποια τα είδη;

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων: Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, που εμφανίζονται στο κάτω μέρος του ορθού και οι εξωτερικές αιμορροΐδες, που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

  1. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι οι πιο άβολες, επειδή το υπερκείμενο δέρμα ερεθίζεται και διαβρώνεται. Εάν σχηματιστεί θρόμβος αίματος μέσα σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, ο πόνος μπορεί να είναι ξαφνικός και έντονος. Ως συνήθως γίνονται αντιληπτές ως εξόγκωμα στην περιπρωκτική περιοχή. Ο θρόμβος συνήθως διαλύεται, αφήνοντας περίσσεια δέρματος (δερματικό θήλωμα), η οποία μπορεί να προκαλεί φαγούρα ή να ερεθιστεί.
  2. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως ανώδυνες, ακόμη και όταν προκαλούν αιμορραγία (στο χαρτί τουαλέτας ή στη λεκάνη της τουαλέτας). Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί επίσης να προπέσουν ή να επεκταθούν πέρα ​​από τον πρωκτό, προκαλώντας πολλά πιθανά προβλήματα. Όταν μια αιμορροΐδα προεξέχει, μπορεί να συλλέξει μικρές ποσότητες βλέννας και μικροσκοπικά σωματίδια κοπράνων που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό. Το συνεχόμενο σκούπισμα ωστόσο, δύναται να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Αίτια αιμορροΐδων

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στο αν κάποιος ενδέχεται να εμφανίσει αιμορροΐδες. Εκτός αυτού η πίεση στην περιοχή, αποτελεί έτερο καθοριστικό παράγοντα κινδύνου. Η συσσώρευση πίεσης στο κάτω μέρος του ορθού σας μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος και να κάνει τις φλέβες να διογκωθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί από:

  • Το έντονο σπρώξιμο κατά τη διάρκεια των κενώσεων (δυσκοιλιότητα ή διάρροια που δεν υποχωρεί)
  • Την καταπόνηση που επιβαρύνει το σώμα, π.χ. άρση βάρους
  • Την παχυσαρκία
  • Την εγκυμοσύνη, καθώς η αναπτυσσόμενη μήτρα πιέζει τις φλέβες και ειδικά την κάτω κοίλη φλέβα
  • Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Το πρωκτικό σεξ
  • Άβολη στάση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Τον βήχα, το φτάρνισμα και τον έμετο.

 

Αιμορροΐδες: Διάγνωση

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από έμπειρο πρωκτολόγο. Η λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση (επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού και ψηφιακή πρωκτοσκόπηση), αποτελούν δομικά στοιχεία για την επιτυχημένη διάγνωση. Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος μπορεί να διαχωρίσει τις αιμορροΐδες από τη ραγάδα δακτυλίου , το περιεδρικό απόστημα και τον καρκίνου του πρωκτού.

 

Αιμορροΐδες: Θεραπεία

Η θεραπεία των αιμορροΐδων μπορεί να είναι συντηρητική και να περιλαμβάνει τοπικές αλοιφές, υιοθέτηση σωστών συνηθειών στην τουαλέτα και ένταξη φυτικών ινών στην διατροφή. Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας, ένα ερώτημα που ταλαιπωρεί τους νοσούντες είναι «αιμορροΐδες και κρύο νερό ή αιμορροΐδες και ζεστό νερό»; Παρά την λανθασμένη πεποίθηση, αιμορροΐδες και κρύο νερό δεν συμβαδίζουν. Αντί του κρύου, οι ιατροί συστήνουν χλιαρό νερό όταν πρόκειται για τοπικό καθαρισμό. Επιπροσθέτως, η άσκηση και φάρμακα που ρυθμίζουν την ομαλή κίνηση του εντέρου δρούν επικουρικά.

Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν προσφέρει πλήρη θεραπεία, πέραν της διαχείρισης των συμπτωμάτων. Ο Δρ. Δοντάς σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας που προκαλεί έντονα συμπτώματα (αιμορραγία, πρόπτωση, κνησμό, ερεθισμό ή πόνο) προτείνει την αιμορροϊδοπλαστική LHP, καθώς συνδυάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που απαλλάσσει τους ασθενείς από τις αιμορροΐδες με τον λιγότερο δυνατό μετεγχειρητικό πόνο, αναίμακτα, χωρίς ανοικτό τραύμα και χωρίς μετεγχειρητική φροντίδα. Η μέθοδος μάλιστα ενδείκνυται σχεδόν για όλα τα στάδια των αιμορροΐδων.

Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό, Πρωκτολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό και Διευθυντή της Laser Surgery , Δρ. Δοντά προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την πάθηση και φυσικά να λάβετε άμεση και σωστή θεραπεία.