Ελκώδης Κολίτιδα

Ελκώδης κολίτιδα

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα, γνωστή και ως κολίτιδα, ειλεΐτιδα ή πρωκτίτιδα, όπως σημειώνει ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Δρ. Ι. Δοντάς, είναι η φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί ρωγμές (ή αλλιώς έλκη), στους εσωτερικούς χιτώνες του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Πολύ σπάνια επηρεάζει το λεπτό έντερο, εκτός από το χαμηλότερο τμήμα του, τον ειλεό. Εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας από 15 έως 40, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που συναντάται και σε μικρότερα ή μεγαλύτερα άτομα. Επηρεάζει εξίσου και τα 2 φύλα.

Η φλεγμονή εντοπίζεται κυρίως στον ορθό και στο χαμηλότερο μέρος του παχέος εντέρου, ωστόσο επηρεάζει ολόκληρο το έντερο. Η δημιουργηθείσα φλεγμονή κινητοποιεί το έντερο και δεν επιτρέπει την απορρόφηση ύδατος με αποτέλεσμα τη διάρροια. Στα σημεία που η φλεγμονή νεκρώνει τα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου δημιουργούνται έλκη, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν αιμορραγία, πύον και βλέννα.

Η ελκώδης κολίτιδα δεν πρέπει να συγχέεται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη νόσο του Crohn.

Από τι προκαλείται η ελκώδης κολίτιδα

Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια, έως και σήμερα. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την εμφάνισή της, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ανάμεσα στα αίτια εμφάνισής της βρίσκονται τόσο η γενετική προδιάθεση όσο και εξωτερικοί παράγοντες. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε κάποιον ιό ή βακτήριο.

Όσον αφορά στη διατροφή, δεν έχει βρεθεί κάποιο ενοχοποιητικό τρόφιμο. Μάλιστα φαίνεται να μην προκαλείται ούτε από το κάπνισμα ούτε από το άγχος. Να σημειωθεί όμως πως για ορισμένους ασθενείς κάποιες τροφές, το κάπνισμα και το άγχος δύνανται να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια τα συμπτώματά της;

Στους περισσότερους ασθενείς εμφανίζονται περίοδοι έξαρσης και ύφεσης της νόσου. Με άλλα λόγια τα συμπτώματα της νόσου άλλοτε εντείνονται ανά χρονικά διαστήματα και άλλοτε υποχωρούν. Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Συχνές διάρροιες (ενδέχεται να περιέχουν αίμα, βλέννα ή πυώδες υγρό)
  • Αιμορραγία ή/και πόνος στο ορθό
  • Κοιλιακό άλγος ή/και κράμπες
  • Πυρετός
  • Απώλεια βάρους
  • Απώλεια όρεξης
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Αναιμία

Ενδεχομένως η νόσος να συνοδεύεται και από εξωεντερικά συμπτώματα και εντοπίσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: Αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, οζώδες ερύθημα, γαγγραινώδες πυόδερμα, επιπεφυκίτιδα, ιρίτιδα, επισκληρίτιδα, λιπώδης διήθηση ήπατος, περιχολαγγειίτιδα, σκληρυντική χολαγγειϊτιδα.

Πως διαγιγνώσκεται η εκλώδης κολίτιδα;

Η διάγνωση ξεκινά με τη λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς, ακολουθούμενα από την κλινική εξέτασή του. Η κολονοσκόπηση ωστόσο είναι αυτή που επιβεβαιώνει τη διάγνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ιατρός συλλέγει μικρά τμήματα από το έντερο προκειμένου να διενεργηθεί βιοψία (ιστολογική εξέταση). Εάν κριθεί απαραίτητο, ενδεχομένως να ακολουθήσει και απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία για παράδειγμα).

Ο Δρ Ι. Δοντάς τονίζει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της νόσου διότι είναι επικίνδυνο να προκληθούν περεταίρω βλάβες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το τοξικό μεγάκολο (διάτρηση του παχέος εντέρου) και η εκτεταμένη αιμορραγία.

Ελκώδης κολίτιδα: Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας καθορίζεται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αρχικά, αυτό που προτείνεται είναι οι διατροφικές αλλαγές και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η συντηρητική αυτή θεραπεία έχει ως απώτερο στόχο την διαχείριση των συμπτωμάτων και τον περιορισμό της νόσου.

Αν η συντηρητική προσέγγιση δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή παρουσιαστούν επιπλοκές, τότε η μόνη λύση δίνεται μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Υπάρχουν διαφορετικά είδη επεμβάσεων και μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να προτείνει την ενδεδειγμένη ανά περίπτωση χειρουργική επέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σημαντικές παραμέτρους.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελκώδη κολίτιδα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό Δρ. Ι. Δοντά και διευθυντή του πρότυπου θεραπευτηρίου Laser Surgery. Η εμπειρία και εξοικείωση του ιατρού με ένα μεγάλο εύρος περιστατικών, τον καθιστούν ιδανικό για να σας συμβουλεύσει και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811