Λίπωμα Στο Λαιμό

Λίπωμα Στο Λαιμό

Τι είναι το λίπωμα

Ο Δρ. Ι. Δοντάς εξηγεί ότι τα λιπώματα είναι συχνές, μη καρκινικές, λιπώδεις αναπτύξεις που εντοπίζονται συνήθως κάτω από το δέρμα. Θεωρούνται καλοήθεις αναπτύξεις ή όγκοι του λιπώδους ιστού. Εκ των πραγμάτων, δεν προκαλούν ζημιά στον ασθενή αλλά χρήζουν θεραπείας. Το λίπωμα στο λαιμό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιασδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο πιθανό να εντοπιστεί μεταξύ 40 και 60 ετών.

Λίπωμα στο λαιμό: Ποια τα αίτια

Η αιτία που προκαλεί το λίπωμα στο λαιμό και εν γένει τα λιπώματα, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. Ορισμένοι ιατροί πιστεύουν ότι η εμφάνιση των λιπωμάτων οφείλεται στην κληρονομικότητα. Επιπλέον παράγοντες όμως που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός λιπώματος, περιλαμβάνουν τους εξής:

 • Τη νόσο του Dercum: Σπάνια διαταραχή που προκαλεί την ανάπτυξη επώδυνων λιπωμάτων. Ονομάζεται επίσης adiposis dolorosa ή σύνδρομο Anders.
 • Το σύνδρομο Gardner: Μια μορφή διαταραχής που ονομάζεται οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP) και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και το λίπωμα στο λαιμό.
 • Την κληρονομική πολλαπλή λιπωμάτωση: Η διαταραχή αυτή ονομάζεται επίσης οικογενής πολλαπλή λιπωμάτωση.
 • Τη νόσο του Madelung: Σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ονομάζεται επίσης πολλαπλή συμμετρική λιπωμάτωση και προκαλεί την ανάπτυξη λιπωμάτων γύρω από το λαιμό και τους ώμους.
 • Την έλλειψη άσκησης.

Ποια είναι τα είδη των λιπωμάτων;

Όλα τα λιπώματα αποτελούνται από λιπώδεις υποδόριες μάζες. Ορισμένα λιπώματα περιέχουν επίσης αιμοφόρα αγγεία ή άλλους ιστούς. Ταξινομούνται λοιπόν τα λιπώματα ως εξής:

 • Αγγειολίπωμα: Αυτός ο τύπος περιέχει λίπος και αιμοφόρα αγγεία. Τα αγγειολιπώματα είναι συχνά επώδυνα.
 • Συμβατικό: Ο πιο κοινός τύπος, ένα συμβατικό λίπωμα περιέχει λευκά λιποκύτταρα που αποθηκεύουν ενέργεια.
 • Ινολίπωμα: Το λίπος και ο ινώδης ιστός συνθέτουν αυτόν τον τύπο λιπώματος.
 • Hibernoma: Αυτό το είδος λιπώματος περιέχει καφέ λίπος. Τα περισσότερα άλλα λιπώματα περιέχουν λευκό λίπος. Τα καφέ λιποκύτταρα παράγουν θερμότητα και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
 • Μυελολίπωμα: Αυτά τα λιπώματα περιέχουν λίπος και ιστούς που παράγουν κύτταρα του αίματος.
 • Ατρακτόμορφο λίπωμα: Τα λιποκύτταρα σε αυτά τα λιπώματα είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα.
 • Πλειόμορφο λίπωμα: Αυτά τα λιπώματα έχουν λιπώδη κύτταρα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Ποια τα συμπτώματα του λιπώματος στο λαιμό;

Το λίπωμα στο λαιμό είναι ένα μαλακό ωοειδές κοίλωμα κάτω από το δέρμα. Εν γένει, το λίπωμα είναι ανώδυνο, εκτός εάν επηρεάζει τις αρθρώσεις, τα όργανα, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία. Στην περίπτωση που το λίπωμα βρίσκεται βαθύτερα κάτω από το δέρμα, είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν ορατό.

Λίπωμα στο λαιμό: Διάγνωση

Ένας εξιδεικευμένος ιατρός, όπως ο Δρ. Ι. Δοντάς, μπορεί να διαγνώσει ένα λίπωμα κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Αφού ψηλαφήσει το λίπωμα δύναται να διαπιστώσει περισσότερα για την υφή και σύστασή του ή αν είναι κινητό. Κάποιες φορές ενδεχομένως να χρειαστεί και βιοψία για να επιβεβαιωθεί πως δεν πρόκειται για καρκίνο, αν και θεωρείται σπάνια περίπτωση.

Συχνά, ένα λίπωμα στο λαιμό δύναται να διαγνωστεί λανθασμένα ως κύστη. Για να αποφευχθεί αυτό, ο ιατρός κάποιες φορές θα ζητήσει απεικονιστικό έλεγχο, όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT). Σημαντικές πληροφορίες αντλούνται από τη θέση του λιπώματος και το βάθος του, από το αν έχει αιμοφόρα αγγεία και εάν πιέζει τα νεύρα ή άλλους ιστούς.

Λίπωμα Στο Λαιμό

Λίπωμα στο λαιμό: Θεραπεία

Επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλη θεραπεία εκτός της αφαίρεσης του λιπώματος από εξειδικευμένο χειρουργό. Η σημασία της χειρουργικής αφαίρεσης  έγκειται στο γεγονός ότι συχνά τα λιπώματα συνοδεύονται από προσεκβολές. Ο κίνδυνος αν τώρα αυτές δεν αναγνωριστούν και δεν αφαιρεθούν μαζί με τον λιπώδη όγκο, είναι η επανεμφάνιση του λιπωμάτος στο ίδιο ακριβώς σημείο. Για αυτό και ο δρ. Δοντάς τονίζει ότι το λίπωμα καλό είναι να αφαιρείται εγκαίρως και όσο ακόμα είναι μικρό σε μέγεθος. Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερο είναι το λίπωμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παρέμβαση και ως εκ τούτου και η τομή.

Ο δρ. Δοντάς αφαιρεί το λίπωμα στο λαιμό με τη βοήθεια του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η μέθοδος παρουσιάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων, κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

 • Ανώδυνο
 • Αναίμακτο, χωρίς αντιαισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία επούλωση, χωρίς υποτροπές
 • Σύντομο (διαρκεί 5-15 λεπτά για ένα μικρό έως μέτριο λίπωμα)
 • Οικονομικό
 • Δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στη καθημερινότητα
 • Ασφαλές.

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το λίπωμα στο λαιμό, επικοινωνήστε με τον δρ. Δοντά, προκειμένου να έχετε μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Ο δρ. Δοντάς έχει εκπαιδευτεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Ελλάδας και του εξωτερικού και διαθέτη μεγάλη πείρα σε επεμβάσεις κάθε βαρύτητας. Στην κλινική Laser Surgery – την οποία διευθύνει – υπάρχει τμήμα Laser Χειρουργικής πλήρως εξοπλισμένο ώστε να μπορεί αντιμετωπίσει επιτυχώς τα περισσότερα περιστατικά λιπωμάτων.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811