Λίπωμα Στον Αυχένα

Λίπωμα στον αυχένα

Τι είναι το λίπωμα;

Ο Δρ. Ι. Δοντάς εξηγεί ότι τα λιπώματα συνιστούν μη καρκινικές λιπώδεις αναπτύξεις που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα. Εμφανίζονται συχνά σε διάφορα σημεία του σώματος – μεταξύ των οποίων και ο αυχένας – ωστόσο θεωρούνται καλοήθεις αναπτύξεις ή όγκοι / μάζες λιπώδους ιστού. Ως συνήθως, δεν προκαλούν ζημιά ή βλάβη στον ασθενή και για αυτό δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία τους. Οι περισσότεροι ασθενείς τα αντιμετωπίζουν για αισθητικούς κυρίως λόγους. Το λίπωμα στον αυχένα μπορεί να εμφανιστεί και στα 2 φύλα, σε οποιασδήποτε ηλικία, όμως πλήττει άτομα ηλικίας από 40 έως και 60 ετών.

Λίπωμα στο αυχένα: Ποια τα αίτια;

Η ιατρική κοινότητα δεν έχει επαρκή στοιχεία ώστε να καταλήξει για ποιο λόγο προκαλείται το λίπωμα στον αυχένα, και κατ’ επέκταση τα υπόλοιπα λιπώματα. Ένας παράγοντας που μελετάται ως πιθανός «ύποπτος» είναι η κληρονομικότητα. Eκτός αυτής, άλλοι παράγοντες που δύνανται να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του λιπώματος στον αυχένα, είναι οι εξής:

 • Η νόσος του Dercum: Πρόκειται για σπάνια διαταραχή που δημιουργεί επώδυνα λιπωμάτα. Ονομάζεται επίσης adiposis dolorosa ή σύνδρομο Anders.
 • Το σύνδρομο Gardner: Γνωστό και ως οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP) και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και το λίπωμα στον αυχένα.
 • Η κληρονομική πολλαπλή λιπωμάτωση: Γνωστή και ως οικογενής πολλαπλή λιπωμάτωση.
 • Η νόσος του Madelung: Σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και είναι γνωστή και ως πολλαπλή συμμετρική λιπωμάτωση.
 • Η έλλειψη άσκησης.

Ποια τα συμπτώματα του λιπώματος στον αυχένα

Το λίπωμα στον αυχένα γίνεται αντιληπτό ως ένα μαλακό ωοειδές κοίλωμα κάτω από το δέρμα. Εν γένει, το λίπωμα είναι ανώδυνο, εκτός εάν επηρεάζει τις αρθρώσεις, τα όργανα, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία. Στην περίπτωση που το λίπωμα βρίσκεται βαθύτερα κάτω από το δέρμα, είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν ορατό. Αν και δεν συνοδεύεται από έντονη συμπτωματολογία, είναι πιθανό να παρουσιαστεί μούδιασμα, αίσθημα βάρους, δυσκολία σε κάποιες κινήσεις και πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποια είναι τα είδη των λιπωμάτων;

Όσον αφορά τη σύσταση, το λίπωμα στον αυχένα, όπως και όλα τα λιπώματα, Όλα τα λιπώματα απαρτίζονται από λιπώδεις υποδόριες μάζες. Σε μερικές περιπτώσεις, κάποια λιπώματα περιέχουν και αιμοφόρα αγγεία ή άλλους ιστούς. Αντιστοίχως, ταξινομούνται ακολούθως:

 • Αγγειόλιπωμα: Αυτός ο τύπος περιέχει λίπος και αιμοφόρα αγγεία. Τα αγγειολιπώματα είναι συχνά επώδυνα.
 • Μυελόλιπωμα: Αυτά τα λιπώματα περιέχουν λίπος και ιστούς που παράγουν κύτταρα του αίματος.
 • Ατρακτόμορφο λίπωμα: Τα λιποκύτταρα σε αυτά τα λιπώματα είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα και μοιάζουν με βάρκα.
 • Ινολίπωμα: Το λίπος και ο ινώδης ιστός συνθέτουν αυτόν τον τύπο λιπώματος.
 • Hibernoma: Αυτό το είδος λιπώματος περιέχει καφέ λίπος. Τα περισσότερα άλλα λιπώματα περιέχουν λευκό λίπος. Τα καφέ λιποκύτταρα παράγουν θερμότητα και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
 • Συμβατικό: Ο πιο κοινός τύπος, ένα συμβατικό λίπωμα περιέχει λευκά λιποκύτταρα που αποθηκεύουν ενέργεια.
 • Πλειόμορφα: Αυτά τα λιπώματα έχουν λιπώδη κύτταρα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Λίπωμα στον αυχένα: Πως γίνεται η διάγνωση;

Ένας εξειδικευμένος ιατρός, όπως ο Δρ. Ι. Δοντάς, είναι σε θέση να διαγνώσει ένα λίπωμα στον αυχένα κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Μόλις ψηλαφήσει το λίπωμα μπορεί να σχηματίσει μια καλή εικόνα για την υφή και σύστασή του καθώς και για το αν κινείται. Αν και σπάνια περίπτωση, μπορεί να διενεργηθεί βιοψία προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του καρκίνου.

Προσοχή όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα λίπωμα στον αυχένα λανθασμένα μπορεί να διαγνωστεί ως κύστη. Για να μην συμβεί αυτό, καλό θα ήταν όταν υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα να πραγματοποιηθεί και απεικονιστικός έλεγχος, όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT). Τέλος, η διάγνωση ολοκληρώνεται από πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τη θέση του λιπώματος, το βάθος, από το αν περιλαμβάνει αιμοφόρα αγγεία και εάν πιέζει τα νεύρα ή άλλους ιστούς.

Λίπωμα στον αυχένα: Πώς θεραπεύεται;

Κατά κανόνα το λίπωμα στον αυχένα αφαιρείται χειρουργικά από εξειδικευμένο χειρουργό. Είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι τα λιπώματα συνοδεύονται από προσεκβολές. Αν δεν αναγνωριστούν και δεν αφαιρεθούν μαζί με τον λιπώδη όγκο, είναι πιθανή η επανεμφάνιση του λιπώματος στο ίδιο ακριβώς σημείο. Για αυτόν τον λόγο το λίπωμα καλό είναι να αφαιρείται εγκαίρως και όσο ακόμα είναι μικρό σε μέγεθος. Και αυτό διότι όσο μεγαλύτερο είναι το λίπωμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παρέμβαση και ως εκ τούτου και η τομή.

Ο Δρ. Ι. Δοντάς πραγματοποιεί την αφαίρεση των λιπωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η μέθοδος παρουσιάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων, κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

 • Ανώδυνο
 • Αναίμακτο, χωρίς αντιαισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία επούλωση, με πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής
 • Σύντομο (διαρκεί 5-15 λεπτά)
 • Οικονομικό
 • Δεν απαιτεί νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στη καθημερινότητα
 • Ασφαλές.

 

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το λίπωμα στον αυχένα, επικοινωνήστε αμέσως με τον Δρ. Ι. Δοντά, προκειμένου να έχετε μια έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. ‘Έχει εκπαιδευτεί στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Ελλάδας και εξωτερικού και διαθέτει μεγάλη πείρα σε επεμβάσεις κάθε βαρύτητας. Στην κλινική Laser Surgery – την οποία διευθύνει – υπάρχει τμήμα Laser Χειρουργικής πλήρως εξοπλισμένο ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς περιστατικά λιπωμάτων.

 

Για να ρωτήσετε για το πρόβλημά σας ή για να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ. Ιωάννη Δοντά καλέστε στο:

6986030811